2020. 02. 24., Hétfő
Mátyás névnapja

Vért adni mentem, de véradás nélkül távoztam

Vért adni mentem, de véradás nélkül távoztam
2015-09-29
Véradásra mentem. Na most egy valamirevaló vámpírnak eszébe se jutott volna, hogy elhajtson a pitlibe, de a nővérkék megmakacsolták magukat...
 
Cikk: Emma Paradigma

Levelet hozott a postás és kivételesen nem a kormány akart konzultáni velem, mindenféle lényegtelen témában. A meghívó véradásra hívta az egyik családtagomat. Ő bár rendszeres véradó, ezúttal rá sem hederített a meghívóra, de gondoltam, majd én elmegyek helyette. A piócás ember és a köpölyözés már nem divat, de majd ez beállítja a vérnyomásom.

Felszerelkeztem az irataimmal és az adott időpontban felkerestem az ideiglenes véradóállomást, amelynek ebben az esetben stílusosan  az esztergomi volt zsinagóga adott otthont, ami körül mindig valami kalamajka van, mióta művelődési háznak használják.
 
Láttam, hogy jó helyen járok, a bejárat előtt egy nagy fehér furgon állt  "Adj vért, életet adsz" felirattal.

Útbaigazítottak, majd elszántan, a saját önzetlenségemtől elfogódottan léptem be a rendelővé alakított helységbe, ahol négy zöld műtősvászonnal borított ágy és öt nővérke várta az érkezőket. Rajtam kívül nem is volt ott éppen más, így nyugodtan előhozakodhattam a kérésemmel. Mondtam nekik, hogy szeretnék vért adni, mert én is kaptam már életmentő vért, tudom,  milyen fontos és hogy minden csepp számít; egyetlen kérésem van, hogy fél liter helyett hadd adjak 4 decit, ugyanis az a vérveszteség még meg sem kottyan, azonban egy decivel több nálam már a rosszullét határa. Két korábbi alkalommal kitapasztaltam, hogy károsodás nélkül mennyit bír el a szervezetem, és csak ez tartott vissza attól, hogy rendszeres véradóvá váljak.

Na most egy valamirevaló vámpírnak eszébe se jutott volna, hogy elhajtson a pitlibe, de a nővérkék megmakacsolták magukat és kijelentették, hogy vagy fél litert szívnak le vagy semennyit. Hát az utóbbiban maradtunk.

Korábban ugyan volt lehetőség kevesebbet is adni, elvégre az emberek nem egyforma termetűek; amennyi vérveszteség az egyiknek fel se tűnik, az más számára már a kivéreztetés. Ugy látszik, ez nem szempont, csak az, hogy tele legyen a félliteres zacskó. Pedig miből állna erre tekintettel lenni?
 
Ebben az országban, ahol újabban a korsó sör csak 4 deci, a liter tej meg 9 deci, észre se vennék, ha a félliteres vérzacskó is csak 4 decis lenne. Persze, a bővérűek adjanak továbbra is fél liter vért.

Ha a kisujját nyújtja az ember, akkor letépik a karját - vagyis kiszívják az összes vérét. Ha kevés a véradó, annak ez is lehet az oka. A mohóság ráadásul vérhiányhoz vezethet.
 

Csillag Ösvény Jósda