2022. 10. 02., Vasárnap
Petra névnapja

Túlszabályozás, drágaság és egyre kevesebb vendég a Veszprémi Utcazene Fesztiválon

Túlszabályozás, drágaság és egyre kevesebb vendég a Veszprémi Utcazene Fesztiválon
2014-07-26
Bár Veszpréminek veszprémi és az utcazene kifejezés is helytálló egyelőre, de a korábbi fesztiválokhoz képest jóval kisebb érdeklődés és laposabb hangulat övezi a rendezvényt még annak ellenére is, hogy az időjárásra most senkinek nem lehet panasza.
 
Egy helyi olvasónk, aki az első Veszprémi Utcazene Fesztivál óta nagy rajongója és résztvevője az eseménynek, csalódásának adott hangot, amikor tegnap beszámolt róla szerkesztőségünknek. Szerinte a rendezvény túl van szabályozva, ezért egyre laposabb és ezért vannak egyre kevesebben. A fotókat is neki köszönhetjük.

Domján Tibor, Budapest
Infó és fotók az olvasónktól
 
 
A Veszprémi Utcazene Fesztivált, korábban az egyik legnagyobb és leghíresebb könnyűzenei kulturális eseményként tartották számon a környéken és a gyakran rossz idő ellenére is tömegek hömpölyögtek a veszprémi utcákon, melynek aktív résztvevői lehettek a város kisvállalkozói is, hiszen a különböző színpadok szponzoraiként kifejezhették lokálpatriotizmusukat, aminek következtében sokkal több kis színpad jelentősebb számú ismert zenésznek vagy éppen csak fellépni vágyó előadónak és helyszínnek adott otthont és a rendezvény, így nyilván jóval nagyobb számú érdeklődőt is vonzott, mégis családiasabb, színesebb és változatosabb is volt. 
 
 
Idén, a rendezők már jó előre bejelentették, hogy nem lesz party meg hangzavar, feltehetően azért, hogy nyugodtan tudjanak aludni a választópolgárok, az aktív szavazótábor éjszakai nyugalma ugyanis sokkal fontosabb a városvezetésnek mint a fiatalok és a nyáron szórakozni vágyók esetleges csalódása, egy a korábbiakhoz képest elnéptelenedő fesztiválban. Aki nyáron hupákolni akar, az válasszon magának a méregdrága fesztiválmulti "pazar" kínálatából, azt kész, vagy ahogy mostanában, mint valami klasszikust idézik: Akinek nem tetszik, húzzon el innét.
 
A rendezvény kb. ennek szellemében idén változott át igazán OTP, Borsodi, LB-Knauf, stb. napokká, melyek tetszik vagy nem tetszik, illetve adunk is meg nem is alapon, tehát az új fidesz-polgári értékrend szerint, méregdrága büféstandokkal és éjjel egykor letakarított színpadokkal, jellegtelen nyári tucatparádévá uniformizálódott. Na de miről beszélünk, örüljön a nép, hogy egyelőre nem tilos a méregdrágán mért alkohol, nyilvános helyen történő fogyasztása. 
 
 
Olvasónk, akit szinte mindenki ismer Veszprémben és viszont, elmondta, hogy a szokott időben, este kilenc-tíz környékén indult egy baráti társasággal felfedezni a csütörtöki este kínálatát, mely mindig az egyik legerősebb nap szokott lenni korábban. A régi mozi épület  (újabban Hangvilla, melynek botrányos története szintén megérne egy misét) elé érve már gyanús volt, hogy a korábban hömpölygő tömeg sehogy nem akart előtűnni. Még néhány évvel korábban is, szinte minden saroknál zene szólt a helyi vállalkozók transzparenseivel díszített színpadokról, melyet önfeledten szórakozó ismerős arcok tengere vett körül. Most meg semmi, kisebb csoportosulások a színpadok körül, ahogy olvasónk említette, mintha valami külföldi fesztiválon andalogtak volna, ismerősök helyett csupán nyolcszáz forintos dobozos sörök és kilencszáz forintos pálinkák, továbbá még drágább harapnivalók jöttek szembe. 
 
Nem a fellépőkkel van a baj, ők azon a néhány színpadon többnyire kitesznek magukért, igaz a megszokott nagyobb nevekből is, mintha kevesebben jöttek volna mint korábban és az is sokat visszavett a pörgésből, hogy idén már a színházkertben is megszüntették az elektronikus színpadot, amely miatt korábban jóval többen látogatták a rendezvényt és így,  szemmel láthatóan is teljesen más lett a fesztivál hangulata. A túlszabályozás és uniformizálás no és persze a dilettantizmus a valódi probléma, ahogy az a mindennapok szinte bármely területén megmutatkozik Még az idősebbek közül is többen megjegyezték, hogy a rendezvény egy ideje már nem a régi, hiszen korábban, még a feltúrt Kossuth utcában, zuhogó esőben is kétszer ennyien szoktak mulatni, igaz, a Húszemeletesben és a környékén lakóknak, egy kicsit nehezebben ment az elalvás abban a pár napban. 
 
Reméljük, hogy a pénteki és szombati napok nagyobb sikert aratnak, aki pedig ott van, azért érezze jól magát! Ha máshogy látod vagy érzed a VUF körüli dolgokat, nyugodtan írd meg kommentben, vagy az info.hirarena@gmail.com címre várjuk.
 

Csillag Ösvény Jósda