2024. 04. 23., Kedd
Béla névnapja

Tudomány

Amfetamin az ADHD kezelésében. A speed (amfetamin) mégis veszélyes?

Az ADHD - paradox módon - jól kezelhető olyan stimulánssal, mint az amfetamin. Az ADHD-ra adott amfetamin-tartalmú gyógyszerek (mint pl. az Adderall, a Ritalin és a Concerta) - a speedhez hasonlóan - javítják a figyelmet és a koncentrációs képességet, segítenek az impulzív viselkedés csökkentésében és kontrollálásában, és javítják a hangulatot és az energiaszintet. Azonban a speed (amelynek hatóanyaga szintén az amfetamin) mégsem ajánlott, mert ismeretlen segédanyagokkal és kiegészítőkkel készül, hamisítják is, olykor toxikus anyagokat is beletesznek, ráadásul a fogyasztók visszaélésszerűen alkalmazzák. Jobban jár az, aki amfetamin-tartalmú gyógyszereket szerez be, ahelyett, hogy speedet vagy kokaint vásárol (utóbbi most nem témája a cikknek, mert a kokain nem amfetamin). A speed gyakran okoz magas vérnyomást, szapora szívverést, szorongást, idegességet, türelmetlenséget, pánikrohamokat, a viselkedés hátrányos megváltozása miatt környezeti konfliktusokat, és hamar függőséghez vezet. Utóhatása gyakran súlyos hangulati zavar, depresszió, szomorúság, alvászavarok, étvágytalanság, alvászavar. Rendszeres használata vezethet visszatérő szívritmuszavarhoz, okozhat paranoid gondolkodást, pszichózist, agykárosodást, szívinfarktust, stroke-ot és az érfalak károsodását.

Tovább »

Valószínűleg Ön fanatikus, és ezért vannak senki földjén, akik nem pártfanatikusok és nem pártgyűlölők

Valószínűleg Ön ostoba, mivel a politikai csoportfanatizmus a véleményt formáló emberek többségét jellemezheti. Ugyanis a politikában véleményt formálók zöme kerüli, nem kedveli illetve utálja azokat, akik nem hozzájuk hasonlók: azaz nem a saját csoportjuk pártjának fanatikusai vagy nem gyűlölik az összes pártot, hanem ügyenként elemeznek és alkotnak véleményt. Tehát a csoportfüggők nem szeretik a gondolkodókat, akik a leginkább lehetnek függetlenek és a legtöbbjüket jellemezheti objektivitás. Íme néhány pszichológiai ok, miért ragaszkodik az emberek zöme az ostobasághoz:

Tovább »

A sorozatgyilkos, aki önmagát programozta - Jeffrey Dahmer - így nevelsz borderline-t vagy sorozatgyilkost

Avagy így nevelsz antiszociális nárcisztikus borderline-t vagy sorozatgyilkost. Molnár F. Árpád ténybeszámolója a rendhagyó homoszexuális sorozatgyilkos Jeffrey Dahmer kapcsán, számos aspektusra kitérve, így egyebek mellett arra is, hogyan programoz pl. a hadsereg halálra kész testőröket és gyilkosokat. Továbbá: hol kell hulladék párkapcsolatokra szert tenni és hol lehet minőségit szerezni? Sok egyéb mellett még: mi kell a borderline személyiségzavar kialakulásához? Valamint: Hevesi Kriszta bűn példáiból; majd Osváth Zsolt vagy Gulyás Marci alkalmas gyermeknevelésre; Trombitás Kristóf (Pesti Srácok) botránycikke stb. Nárcisztikusok. Miért nem szabad halálra ítélni a sorozatgyilkosokat? Magyar és amerikai versus skandináv börtönviszonyok, mint az emberprogramozás módszereinek egyértelmű hatásai. A promiszkuitás (sok nemi partner) kialakulásának okaiból. A megcsaló szülő, mint tróger gyermekprogramozó, avagy hogyan neveljünk gyerekeket személyiségzavaros roncs felnőttekké?

