2024. 05. 29., Szerda
Magdolna névnapja

Tántoríthatatlanul! (Az olajmaffiát leleplező túlélő rendőrt, Karancsi Tibort kérdeztük)

Tántoríthatatlanul! (Az olajmaffiát leleplező túlélő rendőrt, Karancsi Tibort kérdeztük)
2014-02-10
Kevesen élték túl a rendszerváltozás utáni olajmaffia leleplezéseit, de Karancsi Tibor rendőr százados a túlélők közé került. Vele készítettünk interjút. Az állami maffializmust leleplezései és szervezett üldözése történelmi hőssé tette. Következő tényfeltáró cikkünket olvashatják.

Interjú: Molnár F. Árpád
Közreműködött: Domján Tibor
 
 
FELVEZETÉS ÉS A MAFFIAÜGY(EK)

Karancsi Tibor az egyike azon nagyon kevés túlélőknek, akiknek sikerült úgy leleplezniük az olajmaffia állam-bűnszervezeti létezését, hogy mégis életben maradtak. Abban az időben még akadtak rendőrök, akik az igazság oldalán álltak, ezért nevük, mint történelmi hősök nevei kerültek a köztudatba. Azóta más világ jár: a rendőrségen belül mára csupán tapasztalatlan, tudatlan, jogi és törvényi szempontból is analfabéta, bármilyen parancsot végrehajtó surrók, továbbá gyáva nyulak, valamint megrögzött, gátlástalan, szociopata bűnözők tevékenységeivel szembesülünk. Tisztességes rendőrnek hírét-hamvát sem látjuk, de hát nem volt ez mindig így!

Az olajmaffia a rendszerváltás korszakában tudatosan meghozott törvények és joghézagok eredménye volt. Benne volt a maffiában a teljes állami apparátus, fedezte azt a rendőrség, a Vám- és Pénzügyőrség, az ügyészség és a teljes média. Az olajszőkítés multimilliárdosok lajstromát termelte ki és tette máig hírhedt illetve közismert keresztapákká. A halottak száma - beleértve az állam által szervezett gyilkosságokat - ezrekre rúghat. Nem volt ritka az sem, hogy maga a rendőrség szállította, szolgálati autóval a kivégzésre a kellemetlenné vált személyeket. Sokan tűntek el továbbá állami pszichiátriai intézetekbe takarítva, savban feloldva, valamint többek között a föld alá temetve.

Karancsi Tiborral először kb. 2001-ben vagy 2002-ben beszéltem telefonon, noha pl. az 1998. február 27-én, a rendőrség épületében minden valószínűség szerint meggyilkolt Kuzma Mihály rendőr alezredest is pár nappal a halála előtt személyesen akartam megkeresni, amikor a nyilvános politikai, rendőrségi és médiaüldözés már javában folyt ellene, a rendőrségnek és a rendőrség vezetőinek bűnügyei és olajügyei utáni nyomozásai miatt. Lehet, ha akkor veszem a fáradtságot és Kuzma Mihályt megkeresem Békéscsabán, még most is élne.

Ami engem illet, Orbán Viktor és Pintér Sándor első kormányának állami, titkosszolgálati és a Gergényi Péter (egyik maffianevén a Pipás) által akkoriban vezetett Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnszervezeti bűntettei láttán és hatására kezdtem el nagy bőséggel kiemelt állami maffiabűntettek után nyomozni, miután a bűnüldözésben a titkosszolgálattal és a rendőrséggel való kapcsolatom - éppen az állami bűnözés miatt - megromlott, Orbán Viktor pedig széles spektrumú üldözés alá vetett.
 
Gergényi Péterről egyébként senki nem hozta nyilvánosságra rajtam kívül, hogy ő az a titokzatos személy, akit az alvilágban a Pipásként is emlegettek. Nevét arról kaphatta, hogy annak idején, már Pintér Sándor főrendőreként szokása volt, hogy délceg testtartással úgy járkált fel és alá az irodájában, méltóságteljesen pipázgatva, mint az Alice Csodaországban történet egyik főhőse.

