2021. 10. 20., Szerda
Vendel névnapja

Vajda Attila: Orbán Viktor, maga egy idióta, amiért nem akarja megoldani a devizahitelesek helyzetét

Vajda Attila: Orbán Viktor, maga egy idióta, amiért nem akarja megoldani a devizahitelesek helyzetét
2014-03-17
A Híraréna stábja,  a Rigó utcai új irodájában látogatta meg Vajda Attilát, a Magyar Polgári és Nemzeti Jogvédő Szervezet orszűgos elnökét, aki korábban jelezte felénk, hogy indulni kíván az országgyűlési választásokon, ám azóta meggondolta magát. Így, a döntésről és annak okairól készítettünk vele egy rövid interjút.

Riporter: Domján Tibor
Fotók: Molnár F. Árpád
Munkatárs: Kovács Adrienn Nikoletta
 
 
Domján Tibor: Néhány hónappal ezelőtt említetted nekem, hogy indulsz az országgyűlési választásokon.
 
Vajda Attila: Igen, de ezt most már visszavonom.
 
 
Domján Tibor: Tehát ez mára megváltozott; akkor úgy kérdezem inkább, hogy miért akartál indulni?
 
Vajda Attila: Na, ez egy jó kérdés. Talán azért akartam elindulni illetve valójában el is indultam, Budapest 6-os számú egyéni választókerületében - ez a VIII. kerületet és a IX. kerület egy nagy részét öleli fel -, ahol az egyébként is hosszú évek óta tevékenykedem, a Magyar Polgári és Nemzeti Jogvédő Szervezet elnökeként és ahol dolgozunk nap, mint nap. Hónapról hónapra látom, hogy az emberek mennyire ki vannak szolgáltatva, mennyire el vannak keseredve, mennyire nincs segítségük és azt gondoltam, hogy sokkal nagyobb hatékonysággal tudnám végezni a munkámat - természetesen - független országgyűlési képviselőként. Addig el is jutottam, hogy átvegyem az aláíró íveket, de a mindennapi munka mellett arra már nem maradt idő, hogy az utcán is kampányoljak és aláírásokat gyűjtsek  illetve ahhoz azért igen sok pénzre is szükség van, ami nekem nincs, tehát hogy szórólapokat, meg plakátokat gyártsak, mint a Fidesz, meg az MSZP, de az sem utolsó szempont, hogy jóformán egyedül vagyok, tehát ha kampányolnék, akkor közben nem tudnám ellátni a jogvédő munkámat, amin pedig akár emberélet is múlhat. Éppen a napokban döntöttem úgy, hogy idén mégsem indulok a választáson.
 
Domján Tibor: Ez az oka tehát, hogy nem indulsz; de mit gondolsz, ha függetlenként és ráadásul nem valami dúsgazdag civilként ilyen nehéz jelöltséget szerezni, aztán pedig bekerülni, akkor vajon milyen nehéz lehet odabent megfelelően képviselni a bevitt és/vagy vállalt választói érdekeket? Egyáltalán lehet-e szerinted?
 
 
Vajda Attila: Igen, ha bejutnék az Országgyűlésbe képviselőként, akkor már hangokat tudnék megütni, ráadásul országosat és éppen azon személyek előtt, akik felelősek, tehát politikai döntéseket, intézkedéseket és határozatokat hoznak. Akkor az érintett politikai vezetőkkel napi kontaktusban lennék, oda tudnék menni hozzájuk. Azt tudnám mondani: Orbán Viktor(!) [közben az asztalra csap - a szerk.], figyeljen ide, maga egy idinger, egy idióta, mert egyszerűen a devizahitelesek problémáját nem akarja ténylegesen megoldani! Legalább minden nap tudnám szembesíteni fizikálisan a miniszterelnököt vagy az igazságügyminisztert! Minden nap, ha kell! Követelni tudnám, hogy hol vannak a megfelelő emberek a problémák tárgyalásakor! Esetleg kávézgatnak?! Bejutott képviselőként, egész biztosan még vehemensebben tudnám előadni a dolokat. Azt mondanám: Ember, több százezer ember életéről van szó! Orbán és Pintér, ne játsszál az emberek életével! Elég volt a végrehajtói és közjegyzői visszaélésekből! Ha azt látnák az emberek, hogy van valaki, aki nem tágít ezekben a témákban, ha a parlamenti közvetítésekből az látszik, hogy egy ember torka szakadtából, többek között a devizahiteleseket képviseli, akkor előbb-utóbb megváltozhatnának a dolgok. Esélyesebb helyzetbe kerülhetnék és persze, nem csak én, hanem az emberek, akiket képviselek.
 
Domján Tibor: Valójában kiket szeretnél képviselni?
 
Vajda Attila: A magyar állampolgárokat, a devizásokat, a szegényeket, a gyermekeket, a fiatalokat, a családosokat, a nyugdíjasokat. A mai Magyarországon a politikai elitet és köreiket nem kell képviselni, hiszen azok éppen eléggé képviselik magukat.
 
 
Domján Tibor: Gondoltál-e arra, hogy amennyiben egyedül nem megy, úgy esetleg össze kellett volna állni más, Parlamentbe igyekvő személyekkel, szervezetekkel?

Vajda Attila: Szerintem a kis pártok és szervezetek sem fognak bejutni, egyrészt mert a választási rendszer, pénzt ugyan juttat nekik, sőt, a csalás lehetőségét is jóformán büntetlenül felkínálja, de közben fel is aprózza a bizonytalan szavazók táborát és ezért szinte lehetetlenség számukra elérni a bejutási küszöböt.
 
Domján Tibor: A következő, tehát a 2018-as választásokra, véleményed szerint ez megváltozik? Csak mert említetted, hogy akkor viszont egészen biztosan indulni szeretnél.
 
Vajda Attila: Igen, egészen biztosan, de addig is szeretném elárulni azon elhatározásomat, hogy 2014-ben is indulni fogok, csak éppen az önkormányzati választásokon, polgármester- és képviselőjelöltként egyaránt, itt, a VIII. kerületben. Le akarom morzsolni a bürokratákat és egy emberközpontú önkormányzás felépítésén szeretnék munkálkodni, minden tekintetben.
 
Domján Tibor: Ha így van, akkor sok sikert kívánunk a következő megmérettetésen!
 

Csillag Ösvény Jósda