Tovább »

Egy impozáns megfejtést adott az AI a kvantummechanika titkára, és eljutott Istenig

Azt a feladatot adtuk a Bing (új nevén Copilot) nevű mesterséges intelligenciának, hogy tartson előadást a kettős rés kísérlet megfejtéséről, olyan elképzelt jövőbeli tudósként, aki rájött annak titkára. A Copilot a kvantumgravitáció magyarázatával és a téridő atomi szerkezetével adott egy színvonalas lehetséges magyarázatot, majd kitért a Mindenegy tudat lehetőségére is, amellyel lényegében Isten felfedezésére nyílik lehetőség. A kvantumgravitáció megfejtésére vár a bolygó fizikus társadalma, és remélik, már él az a személy, aki 35 éven belül képes lesz megoldani a problémát. A képet a saját előadása alapján, a Copilot utasítására a DALL-E alkotta. (A cikk megértéséhez legalább hobbiszintű kvantumfizikai ismeretek szükségesek, ugyanakkor azok is sokat meríthetnek belőle, akik nem értenek a területhez.) (A Copilot előadását nem az elejétől idézzük.)

Tovább »

A borderline-os ne kapjon még több szeretet, ha nem viszonozza. A család gondoskodjon a saját jóllétéről.

A borderline-nos személlyel való élet súlyosan bántalmazó kapcsolat. Csak egy részüknek van önkritikája, sokuk pedig - különösen szűk családi körön belül - egyáltalán semmiféle önkritikát vagy erkölcsöt nem mutat. Az ilyenek a legkevésbé gyógyíthatók, mert ragaszkodnak minden fogyatékosságukhoz, betegségtudatuk (morbustudatuk) nincs, vagy menekülnek a beismeréstől. Ugyanakkor - mivel borderline-ok - többnyire a legközelebbi családtagjaikat okolják mindenért. Az alkoholista pszichopátiához hasonlóan viszont a külvilág előtt el akarják rejteni tetteiket, amiket otthon vagy a másik életükben tesznek, mert tudják, hogy azok a társadalom előtt vállalhatatlanok. Sok esetben a megfigyelő számára csak ebből látható, hogy a borderline nem elmebeteg, azaz felfogja, hogy családon belüli viselkedése szégyenteljes, de betegségénél fogva a családját e téren (is) sokkal kevesebbre becsüli, mint az idegeneket. A pszichológia - amely azt hangsúlyozza, hogy a borderline kapjon állandó megértést, türelmet, és még több és több türelmet, ugyanakkor - halmozottan kiemeli, hogy a borderline hozzátartozói és családja fontosabb, mint a borderline személy. Nem a beteg az első, hanem az áldozatai. Nem a bántalmazó, hanem az általa bántalmazottak.

Tovább »

Borderline és felelőtlenség, manipuláció, okolás, önsértés

A felelőtlenség a borderline személyiségzavar (BPD) egyik gyakori tünete. Sokan megbízhatatlanok. Hajlamosak lehetnek következetlen döntésekre. Nehezen tudják előre látni és megérteni a tetteik következményeit. Sokszor másokat hibáztatnak a következményekért. Cselekedeteik másokra gyakorolt hatásait nem értik vagy nem is érdekli őket. Sokuk manipulatív. A megbocsátással sokuk visszaél. Kapcsolataikat jó néhányuk hajlamos kihasználni. Sokan kettős életet élnek. Önsértésre hajlamosak. Bajaik okait sokuk a környezetükre projektálja. A végletekig képesek szeretni és gyűlölni, sokszor ugyanazt az embert. Gyakran váltakozhatnak az idealizálás és a lebecsülés között. Gyakran cselekszenek, mielőtt gondolkodnának. Az impulzivitásuk vezethet hűtlenséghez, gyűlölethez, valamint össze-vissza mászkáló és csapongó életmódhoz. Gyakran úgy érzik, hogy senki sem érti meg őket. Káros szenvedélyekre és kockáztatásra, vakmerőségre hajlamosak.

Tovább »

Nárcisztikus és borderline esetében miért gyakori az önkritika és az erkölcs látszólag teljes hiánya?

