2021. 04. 13., Kedd
Ida névnapja

Vegán fehérje vs. állati fehérje

Vegán fehérje vs. állati fehérje
2015-06-03
Honnan kaphatjuk a legjobb és a legtöbb fehérjét vegánként és miért nem a hústáplálkozás a legmegfelelőbb az ember számára?

Cikk: Kovács Adrienn Nikoletta
Forrás: Victoria Boutenko - A nyersétel csodája 

 
 
 
Amikor vegánná lesz valaki, vagyis nem fogyaszt többé állati fehérjét, tejet, tojást, húst és semmilyen állattól származó vagy belőle készült dolgot, akkor sok emberben felmerül a kérdés, honnan fog a szervezete megfelelő minőségű és elég mennyiségű fehérjéhez jutni. Vegánként azt mondhatom, nagyon fontos, hogy kellő információval rendelkezzünk a táplálkozásunkkal kapcsolatban. Akkor nem fogunk elgyengülni, nem leszünk betegek, hanem valóban egészséges és erős vegánok lehetünk.
 
Én most kizárólag a zöld levelek fehérjetartalmára koncentrálnék, amiből zöld turmixot készíthetünk és így is ajánlatos fogyasztani. Természetesen sok fehérjét tartalmaznak egyébb zöldségek, borsó, bab, szója, rizs is, azonban a zöld leveleknek nagyon magas a fehérjetartalma. Például fél kilogramm leveles kelkáposztának nagyobb a fehérjetartalma, mint az ajánlott napi fehérjebevitel. A többi zöld levél, sóska, spenót, tyúkhúr, répa zöldje, pitypang, menta és sok-sok nyers levél úgyszintén rengeteg fehérjét tartalmaz. Sokan bizonyára jót mosolyognak ezen, de csupán ha egyszerűen belegondolnak, mitől épül a tehenek, kecskék, csimpánzok, gorillák izomzata, akkor rájöhetnek, hogy bizony a zöld levelektől. Megfigyelhetjük, mennyire erősek is ezek az állatok. A gorilla például sokkal erősebb az embertől. A növényi fehérje abban tér el az állati fehérjétől, hogy sokkal frissebb, jobb minőségű, ha lehet ezt így mondani, vagy első kézből jut önnek a tápanyag, amiből a test fehérjét állít elő és nem valaki teste állította már azt elő egyéni módon.
 
Az emberi test sokkal könnyebben hoz létre fehérjét a zöldekből, mint azokból a test számára idegen komplex fehérjemolekulából, amik az állatok húsában találhatóak. Az állatok húsában található fehérjék összetett fehérjék. Ha zöld leveleket eszik valaki, akkor "első kézből" kapja az esszenciális aminosavakat, amiből a test fehérjét készít az ő egyedi testére szabra. Ha az állat húsát eszi valaki, akkor a testének nehezebb dolga van kibogozni a már egyedire szabott előállított fehérjét, hogy abból fehérjemolekulát állítson elő az ember számára. Az emberi fehérje és az állati eltérő egymástól. Ebből aztán rengeteg nehezen emészthető és sokkal több fehérje kerül az ember testébe, ami sokáig hulladékként kering a véráramban, egészségi problémákat okozva.
 
Az állatok húsában úgy van, vagy lenne fehérje, hogy a zöld levelekből a testük előállította azt. Az állati fehérjének viszont van egy szörnyű mellékhatása, mégpedig az, hogy rákot okoz. Nemcsak rákot, de számos betegség forrása a húsfogyasztás. A szörnyű nagyüzemi állattartás során az állatok semmi zöldet nem fogyasztanak. Nemhogy friss zöldet, de levegőt és napfényt sem látnak. Teletömik őket antibiotikumokkal a betegségek elkerülése végett, de gyakori közöttük így is az állandó betegség. Furcsa belegondolni, hogy az emberek milyen vígan eszik a számukra is betegséget okozó halott állatok testét, amikor lehetnének egészségesek is. Az állati fehérje bármilyen formája káros az emberi test számára. A zöld levelek általi aminosavakból előállított fehérje nem okoz semmilyen betegséget, épp ellenkezőleg. Életet lehel a testbe.
 
A fehérje egy aminosavakból álló láncolat. Esszenciális aminosavnak nevezzük azt az aminosavat, melyre testünknek szüksége van, de azt csak táplálék útján tudja felvenni, vagyis nem állítja elő. A zöld levelekben váltakozva található meg a kilenc aminosav, amelyre a testünknek szüksége van. Ezért kell a zöld turmixot például nem mindig egyfajta levélből készíteni, hanem váltogatni a fajtákat. A zöld turmixról írott cikkben ismertettem a levélfajtákat. Azonban azt még egyszer megemlítem, hogy a természetben előforduló gyomnövényeknek nevezett ehető növényekből is ajánlatos fogyasztani rendszeresen, mert azok nem olyanok, mint a zöldségesnél vásárolt zöldek levele.

Talán sokan nevetnek a zöld levelek hallattán, de összeturmixolva gyümölcsökkel, gyógynövényekkel igen ízletes, tápláló és nagyon finom italt kaphatunk, ami akár reggeliként is megállja a helyét, annyi energiát szolgáltathat az embernek. Az egészség kincs. Talán érdemes lenne figyelni rá. Vagy ennyit sem érdemel a saját testünk? Inkább esszük a halott állatokat, akik a poklok poklát élték meg? Balgaság ezután egészségről ábrándozni. A test egyszer benyújtja a számlát.

Biztosan állíthatjuk, hogy a zöld levelek olyan formában adják testünknek a fehérjeforrást, ahogyan az csak kívánhatja. Ezeket a szervezetünk könnyebben hasznosítja, mint az összetett fehérjéket. Megfelelően váltogatva a zöld leveleket, persze, mindig nyers formában és zöld turmixként készítve a szervezetünk számára, megfelelő mennyiségű fehérjéhez juthatunk. A zöld turmixok azonban még tartogatnak számunkra más jóleső változásokat is. Főleg, ha naponta legalább egy litert iszunk belőle.

A zöld turmixokról itt olvashat:

Csillag Ösvény Jósda