Interjúalanyunk, Karancsi Tibor a tisztességes rendőrök közé tartozott, ráadásul abból az időből, amikor a tisztesség és a becsület a szó legszorosabb értelmében legalább több százszor életveszélyesebb volt, mint ha most jelenne meg egy leleplező rendőr! Az Internet hiánya és gyengesége miatt egészen kb. 2006-ig legalább több százszor akkora esélye volt egy leleplezőnek arra, hogy börtönben, elmegyógyintézetben vagy temetőben végezze, mint most, amikor ma már nem az államilag szabályozott média az egyetlen, ahol megszólalhat! Amíg a média 100 %-a fölött Orbán Viktorok, Pintér Sándorok és hasonszőrű gazemberek rendelkeztek, addig a 10 millió lakost be is altatták szépen a "demokrácia", a "jogállam", a "független igazságszolgáltatás", a "felelős értelmiség" és a "független és objektív média" agyonismételgetett meséivel.

Karancsi Tibor története 1995-ben kezdődött. Az akkori rendőr százados a békés megyei Füzesgyarmat úgynevezett Macskási telepére érkezett, ahol a rendőrség által hivatalosan védett olajszőkítő cég, a Full Marker Kft. akkor is éppen olajszőkítést követett el. A helyszíni, a Full Marker tulajdonában álló tartálykocsikban lévő háztartási tüzelő olajat (HTO) éppen gázolajjá alakították. Az iratokat is a helyszínen fellelő Karancsi Tibor értesítette a főnökeit, akik nem meglepő módon azt az utasítást adták, hogy Karancsiék hagyják el a helyszínt és másutt várják meg a vámnyomozókat.

Mint kiderült, a rendőri vezetők azonban órákra ráültek az ügyre, megvárva, hogy a rendőrséggel szervezett bűnügyi szövetségben működő olajmaffia elhagyja a helyszínt és mindent, ami mozdítható, magával vigyen. A békés megyei rendőrvezetők csak órák múlva szóltak a vámnyomozóknak, akik a rendőrökkel a helyszínre érkezve már csak üres tartályokkal, az elmenekült elkövetők hűlt helyével (helyesebben forró nyomával) és a földön homokkal beszórt olajfoltokkal találkoztak. Kucsera Lajos - Karancsi Tibor főnöke - közölte az olajszőkítést tetten ért századossal, hogy hagyja az egészet, ne nyomozzon, mert széllel szemben nem lehet. A média pedig ugyancsak annyira moslék módon állt ki mindenféle állami bűnözés mellett, hogy a békés megyei rendőröknek még a focicsapatuk sportmezén is az olajbűnöző Full Marker felirat díszelgett, úgy, hogy ezt sem akarta senki észrevenni és belőle leleplező botrányt kirobbantani.

Érthető, hogy ez az olajhamisító ügy is hasonló sorsra jutott, mint csaknem mindig és csaknem az összes többi olajmaffiaügy: Az állami maffiát pénzzel támogató és lefizető Full Marker Kft. helyett Gardefort Kft. néven folytatták tovább, ráadásul ugyanott az olajszőkítést, de ugyanaz a személy, aki a Full Markert vezette, Petronex Kft. néven is tovább olajozott. A maffiát - itt is látható - annyira nem kellett, hogy érdekeljék a látszatok elrejtése és a minimális fedőtevékenységek megszervezése sem, hogy még arra sem törekedtek, hogy legalább az olajbűnöző cégek neveiből elrejtsék, hogy olajjal foglalkoznak. Minek, ha egyszer a rendőrség, az ügyészség, a bíróság, a média teljes egésze, valamint a teljes pszichiátriai bűnöző arzenál stb. az olajmaffia és annak keresztapái szolgálatában állt.

Karancsi Tibor életben maradt. Mivel azonban nem akart belenyugodni a történtekbe, ezért - hasonlóan ahhoz, ahogyan a többi kategóriájú bűnöző szeméttelepeken szokás, mint amilyen pl. a kecskeméti Platán Otthon - 4 éven át próbáltak megszabadulni tőle. Ez alatt az idő alatt Karancsi Tibort 13-szor vonták eljárás alá, súlyos pénzbüntetésre ítélték, az állami olajmaffia ügyeinek eltussolására megpróbálták elmebeteggé nyilvánítani, majd egy négy tagú, "etikainak" nevezett szánalmas és mélységes mély megvetésre méltó bizottság erkölcsi alkalmatlanság címén kirúgta az állásából.

Azért, mert rendőrnek ő volt a legalkalmasabb vagy akár az egyetlen valóban alkalmas az egész siserehad állományból.