Rövid szakirodalmi választ olvashatnak, cenzúra nélkül. Miért mutatja sok borderline és nárcisztikus - különösen családon belül - az erkölcs és az önkritika abszolút fokú hiányát, és miért tapasztalni sokuknál rendkívül súlyos kritikátlanságot? --- Az indexképet (a cikk alapján) mesterséges intelligencia álmodta meg. --- (Ha problémákat tapasztal önmaga vagy valamely családtagja esetében, fordulhat hozzánk bizalommal. Telefon: +36 30 919 6386.)

Tovább »

Egy megcsaló szülő felhordhatja-e gyerekét a szeretőjéhez?

Mit ír a szakirodalom? Aki borderline vagy nárcisztikus, hamar maga felé hajlik a keze, és a kérdésre - hogy pillanatnyi vélt érdekei szerint alakítsa a valóságot - gyorsan rá tudja vágni százszor, hogy a gyerek megszokja, nem fog sérülni semennyire, valamint jellemzően nem a problémára válaszolnak, hanem kizárólag saját magukra fókuszálva, semmibe véve a gyermek érdekeit, vádaskodni kezdenek. Az alacsony EQ, amely nem a problémát kezeli, hanem saját egoizmusának feneketlen kútjába ömleszti a saját pszichés betegségeinek rothasztó gyümölcseit, teljesen természetes primitív reakciók a nárcisztikus és a borderline részéről. Mivel ezen személyiségzavaroknál a mesterséges és autentikus értetlenség és önzés maga a betegség, ezért az ezekből származó konfliktusok is végtelen mennyiségűek. Most rövid cikkben foglaljuk össze, mit ír a szakirodalom: felhordhatja-e gyerekét a megcsaló szülő a szeretőjéhez?

Tovább »

Gyermekveszélyeztetés: a megcsalás ilyen károkat és nemi zavarokat okozhat

Biztonságérzet elvesztése, bizalmatlanság, szorongás, önbizalomhiány, visszahúzódás, agresszivitás, tanulási nehézségek, felnőttkori hűtlenség és számos más kapcsolati problémák, düh és harag, magatartásproblémák, érzelmi stressz, szülői példák másolása, önértékelési és önazonossági válság, flashbacks, rémálmok, szorongás, ingerlékenység. Már felnőttkor előtt kialakulhatnak: borderline személyiségzavar, depresszió, poszttraumás stressz zavar (PTSD). Szexuális problémák: korai szexuális aktivitás, promiszkuitás (gyakori partnerváltás, alkalmi szexuális kapcsolatok), szexuális függőség, szerelmi függőség. Szexuális diszfunkciók: merevedési zavar, anorgazmia (nőknél gyakoribb), fájdalmas közösülés. - A nyugati szakirodalom egységesen vélekedik arról, mik veszélyeztetik a gyermeket, ha az egyik szülő akár csupán egyszer is megcsalja a párját. A javasolt szülői teendők között vezetnek: a szülők ne hazudjanak, ne tagadják, hanem őszintén beszéljenek a gyerekkel. Biztosítsák arról, hogy nem ő a hibás. Látható lelki sérülés esetén türelmesek legyenek és ne sürgessék a gyógyulást. Ha gondot látnak, szakembertől kérjenek segítséget.

Tovább »

Villámpárbeszédek a nárcisztikus személyiségzavarról

Gyógyíthatatlan betegség, de terápiával részben javítható. A nárcisztikus személyiségzavar olyan rendellenesség, amely a beteg önmaga iránt érzett erőteljes szégyen- és elégedetlenségérzetéből táplálkozik. A nárcisztikus embereket általában kora gyermekkorukban éri sérülés, mely az egészséges énkép kialakulását meggátolja. Gyakran alakul ki olyanoknál, akiknek legalább az egyik szülőjük nárcisztikus volt, és olyanoknál, akiket gyermekkorukban állandóan kritizáltak, és úgymond sosem volt elég jó, amit tettek. Az igazán nárcisztikus pedig jóval többre tartja magát másoknál, ezért meg van győződve róla, hogy neki speciális bánásmód jár, és azt várja, hogy mindenki úgy táncoljon, ahogy ő fütyül.

Tovább »


Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda