2024. 07. 19., Péntek
Emília névnapja

Tudomány

Gyermekrombolás: minden nap édességet követel és kap - Durva pusztításokat okoz felnőttkorra

Sokan láthatják, hogy gyakran a legproblémásabb óvodások és kisgyerekek azok, akik hazafelé menet mindig édességet követelnek, ha nem kapják meg, hisztiznek, és meg is kapják, amit akarnak. Gyakori az is, hogy jó időben a cukor mellett ott a fagyi, ami ahogy elfogy, a követelőző és már most echte személyiségzavaros gyerek követeli, menjünk vissza a fagylaltoshoz még egy fagylaltot vásárolni. Ezt szintén meg szokták kapni, és ha nem kapnák, nem is követelnék. A világszerte összegyűjtött megfigyelések egyértelműen megvilágítják, hogy ezen esetekben nem csak az gyakori, hogy a gyerekek személyiségzavarral/személyiségzavarokkal fognak küszködni, de az is, hogy szakavatott szemlélők részéről ezen szülőknek más felnőttekkel való egyetlen interakciójából máris manifesztált személyiségzavarok azonosíthatók. Pillantsunk a szakirodalomba és fedjük fel, milyen szülői defektusok milyen helyrehozhatatlan rombolásokat és pusztításokat okoznak a fenti szülő-gyermek dinamika esetében.

Tovább »

Eme agykárosodásokat okozza a gyermekbántalmazás

Az eredmények világszerte egyértelműek. A gyermek érzelmi vagy fizikai elhanyagolása avagy bántalmazása számos szellemi, értelmi, érzelmi és magatartási funkciót véglegesen károsít, az agy konkrét területeinek hálózata végérvényesen sérül és örökre hiányosan funkcionáló marad, az agy számos területének elektromos aktivitása keményen deficites, hiányos marad vagy túl aktívvá válik, annyira, hogy az agyról készült felvételeken ez mindenki számára azonnal nyilvánvaló. Több agyi terület méretre is kisebb lesz. A bántalmazott gyerekekből lett felnőttek agya sokkal inaktívabb, egyszerűbben, primitívebben és barbárabb eredményességgel funkcionál. A degenerációk számos életkatasztrófát okoznak: ingerlékenység, szorongás, beilleszkedési nehézségek vagy képtelenség, stressz, agresszió, antiszociális személyiségzavar, rossz impulzuskontroll és konfliktusmegoldó képesség, empátia problémák, tanulási nehézségek, depresszió, szorongás, poszttraumás stressz zavar, személyiségzavarok, gyakoribb skizofrénia. Szintén szorzatosan gyakoribb a válás, a szenvedélybetegségek, a bűnözés, a börtön és pl. az öngyilkosság.

Tovább »

1. Pszichopata-e a gyereke? 2. Gyilkos is lehet belőle? (Rövid pontokba szedve.)

Fontos, hogy az alábbiak csak korai tünetek, de nem minden gyerekből lesz pszichopata vagy sorozatgyilkos, akik az alábbi tüneteket vagy azok egy részét produkálják. Ha viszont úgy véli, a gyerek rossz irányba fejlődik, akkor keressen szakembert, hogy időben lehessen megfelelő irányba módosítani. Mert ha az alábbi tünetek közül szinte bármit tapasztal, az már semmiképpen sem egészséges, így szükség van felelősebb és pontosabb nevelési módszerek elsajátítására, mert a gyereknek már most gondjai vannak. És ha nem kezeli a problémát megfelelően, a gyereknek egész életében problémái és kudarcai lesznek emiatt. A korai beavatkozás kulcsfontosságú, a kezelés jelentősen javíthatja a gyermek életkilátásait.

Tovább »

Amfetamin az ADHD kezelésében. A speed (amfetamin) mégis veszélyes?