Miután a botrány a nyilvánosság előtt is robbant, a teljes állami maffia összefogott. A rendőrség részéről kriminalisztikai szempontból azóta is az egyik leghírhedtebb rendőr, Kurucz Ferenc békés megyei rendőrfőkapitány, a rendőrgyilkosságok eltussolója, az olajmaffia áldozatos védelmezője, Pintér Sándor egyik jobbkeze Karancsi Tibort büntetett előéletű, megbízhatatlan személynek nevezte. A tényfeltáró újságírók visszatérően elrettentő példaként emlegetik Orbán Viktor és Pintér Sándor akkori országos rendőrfőkapitányát, Orbán Pétert, aki alaptalannak nevezte Karancsi Tibor vádjait. Pintér Sándor pedig - az olajmaffia kétségtelenül leghírhedtebb alakja, Európa leghírhedtebb tömeggyilkos politikusa, a budapesti, 100-nál több bombarobbantásos cselekmény legfőbb szervezője és legfőbb eltussolója, tehát Orbán Viktor társa - a médiában "álgond, álprobléma, sárdobálás" kifejezésekkel illette az általa üldözött Karancsi Tibor leleplezéseit. Pintér Sándor mellett pedig az az Orbán Viktor állt, aki a 2000-es Parlamenti Olajbizottság működését is egy személyben letiltotta, leállította és betiltotta, hogy semmiféle további adat és bizonyíték ne láthasson napvilágot a magyar lakosságot iszonyú összegekkel kirabló állami bűnszervezeti maffializmusról. Az az Orbán Viktor, aki Pintér Sándorral az oldalán pl. Sándor Istvánt (Papa), a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) olajmaffiát leleplező főnyomozóját egy vasárnapi napon, egyetlen nappal azelőtt, hogy Sándor Istvánt a parlamenti olajbizottság meghallgatta volna, őrizetbe vették, nehogy tanúskodhasson és hátha ezzel sikerül megfélemlíteniük őt és családját.

A Karancsi-ügyet szoktam néha úgy emlegetni, hogy a 130 %-os ügy. Ugyanis az ő leleplezéseiben nyomoztam és kifejezetten a Karancsi-ügyben utaztam az olajszőkítő Macskási-telepre, amikor a titkosszolgálaton keresztül közölték velem, hogy amit csinálok, azzal már 130 %-on vagyok. Ez pontosan azt jelentette, hogy a 100 % az, ahol a politikai gyilkosságot már teljes bizonyossággal elkövetik. Ez időben biztos is voltam abban, hogy meggyilkolnak. Egészen biztos voltam benne, hogy nem élem túl. De hajtott egy erő. Egy erő, amihez képest semmiség volt a saját életem.

Én is túléltem.

Karancsi Tibor üldözését egyébként a világsajtó is példaértékűként emlegette annak lefestésére, milyen mocskos állapotok uralkodnak Magyarországon és mennyire behálóz mindent a politikai bűnözés és a korrupció. A BBC is Karancsi Tibor leleplezéseit és üldözését hozta fel emblematikus példájaként annak, hogy Magyarország a korrupció és az állami bűnözés melegágya.


INTERJÚ KARANCSI TIBORRAL

Karancsi Tibor a HírArénának így nyilatkozott arra a kérdésemre, hogyan él most az olajmaffia egykori leleplezője:

- Sok minden történt az elmúlt 5, 10, 15 évben. '99. szeptember végén szólaltam meg annak idején és azóta sok víz lefolyt, de az elveimet nem adtam fel. Tehát én tántoríthatatlanul a korrupció megrögzött ellensége vagyok és nem nyugszom addig, amíg pl. az olajügyekről szóló 85 éves titkosításnak vége nem lesz, mert már csak 70 év van hátra. De azért nem akarom, hogy az unokám vagy a dédunokám tudja meg az igazságot, hanem életemben szeretném, ha a nyilvánosság megtudná, hogy kik és hova tették el azt a sok ezer milliárd forintot, az állami büdzsé kifosztásával. Az ország nem itt tartana, ha ezek a pénzek befolytak volna. És olyan nincs, hogy akikről szól a történet, azok 85 évre titkosítsák le. Ilyen alapon - mit tudom én - Gipsz Jakab is letitkosíthatná a tyúklopás ügyét, ha abba a székbe ülne, hogy ezt megteheti. Az igazságszolgáltatás arculütése volt ez.

A túlélő rendőr százados eztán Pallagh Lászlóra tért ki. Pallagh László a kisgazda miniszter Torgyán József által vezetett Független Kisgazda Földmunkás- és Polgári Párt (FKGP) országgyűlési képviselője volt, a 2000-es Parlamenti Olajbizottság gyakorlatilag létrehozója. Annak a bizottságnak, amit aztán - látva a világ elé ömlő rengeteg bizonyítékot és vezető tanúvallomást - Orbán Viktor tiltott be. A nemrégiben elhunyt Pallagh Lászlóval - mint azt 2002-2003 óta számos alkalommal nyilvánosságra hoztam - én is beszéltem az olajügyek és többek között olyan rendőrgyilkosságok kapcsán, amilyen a rendőrbűnözést és az állami olajügyeket feljelentéseivel ostromló Dénes Gábor RSZVSZ-őrnagy meggyilkolásának előkészülete és likvidálása volt. Pallagh László egyébként annak a Nógrádi Zsolt olajtanúnak a roppant részletes tanúvallomása hatására robbantotta fel az olajügyeket, aki az állami olajmaffia-hálózat aktív olajozó, családjával milliárdos tagja volt és akit 2002-ben én is felkerestem fóti házában, miután Orbán Viktor és Pintér Sándor, valamint bandáik végeérhetetlen bűntettei hatására kiterjedt, nemzetközi bűnügyi nyomozásokba kezdtem.

Karancsi Tibor így nyilatkozott Pallagh Lászlóról:

- Néhai Pallagh László barátomat személyiségi jogi perekben bíróság elé citálták és arra való hivatkozással, hogy a bizonyítékai államtitkot képeznek, a bíróság megkötöttnek érezte a kezét, hogy ő a titkosítások miatt nem tudja a bizonyítékok körében felsorakoztatni a dokumentált anyagokat, amik a Pallagh László által elmondottakat alátámasztották volna. Ez az igazságszolgáltatás arculcsapása. Mert ahogy volt tanárom, dr. Szikinger István - aki a tanárom is volt a főiskola során, aztán az ügyvédem is volt - ki merte mondani a nyilvánosság előtt a médiában, hogy Magyarországon megszűnt a jogszolgáltatás, igazságszolgáltatás pedig nincs. Olyan nincs. Ez annyit jelentett néhai barátom, Pallagh László számára, hogy súlyos anyagi problémákat okoztak ezzel, amire ráment barátom egészsége és az élete.

- Kuzma Mihállyal, Dénes Gáborral, Szabóval kapcsolatban ha nyilatkoznál valamit - mondtam Karancsi Tibornak, néhány emblematikus meggyilkolt rendőr nevét sorolva, akiknek az állami olajmaffia leleplezései tárgyában én is nyomoztam, Szlovákiától a román határ közelében fekvő Elekig bezárólag számos helyen és több államban.

- Én korábban is elmondtam - felelte Karancsi Tibor -, hogy ezeket az embereket az én szakmai tapasztalatom, hozzáértésem alapján megölték. Ezeket az embereket megölték. Úgy, ahogyan dokumentálva van, a rendelkezésemre bocsájtott anyagok elemzése folytán azok az események vagy azok a rendkívüli halálesetek emberölések voltak.

Karancsi Tibor részletekbe menően beszélt olyan esetekről, mint pl. a Szabó András rendőr meggyilkolása körüli anomáliák, akiről pl. megállapították, hogy a rendőrség udvarán, szolgálati autójában ülve, evés közben főbe lőtte magát.

- És azt minek tudod be, hogy túlélted? Hogy' sikerült túlélni? - kérdeztem Karancsi Tibort.

- Hát én egyszer már voltam odaát, '97. augusztus 31-én, amikor támadók leptek meg. Azt hittem, valakivel összetévesztenek és szolgálatba helyeztem magam és elővettem az igazolványomat és közöltem, hogy zsaru vagyok. Az volt a válasz, hogy pontosan tudom, hogy ki vagy, meg fogsz dögleni! Voltam odaát és visszaküldött egy hang, ha hiszi valaki, ha nem, kézzel-lábbal menni akartam haza a sokat emlegetett fényalagúton, de visszaküldött egy hang, mert nekem küldetésem van és vissza kell mennem. Alapjaiban változtatta meg az életemet ez az élmény. Más szemen keresztül nézem a világot, meg az élet történéseit is és tántoríthatatlanul küzdök az igazságért.


Molnár F. Árpád
 
 
Legutóbbi, ehhez hasonló témájú cikkünk:

Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda