2020. 02. 24., Hétfő
Mátyás névnapja

Új művészeti kiállítás a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközségnél

Új művészeti kiállítás a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközségnél
2019-03-02

- A bejárati részen vannak elhelyezve azok a festmények, akvarellek, amik evangéliumi, legdirektebb kapcsolatot mutatják Pasolini, a neves filmművésznek az alkotásából - ami Jézus életét mutatja be - kivágott képek adták az ihletést ehhez a néhány, sorozatot alkotó képhez... - mondta bevezető beszédében Aradi György evangélikus lelkész, Martinecz Márk első kiállításának megnyitóján tartott rövid beszédében.

A teljességgel állami támogatás nélkül működő, önfenntartó evangélikus egyházközség ugyancsak önerőből megnyitott kiállításán Aradi György vezető lelkész így folytatta:

- Ha tovább haladunk a térben - folytatta Aradi György lelkész - , akkor azt láthatjuk, hogy itt portrék állnak, amiknek a közepén itt vannak az önarcképek. Aztán vannak ezek az egészen különleges, már gyermekkort is idéző művek, amik a kép központi részéből kibomló, nagyon különleges, és letisztult és leegyszerűsített képjelek és szimbólumok. Aztán itt láthatunk néhány szitanyomatot, továbbá ha valaki a fasori református templomtérnek a szecessziós mintázatát fölismeri ezekben a képekben, nem téved, mert az ihlető közeg az részben a templom volt (...). Ha pedig kimegyünk a verandára, téli kertbe, akkor ott a téli időszakban átmenekített virágok között a képeken feltűnő flórát fedezhetünk fel, zöldes, különleges tónusú képeken virágmotívumok, amik ezt a teremtett világot így a télvégi, most már tavaszváró hangulatban is idézik számunkra, hogy dicsőíti, dicséri Istent a képeken keresztül, a teremtett világon keresztül is az alkotó.

A rövid ismertető után Aradi György lelkész elmondta:
- Ha megragadnak bennünket a festmények, akkor biztassunk másokat is, hogy el lehet jönni ide; a lelkészi hivatal 9-től 1-ig hétköznapokon mindig nyitva van, bejelentés nélkül is el lehet jönni és megnézni a tárlatot (...).

És - tette hozzá Aradi György - csoportos látogatás esetén, ha előre egyeztetnek, tárlatvezetésre is sor kerül.

Csillag Ösvény Jósda