Az ADHD - paradox módon - jól kezelhető olyan stimulánssal, mint az amfetamin. Az ADHD-ra adott amfetamin-tartalmú gyógyszerek (mint pl. az Adderall, a Ritalin és a Concerta) - a speedhez hasonlóan - javítják a figyelmet és a koncentrációs képességet, segítenek az impulzív viselkedés csökkentésében és kontrollálásában, és javítják a hangulatot és az energiaszintet. Azonban a speed (amelynek hatóanyaga szintén az amfetamin) mégsem ajánlott, mert ismeretlen segédanyagokkal és kiegészítőkkel készül, hamisítják is, olykor toxikus anyagokat is beletesznek, ráadásul a fogyasztók visszaélésszerűen alkalmazzák. Jobban jár az, aki amfetamin-tartalmú gyógyszereket szerez be, ahelyett, hogy speedet vagy kokaint vásárol (utóbbi most nem témája a cikknek, mert a kokain nem amfetamin). A speed gyakran okoz magas vérnyomást, szapora szívverést, szorongást, idegességet, türelmetlenséget, pánikrohamokat, a viselkedés hátrányos megváltozása miatt környezeti konfliktusokat, és hamar függőséghez vezet. Utóhatása gyakran súlyos hangulati zavar, depresszió, szomorúság, alvászavarok, étvágytalanság, alvászavar. Rendszeres használata vezethet visszatérő szívritmuszavarhoz, okozhat paranoid gondolkodást, pszichózist, agykárosodást, szívinfarktust, stroke-ot és az érfalak károsodását.

Tovább »

Valószínűleg Ön fanatikus, és ezért vannak senki földjén, akik nem pártfanatikusok és nem pártgyűlölők

Valószínűleg Ön ostoba, mivel a politikai csoportfanatizmus a véleményt formáló emberek többségét jellemezheti. Ugyanis a politikában véleményt formálók zöme kerüli, nem kedveli illetve utálja azokat, akik nem hozzájuk hasonlók: azaz nem a saját csoportjuk pártjának fanatikusai vagy nem gyűlölik az összes pártot, hanem ügyenként elemeznek és alkotnak véleményt. Tehát a csoportfüggők nem szeretik a gondolkodókat, akik a leginkább lehetnek függetlenek és a legtöbbjüket jellemezheti objektivitás. Íme néhány pszichológiai ok, miért ragaszkodik az emberek zöme az ostobasághoz:

Tovább »

A sorozatgyilkos, aki önmagát programozta - Jeffrey Dahmer - így nevelsz borderline-t vagy sorozatgyilkost

Avagy így nevelsz antiszociális nárcisztikus borderline-t vagy sorozatgyilkost. Molnár F. Árpád ténybeszámolója a rendhagyó homoszexuális sorozatgyilkos Jeffrey Dahmer kapcsán, számos aspektusra kitérve, így egyebek mellett arra is, hogyan programoz pl. a hadsereg halálra kész testőröket és gyilkosokat. Továbbá: hol kell hulladék párkapcsolatokra szert tenni és hol lehet minőségit szerezni? Sok egyéb mellett még: mi kell a borderline személyiségzavar kialakulásához? Valamint: Hevesi Kriszta bűn példáiból; majd Osváth Zsolt vagy Gulyás Marci alkalmas gyermeknevelésre; Trombitás Kristóf (Pesti Srácok) botránycikke stb. Nárcisztikusok. Miért nem szabad halálra ítélni a sorozatgyilkosokat? Magyar és amerikai versus skandináv börtönviszonyok, mint az emberprogramozás módszereinek egyértelmű hatásai. A promiszkuitás (sok nemi partner) kialakulásának okaiból. A megcsaló szülő, mint tróger gyermekprogramozó, avagy hogyan neveljünk gyerekeket személyiségzavaros roncs felnőttekké?

Tovább »

Egy impozáns megfejtést adott az AI a kvantummechanika titkára, és eljutott Istenig

Azt a feladatot adtuk a Bing (új nevén Copilot) nevű mesterséges intelligenciának, hogy tartson előadást a kettős rés kísérlet megfejtéséről, olyan elképzelt jövőbeli tudósként, aki rájött annak titkára. A Copilot a kvantumgravitáció magyarázatával és a téridő atomi szerkezetével adott egy színvonalas lehetséges magyarázatot, majd kitért a Mindenegy tudat lehetőségére is, amellyel lényegében Isten felfedezésére nyílik lehetőség. A kvantumgravitáció megfejtésére vár a bolygó fizikus társadalma, és remélik, már él az a személy, aki 35 éven belül képes lesz megoldani a problémát. A képet a saját előadása alapján, a Copilot utasítására a DALL-E alkotta. (A cikk megértéséhez legalább hobbiszintű kvantumfizikai ismeretek szükségesek, ugyanakkor azok is sokat meríthetnek belőle, akik nem értenek a területhez.) (A Copilot előadását nem az elejétől idézzük.)

