2022. 10. 05., Szerda
Aurél névnapja

Utazás a Naprendszer gyöngyszemére, az Europa holdra (Cordero filmjének címe: Europa Report)

Utazás a Naprendszer gyöngyszemére, az Europa holdra (Cordero filmjének címe: Europa Report)
2014-03-08
A külföldi kritikusok is átlag felett dicsérték az ecuadori születésű Sebastián Cordero által rendezett Európa-rejtély (Europa Report) című amerikai filmet, amely a Naprendszer gyöngyszemeként emlegetett Europa nevű holdra tett küldetésről szól.

Cikk: Molnár F. Árpád
 
 
Az Europa ama holdak egyike, amelyek a legnagyobbak az egész Naprendszerben. Az Europa csaknem pont akkora, mint a Föld holdja, csak a Jupiter körül kering. A már Galileo Galilei által - 1610. január 7-én - felfedezett hold izgalmas különlegességei közé tartozik, hogy egész felszínét vízjégből álló hegyek borítják, amely alatt folyékony és meleg vízóceán hömpölyög. A hold állandóan meleg vízóceánját a Jupiter nevű óriásbolygó közelsége indukálja. Az Europa nevű holdról a NASA által készített űrfelvételeken jól látható, hogy annak felszínén nincsenek meteorit-becsapódásoktól származó kráterek. Ennek oka az, hogy a holdnak a Földéhez képest radikális tektonikai tulajdonságai vannak, ugyanis a jéghegyek alatti, az egész holdat körülölelő óceán és annak hője a fölötte álló jégrétegeket rendszeresen megtöri, miáltal a Hold egész felszínét hosszú, jégből álló hegyláncok, völgyek és szakadékok borítják.

Az Emberiség az egyik legizgalmasabb küldetéseként tekint az Europára, mivel a tudósok ma már tudják, hogy az Emberiség által ismert életformák alapja elsősorban nem a fény, hanem a víz. A Földön azt tapasztaltuk, hogy ahová soha, semmiféle fény nem hatol, ott is burjánzó élet honol, függetlenül a nyomástól illetve a víz hőmérsékletétől. Sőt, a Földön olyan baktériumokat találtak, amelyek 100 °C fölötti hőmérsékleten érzik magukat a legjobban. Tehát magasabb hőmérsékleten, mint amekkorán a víz - egy atmoszféra nyomáson, tehát tengerszinten - már felforr és elpárolog. Érthető, hogy a tudósok jelentős esélyt adnak arra, hogy a Jupiter Europa nevű holdja mélyén is fellelhető valamiféle élet. Nyilvánvalóan elsősorban nem cápa méretű óriásokat várnak, de valamiféle életet jó eséllyel.

Sebastian Cordero filmrendező eredetileg a 15 millió lakost számláló Ecuador fővárosában, Quito-ban született, 1972. május 23-án. Az általa rendezett Europa Report sokakra - így rám is - igen mély és tartós hatást gyakorolt. A 2013-ban bemutatott és a közeli jövőben játszódó film egy az Europa holdra szervezett, emberi legénységgel végrehajtott űrhajós küldetést dolgoz fel. Az Europa Report producere Ben Browning, forgatókönyvírója pedig Philip Gelatt volt. A szereposztásban Christian Camargo, Anamaria Marinca, Michael Nyqvist, Daniel Wu, Karolina Wydra és Sharlto Copley látható.

Az Europa Report nagy számú kritikus véleményezésének összegzését követően is átlag felett vizsgázott. A filmkritikusok realisztikus ábrázolásmódról és racionálisan elfogadható, valósszerű végkifejletről beszélnek, amely tudományosan abszorbálható és olyan, amely visszahozza a tudományt a sci-fibe. Izgalmasnak, érdekesnek és klausztrofóbiás történetnek deklarálják. Mindegyik véleménnyel egyetérthetünk.

Az Europa Report általában lehet, hogy az intellektuálisabb rétegeknek való, de nem azért, mert a film bonyolult vagy elvont, hanem a történetiség, emellett akár a hangulatvezetés miatt. Jobban értékelik a művet azok is, akik a csillagászathoz illetve az Europa holdjának ismereteihez jobban konyítanak. Ők ugyanis mindig lenyűgözőnek tartják a Jupiter eme égi kísérőjét és sokan nem csak arra vágynak, hogy sétáljanak a hold felszínén, hanem arra is, hogy bekukkantsanak annak mélyére, az Europa óceánjába is. Ráadásul a film valóban olyasféle eseményt dolgoz fel, ami ha nem is az Europán, de a Világegyetem számos hasonló vagy szinte ugyanilyen holdján várhat az Emberiségre...

Aki kíváncsi rá, annak kellemes utazást...
 

Csillag Ösvény Jósda