2024. 03. 01., Péntek
Albin névnapja

Villámpárbeszédek a nárcisztikus személyiségzavarról

Villámpárbeszédek a nárcisztikus személyiségzavarról
2023-10-03

Gyógyíthatatlan betegség, de terápiával részben javítható. A nárcisztikus személyiségzavar olyan rendellenesség, amely a beteg önmaga iránt érzett erőteljes szégyen- és elégedetlenségérzetéből táplálkozik. A nárcisztikus embereket általában kora gyermekkorukban éri sérülés, mely az egészséges énkép kialakulását meggátolja. Gyakran alakul ki olyanoknál, akiknek legalább az egyik szülőjük nárcisztikus volt, és olyanoknál, akiket gyermekkorukban állandóan kritizáltak, és úgymond sosem volt elég jó, amit tettek. Az igazán nárcisztikus pedig jóval többre tartja magát másoknál, ezért meg van győződve róla, hogy neki speciális bánásmód jár, és azt várja, hogy mindenki úgy táncoljon, ahogy ő fütyül.

Néhány tulajdonság, ami jellemző a nárcisztikus személyiségzavarra:
A nagyzolás, a felfújt énkép, a kivételesség érzése, mások iránti érdektelenség, az empátia hiánya, a kihasználás, a felsőbbrendűség, az irigység, a lenézés, a hatalomvágy, a manipuláció, a kontroll, a düh, az agresszió, a sértődöttség, a bűntudat, a szégyen, az alacsony önbecsülés.

Íme néhány példa rövid villámpárbeszédekre, amikben vagy a férjnek, vagy a feleségnek nárcisztikus személyiségzavara van:

 

Házastárs: Minden nap kimaradsz éjszaka. A gyerek állandóan azt kérdezi, hol vagy?
Nárcisztikus: De értsd meg, hogy nekem szükségem van kikapcsolódásra! Melletted unatkozom! Hálásnak kéne lenned, hogy egy ilyen különleges emberrel élsz házasságban!

 

(A nárcisztikus számára akkor a legkisebb a frusztráció, ha folyamatos és kizárólagos, mégpedig páratlan és egyedülálló voltát dicsérő figyelem irányul rá. Azért vágyik ezekre, mert kiskorában ezek ellenkezőjében volt része.)
Nárcisztikus: Te mindig csak politikával foglalkozol. Téged nem érdekel semmi. Nincsenek közös témáink.
Házastárs: Mindig csak politikával? Engem minden érdekel. Természettudományok, technika, komolyzene, sportolás, irodalom, festészet, művészetek, űrkutatás, fizika, matematika, nem sorolom tovább. Miről akarsz beszélgetni?
Nárcisztikus: Szórakozni akarok, de veled nem lehet menni sehova!
Házastárs: Kétszer voltunk szórakozni az elmúlt héten.
Nárcisztikus: Ott is unalmas voltál.

 

Nárcisztikus: Te nem támogatsz engem semmiben. Most is szükségem van 100 ezer forintra, különben kamatot kell fizetnem a hitelkártyámra.
Házastárs: Nem támogatlak semmiben? Én fizetem a rezsit, veszem magamnak és a gyereknek az ételt, meg ami menet közben kell. Azt a pénzt kell beosztani, ami rendelkezésre áll.
Nárcisztikus: De nekem sok százezer forintra van szükségem minden hónapban. Mindent én fizetek. Te nem vagy jó semmire.

 

(Miután a nárcisztikus házastárs azt a drága eszközt kapta születésnapjára, amit kért.)
Nárcisztikus: Nem vettél semmit a születésnapomra! Még soha nem vettél semmit!
Házastárs: Soha? Mindent én vettem. Az összes tartós cikket, a bútorokat, a járműveket, még a lakást is. Születésnapodra pedig azért kaptad azt a drága holmit, mert ezt kérted.
Nárcisztikus: Fel sem köszöntöttél a születésnapomon! Még annyit sem mondtál, hogy boldog születésnapot! Ez a minimum, hogy boldog születésnapot kívánsz, de még ennyit sem tettél meg!

 

Házastárs: Kértél az adósságaidra sürgősen félmillió forintot. Lenulláztam a bankszámlámat. Azt mondtad, három nap múlva biztosan megadod. Hónapok óta nem adtad vissza. Azóta nem tudom kifizetni a rezsit, és semmit nem tudok megvenni, amire a családnak hirtelen szüksége van. Neked is van állásod, ki kell fizetnem a rezsit és ennem is kell valamit.
Nárcisztikus: Miért nem ajándékba adtad a félmilliót! Olyan házastársat akarok, aki ad, amikor kérek! De te nem adsz soha semmit! Te nem segítesz nekem semmiben!
Házastárs: A rezsit is fizetnie kell valakinek. Nekem kell fizetni és ez rendben is van, szívesen teszem. De ha állandóan bajba kerülsz és folyamatosan pénzt kérsz, nem tudom kifizetni, amiket kell.
Nárcisztikus: Ha normálisan keresnél, nem lenne ilyen gond, de még erre sem vagy képes!

 

(Ajándékbontás után, ahol a házastárs sokkal többet költött a nárcisztikus házastársára, mint a nárcisztikus rá:)
Házastárs: Nahát, ez nagyon szép! Köszönöm, drágám!
Nárcisztikus: Te meg miért ezeket vetted?! Tudnod kellett volna, mire vágyom! Én mindig megjegyzem, hogy te mit szeretnél! Miért nem figyelsz rám soha?!

 

(Házastárs sietve öltözteti a gyereket. A nárcisztikus az ágyban fekve szól, a hasán laptoppal:)
Nárcisztikus: Kérlek, hozz nekem egy kávét, ahogy szeretem. De ne abban a pohárban, meg amabban, hanem ami valahol kint van, ahol hagytam, és ez meg ez van rajta. És ne úgy, ahogy szoktad, mert megjegyezhetnéd végre, hogy hogyan szeretem! Mennyi kávé és mennyi tej, és milyen melegen, és ne ebben, abban, meg emebben és amabban a pohárban.
Házastárs: Most sietnem kell, mert elkésünk. Azt sem tudom, hová kapkodjak.
Nárcisztikus: Megint kritizálsz! Ki kellene szolgálnod! Én arra vágyom, hogy a tenyereden hordozz, ahogy házastárshoz illik! Arra vágyom, hogy király(nő)ként bánj velem! Megérdemlem, hogy a tenyereden hordozz!

 

Influenza esetén:
Nárcisztikus: Meddig döglesz még az ágyban? Egész nap fetrengsz! Ne köhögj már, mert az agyamra megy!

 

Nárcisztikus: Mit csinálnál, ha súlyos beteg lennék és nem tudnék felkelni?
Házastárs: Egész életünkben gondoználak. Fel sem merülne, hogy nem ezt tenném vagy hogy kényelmetlen lenne.
Nárcisztikus: Én addig leszek veled, amíg egészséges vagy. Nekem szükségem van szabadságra.

 

Néhány tipikus nárcisztikus mondat:
- Szép vagyok, okos és csinos. Igazán szerencsés vagy, hogy ilyen házastársad van.
- Nem becsülöd eléggé a páratlan értékeimet.
- Miért ért baleset? Miért nem vigyáztál jobban magadra? Tudod mennyire megvisel ez engem? Én nem bírom elviselni ezt a stresszt. Én nem akarok egy beteget ápolni. Ez nem fair velem szemben. Te csak rám akarsz hárítani minden felelősséget és gondot. Nem gondolsz rá, hogy milyen nehéz az én helyzetem?
A nárcisztikus azokat ismétli, amiket gyerekkorában kapott:
- Nem vagy jó semmiben! Semmire se vagy jó! Nem segítesz semmiben! Egy szar vagy!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

---

Ha segítségre vagy védelemre szorul, avagy ha Ön segítene nekünk bármiben, keresse médiáinkat vagy egyesületünket, a Magyar Érdekvédő és Jogvédő Egyesületet. Legkönnyebben a +36309196386-os telefonszámon tud minket elérni. Ha nem sikerül, később próbálkozzon újra. Ha akkor sem, utóbb, egy másik számról igyekszünk mindenkit visszahívni.

 

---
Ha Ön haragszik a volt munkahelyére, vagy pl. rendőr, katona vagy hírszerző (volt), várjuk jelentkezését együttműködésre. Telefon: +36309196386.

 

---

Az RTL Csoportot is tulajdonló, a magyarok cenzúrázásának jogát a Facebooktól megszerzett német Bertelsmann az alábbi köztörvényes bűnözőt is mániákusan próbálta rejtegetni, a körözött bűnöző megtalálását lehetetlenné tenni vagy súlyosan megnehezíteni, de nekünk és a magyar rendőrségnek köszönhetően megvan a tettes: Pascu Lucia Veronika és az is, akivel üzletelt. Rendőrségi körözési fotók Pascu Lucia Veronikáról (a középen lévő bilincset mi szerkesztettük oda):

 

---

A német hátterű RTL Csoport által a nemi orientációja miatt közismertté tett Osváth Zsolt (VV Zsolt) szellemi és testi fogyatékosok ellen az ő fogyatékosságaikra hivatkozva elkövetett és alapjogként a YouTube-on követelt bullyingjai és gyalázkodásai hatására őt néző általános iskolás és további, 18 év alatti tizenévesek gyalázkodó, mocskolódó, bullyingoló gyermekkorú bűnözők hadát termelte ki, akik - miután Osváth (Bullying) Zsolt zöld utat adott mindannyiuknak mások szellemi és testi fogyatékosságai kigúnyolására, mocskolására, gyalázására - tömegesen árasztották el az Internetet a becsületsértés, a rágalmazás, a zaklatás büntető törvénykönyvi elkövetéseit halmazatokban kimerítve. Ezen belül az osváthi fiatalkorú és gyermekbűnözők az iskolai gyalázkodások miatt legutóbb öngyilkos lett és meghalt fiút és annak szüleit is minősíthetetlen és idézhetetlen stílusban mocskolták és gyalázták. Osváth olyan gyermekbűnözők hadát termelte ki, akiknek egy-egy, pl. felnőttek elleni szitokszavaira a korábbi generációban azonnali iskolai igazgatói megrovás, teljes kiközösítés és gyakran azonnali iskolai kirúgás járt. Mi, akikhez valószínűleg a legtöbb olyan szülő fordul, akiknek az állam elvette a gyerekeit, elmondhatjuk, hogy az osváthi szörnyneveltek tetteinél nagyon gyakran sokkal kevesebbért is kiemeli a magyar állam a gyerekeket és viszi állami intézetbe vagy helyezi el nevelőszülőknél. Médiáink és jogvédő szervezetünk kategorikusan elhatárolódik a gyermekkori bűnöző életmódra neveléstől. Ahogy eddig, eztán még határozottabban fel fogunk lépni a gyermekkori és fiatalkori bullyingok letörésére, és számos ilyen projektünk összesét alkalmazni fogjuk, amíg az osváthi bűnözésre kondicionáló alávalóan erkölcstelen bűnözői kondicionálások el nem tűnnek az Internetről. Akcióink részeként folyamatosan bővített felsorolásba kezdtünk olyan vállalkozások és multik ellen, akik az osváthi internetes bullying Google-YouTube-videókhoz reklámfelületként adják a nevüket. A felsorolásból lekerülnie csak és kizárólag annak a vállalkozásnak és multinak van módja, aki hozzánk fordulva kér bocsánatot azért, mert a gyermekbűnözésre neveléshez a nevét adta és annak financiális hátteret biztosított.

A gyermekbűnözők kineveléséhez és gyermekek által mások testi illetve szellemi fogyatékosságainak kigúnyolására és a bűnözés áldozatainak egész bolygón való lejáratásához a következő cégek adták nevüket és nyújtottak pénzügyi támogatást:
Raiffeisen Bank lakáshitel, Epic drama (tulajdonosa a Viasat World Ltd.), Jysk, steadyknee(.com), semrush(.com), Vimeo (az amerikai vállalat a világ egyik legfőbb betiltó oldala az erkölcs, a kereszténység és a korrupciós leleplezések ellenségeként).

 

---

Ha azt akarja, hogy a médiumaink és a jogsegélyszolgálat fennmaradjon, és kevesebb legyen körülöttünk a spórolásunk miatti halott (mint pl. Fejes-Forgács Mária halála, vagy a hajdúszoboszlói, a saját gyerekét kivégző, majd öngyilkos lett házaspár, akiket a Google-YouTube törvénytelen betiltásai miatti jogvédő munkánkra hivatkozva kellett elküldenünk, ezért az egész család az életével fizetett 2017. szeptemberében), 1-2 ezer forinttal is támogathatja a HÍRHÁTTÉR MULTIMÉDIA és a HírAréna Online munkáját. Továbbá míg az olyan fake news gyűlöletmédiák, mint az RTL Klub vagy a HVG hazugságokat és államilag megengedett tartalmakat tesznek közzé, addig mi soha, sehol nem látott ismeretekkel gazdagítjuk a lakosságot. Ezért (is) aki tenni akar a közjóért, anyagilag is segítheti munkánkat, hogy ne csak a HVG-hez hasonló klikkvadász hazugsággyárak és központilag engedélyezett szennylapok működhessenek, hanem azok is, akik páratlan információkkal és kordokumentumokkal szolgálhatnak.

Számlaszám (a főszerkesztő Molnár Ferenc Árpád nevére):
11773322-00818357
IBAN: HU63117733220081835700000000
SWIFT-kód: OTPVHUHB
Code BIC: OTPVHUHB

Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda