2020. 10. 26., Hétfő
Dömötör névnapja

Üdülési jog vásárlása - Csőbe húzott tömegek

Üdülési jog vásárlása - Csőbe húzott tömegek
2014-01-31
Tömegek vásárolták meg 99 évre az üdülési jogot. Az üdülő apartmanok rezsiköltségei közben az égbe szöktek, ezért sokan a milliárdosoknak voltak kénytelenek visszaajándékozni a kunyhókat, bukva a befektetett pénzüket. De sokan, akik mindent fizettek, tőlük is elvették az üdülési jogot: a milliárdosok...

Cikk: Emma Paradigma
 
 
Jó ötletnek tűnt az igényes családi nyaralások lebonyolítására, hogy családi nyaraló helyett üdülési jogot vásároljunk egy-egy újonnan épült szállodában, ami a '90-es évek elejétől Magyarországon is elérhető lett az időosztásos (time share) rendszer keretében. Amennyiben valaki az év valamelyik szezonjában egy heti üdülőjogot vásárolt, akkor minden évben máshol nyaralhatott, ha ezt az üdülési hetet időben elcserélte egy tetszőleges helyszínre. Egyszeri nagyobb összeg befizetésével évtizedekre előre, mai áron biztosíthatta a család nyaralását.

Sokszor már az üdülőközpontok építése előtt megkezdték az üdülési jogok értékesítését; így Dobogómajor, Kehidakustány, Zalakaros, Balatonfüred apartmanjaira előre biztosították a vásárlókat, akik csak üdülési jogot vásároltak az építendő apartmanokra, tulajdonszerzés nem lett az ingatlan-nyilvántartásba bevezetve, holott a tájékoztatók befektetésről szóltak. Telefonos meghívásos módon szervezték a résztvevőket és sok esetben ügyes marketing stratégiával sózták rá a házaspárokra az üdülési jogot.

A Gazdasági Versenyhivatal ugyan többmilliós bírságot szabott ki a fogyasztók megtévesztése miatt a Holiday Club Hungary Üdülésszervező Kft.-re, később Markgold Ingatlanforgalmazási Kft.-re, mégis zavartalanul virágzott az üzlet. Hol az volt a baj, hogy kiderült, hogy mégsem cserélhető el a saját hét más helyszínekre, hol nem lehetett elállni a szerződéstől, hol elérhetetlenekké váltak az üzletkötők a szerződés aláírása után vagy pedig az éves karbantartási költség nőtt váratlanul a duplájára. Vannak családok, ahol két üdülési jogot is vásároltak, azzal a felkiáltással, hogy örökölhető és milyen jó lesz majd a gyerekeknek.

Aztán jött a válság és sokan próbáltak szabadulni ettől a kötöttségtől magánúton, mert a továbbértékesítéssel vagy visszavásárlással már senki sem foglalkozott.

Az üdülési jog a csőbehúzás magasiskolája. A jóhiszemű lakosság pedig szokás szerint bedőlt a kedvező befektetési ajánlatnak. A 99 esztendővel majdnem az örök életre szólt az szerződés; úgy vitték, mint a cukrot. A fél ország meg azóta is fut a pénze után.

A hitelkárosultak közé az üdülési jog károsultjai is felsorakozhatnak. Az elmúlt években csak úgy égett a vezetékes telefonvonal, egymást érték a kedvezményes hétvégére szóló meghívások. Aki idejében ráébredt arra, hogy rászedték, az két héten belül elállhatott a hűbelebalázs módjára aláírt szerződéstől. Ha viszont befizette a milliós belépési összeget - és elfogadta a feltételeket -, akkor a devizahitelesekhez hasonlóan fizetheti az ugrásszerűen emelkedő éves fenntartási költségeket. Aki a már évi 70 ezer forint körüli összeget nem tudja vagy nem akarja kifizetni, az búcsút mondhat a belépési összegnek is.

Az üdülési jog ragaszkodó portéka. Megszabadulni tőle alig lehetett, inkább csak egyénileg, áron alul. Akik pedig elégedettek voltak vele és fizetni is tudták, ők sem ússzák meg szárazon a gyógyvizes bizniszt. Secperc alatt egyszerűen megszüntették a tulajdonosok üdülési jogát - több száz nyugdíjas esetében -, mert eladták a csődbe jutott szállodát és az új tulajdonos ezt megteheti a különböző joghézagok miatt.

Az embereknek pedig Kehidakustányban és Hajdúszoboszlón újra meg kell venniük az egyszer már megvásárolt 99 évre szóló jogot vagy csak felírhatják ezt is a veszteséglistára.

Csillag Ösvény Jósda