2022. 06. 29., Szerda
Péter,Pál névnapja

Ürgepörkölt közmunkás módra

Ürgepörkölt közmunkás módra
2014-08-22
Hogy az elvtársak ürgebőrbe csomagolják e a titkaikat manapság, arról nincs információ, de hogy az ürgéket Pelikán elvtársat megszégyenítő tempóban csapják agyon az valószinűsíthető. Pedig, legalábbis eszmei értékük alapján, akár csak szerény pörköltként való elfogyasztásuk is többe kerülhet, mint mondjuk a belváros előljáróinak szokásos Michelin munkaebédje.
 
 
                                                                                                                                Cikk: Emma Paradigma

A Vietnami piacokon gusztusosan elkészített patkánysülteket is kínálnak. Az alábbi menüfotók láttán azonban a többség bizonyára fintorog egyet és a világ minden kincséért se fanyalodna rá a rágcsálóhúsra.
 
Egy véletlen folytán - közlekedési bírság be nem fizetése miatt közmunkázott -  ám kőgazdag fiatal ismerősünk, alkalmi munkatársai különös szokásáról számolt be, akik rengeteg szabadidejükben ürgeöntéssel foglalatoskodnak.
 
Elgondolkodott-e már azon valaki, hogy az a több százezer ember, akinek semmiféle jövedelme nincsen, az mit tesz naponta az asztalra, feltéve ha van még asztala, lakása, odúja. Nyilván megfizethetetlen a marharostélyos, de amikor már a csirkeláb is, akkor bizony másféle husi is felkerülhet a beszerzési listára. Száz évvel ezelőtt még nem volt rendkívüli étel a varjúpörkölt, most pedig újra reneszánszát kezdi élni az ürgepörkölt. 
 
 
Egy jó ürgepörkölthöz legalább 5-6 ürgét kell agyoncsapni vagy hurokkal megfojtani, ám nem árt tudni, hogy egy ürge eszmei értéke, egyes források szerint 10.000 Ft, más források szerint 200.000 Ft felett van. Egy bogrács ürgepörkölt, tehát 50 ezer forinttól akár másfél millió forintba is kerülhet az okozott kár szempontjából, amiből persze már tekintélyes számú szegény embert lehetne jóllakatni, vagy akár olyan helyeken is kajálhatunk, ahol pl. Rogán Antal, vagy a jegyzője.
 
Mindenesetre az ürge fokozottan védett állat, hiszen a ritka és értékes ragadozómadaraink zsákmányállata, korábbi megítélése ebből kifolyólag lényegesen megváltozott az utóbbi időben.
 
Hogy az elvtársak ürgebőrbe csomagolják-e a titkaikat manapság, arról nincs információ, de hogy az ürgéket Pelikán elvtársat megszégyenítő tempóban csapják agyon az valószinűsíthető. Pedig amennyire nem való az ürge egy árvízvédelmi töltésbe, annyira nem való a pörkölteslábasba sem.
 
 
Ürge pörkölt - gasztoürgéből (ha valaki mégis úgy gondolná...)

Hozzávalók: 5-6 öntött ürge, 4-5 fej hagyma, 3 nagy kanál színes paprika só, bors, 4 kanál lecsó, erőspaprika.

Az ürgéket leforrázom, majd alaposan letisztítom, végül több váltás hideg vízben megmosom. Felvágom, kibelezem, majd hatfelé vágom. A zsíron aranyosra pirítom az apróra vágott hagymát, ráteszem a paprikát, majd az ürgedarabokat. Sózom, majd néhány keverés után lefedem és kis lángon tovább párolom, ha kell kevés vízzel időnként felöntöm. Mikor már majdnem puha, borsozom, beleteszem a lecsót és az erőspaprikát. Galuskával, tarhonyával, vagy rizzsel tálalom.
 

Csillag Ösvény Jósda