Tovább »

A borderline-os ne kapjon még több szeretet, ha nem viszonozza. A család gondoskodjon a saját jóllétéről.

A borderline-nos személlyel való élet súlyosan bántalmazó kapcsolat. Csak egy részüknek van önkritikája, sokuk pedig - különösen szűk családi körön belül - egyáltalán semmiféle önkritikát vagy erkölcsöt nem mutat. Az ilyenek a legkevésbé gyógyíthatók, mert ragaszkodnak minden fogyatékosságukhoz, betegségtudatuk (morbustudatuk) nincs, vagy menekülnek a beismeréstől. Ugyanakkor - mivel borderline-ok - többnyire a legközelebbi családtagjaikat okolják mindenért. Az alkoholista pszichopátiához hasonlóan viszont a külvilág előtt el akarják rejteni tetteiket, amiket otthon vagy a másik életükben tesznek, mert tudják, hogy azok a társadalom előtt vállalhatatlanok. Sok esetben a megfigyelő számára csak ebből látható, hogy a borderline nem elmebeteg, azaz felfogja, hogy családon belüli viselkedése szégyenteljes, de betegségénél fogva a családját e téren (is) sokkal kevesebbre becsüli, mint az idegeneket. A pszichológia - amely azt hangsúlyozza, hogy a borderline kapjon állandó megértést, türelmet, és még több és több türelmet, ugyanakkor - halmozottan kiemeli, hogy a borderline hozzátartozói és családja fontosabb, mint a borderline személy. Nem a beteg az első, hanem az áldozatai. Nem a bántalmazó, hanem az általa bántalmazottak.

Tovább »

Borderline és felelőtlenség, manipuláció, okolás, önsértés

A felelőtlenség a borderline személyiségzavar (BPD) egyik gyakori tünete. Sokan megbízhatatlanok. Hajlamosak lehetnek következetlen döntésekre. Nehezen tudják előre látni és megérteni a tetteik következményeit. Sokszor másokat hibáztatnak a következményekért. Cselekedeteik másokra gyakorolt hatásait nem értik vagy nem is érdekli őket. Sokuk manipulatív. A megbocsátással sokuk visszaél. Kapcsolataikat jó néhányuk hajlamos kihasználni. Sokan kettős életet élnek. Önsértésre hajlamosak. Bajaik okait sokuk a környezetükre projektálja. A végletekig képesek szeretni és gyűlölni, sokszor ugyanazt az embert. Gyakran váltakozhatnak az idealizálás és a lebecsülés között. Gyakran cselekszenek, mielőtt gondolkodnának. Az impulzivitásuk vezethet hűtlenséghez, gyűlölethez, valamint össze-vissza mászkáló és csapongó életmódhoz. Gyakran úgy érzik, hogy senki sem érti meg őket. Káros szenvedélyekre és kockáztatásra, vakmerőségre hajlamosak.

Tovább »

Nárcisztikus és borderline esetében miért gyakori az önkritika és az erkölcs látszólag teljes hiánya?

Rövid szakirodalmi választ olvashatnak, cenzúra nélkül. Miért mutatja sok borderline és nárcisztikus - különösen családon belül - az erkölcs és az önkritika abszolút fokú hiányát, és miért tapasztalni sokuknál rendkívül súlyos kritikátlanságot? --- Az indexképet (a cikk alapján) mesterséges intelligencia álmodta meg. --- (Ha problémákat tapasztal önmaga vagy valamely családtagja esetében, fordulhat hozzánk bizalommal. Telefon: +36 30 919 6386.)

Tovább »


Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda