2020. 04. 02., Csütörtök
Áron névnapja

A KNDK Nemzeti Himnusza (Észak-Koreától kaptuk)

A KNDK Nemzeti Himnusza (Észak-Koreától kaptuk)
2019-06-21

Koreai barátaink küldték azt a rövid ismertetőt, amely a Koreai NDK Nemzeti Himnuszáról ad ismertetést.

Fordítás: Molnár F. Árpád
Közreműködött: Fodor Brigitta Andrea
(A fotó a Koreától kapott fotók közül való)

A KNDK Nemzeti Himnusza

A KNDK Nemzeti Himnusza 1947-ben létrehozott hazafias dal. Pak Se Yong írta, és Kim Won Gyun zenéje.

A dal az országukban, a maga ünnepélyes és kecses dallamával a koreai nép nagy méltóságát, büszkeségét és lelkes szeretetét ábrázolja, melynek története 5000 évre nyúlik vissza, briliáns nemzeti kultúrával és bőséges természeti erőforrásokkal.

Ez szintén egy erőteljes jelzés arról, hogy a KNDK független és szuverén államként fog ragyogni, erősen és sikeresen világszerte. Mindez jelképezi a mérhetetlen lelkesedésüket és az állhatatos akaratukat, amely a KNDK Juche (Dzsucse) korszakban élő összes lakosára, kortól függetlenül jellemző, akik egységben vannak a WPK-val (Koreai Munkapárttal) és vezetőikkel.

A Hazafias Dal története

Közvetlenül azután, hogy Korea felszabadult a japán katonai megszállástól, Kim Il Sung (Kim Ir Szen) elnök kezdeményezte Korea nemzeti himnuszának megalkotását, hogy egy igazi, koreai stílusú dal születhessen és általa a koreai emberek összegyűlhessenek a nemzeti lobogó alatt. A himnusznak továbbá lelkesítenie is kellett az embereket arra, hogy egy virágzó országot építsenek és mindehhez lelkiismeretes útmutatást kellett adnia.

1946 őszén megkért néhány tisztviselőt, hogy a lehető leghamarabb mutassák be a nép himnuszát. Aztán folytatta: Tényleg egy szép ország a miénk. Népünk 5 000 éves múltra visszatekintő története és ragyogó kultúrája van. Elődeink az ősidőktől kezdve a vérüket adták a külföldi behatolás visszaszorítására, és megvédték a földjüket, a japánok ellen harcoló gerillák az életüket feláldozva, hogy visszaszerezzék hazájukat. Ma a dolgozó emberek - a politikai hatalom mestereiként - mindenben elkötelezettek egy virágzó ország építésére. A dalban meg kell mutatnunk az emberek nemzeti büszkeségét, akiknek gyönyörű hazája és forradalmas harci hagyományai vannak.

Később utasításai mindenben reflektáltak a Hazafias Dal szavai és dallama kapcsán. Később a dalról nyilvános vitát tartottak. Abban az időben Kim Il Sung (Kim Ir Szen) a dalt gondosan értékelte, és azt mondta, hogy jó lenne megismételni a verseket. Népeink híresek és bölcsek voltak, továbbá gazdagok a kulturális örökségben. Elmagyarázta, hogy mivel az országuk brilliáns kultúrával és történelmünk nagy múltra tekint vissza, hogy is énekelhetnénk a szakaszokat csakis egyszer? Ha még egyszer elénekelnénk, akkor ez szebbé tenné a dallamot és jobban hangzana az egész. Ezáltal az ének ünnepélyesebben zeng és az ezt éneklőkben előidézi a nemzeti büszkeség érzését.

Útmutatásainak köszönhetően a Hazafias Dal himnuszként jött létre az anyaország számára, amely hibátlan mind ideológiai, mind művészi értékben, mind pedig zenei ábrázolásban.

 

Még több koreai dokumentumot olvasnék:
Kim Jong Un: A valódi nemzetközi igazságosságért való küzdelem elengedhetetlen (Koreától kaptuk)

Csillag Ösvény Jósda