2020. 07. 15., Szerda
Henrik,Roland névnapja

Tudja, hogy miért szaródik az oktatás? Dehogy tudja.

Tudja, hogy miért szaródik az oktatás? Dehogy tudja.
2015-11-29
George Carlin egy híres amerikai humorista, és persze, az összehasonlításnak itt sok értelme nincsen, de a nép által könnyen érthető, nyílt rendszerkritikái alapján, egy kicsit talán Hofi Gézával lehetne párhuzamba állítani.
 
Az alábbi felvételen az oktatási színvonal tudatos és precíz rombolásáról beszél, ami látható módon már nem csak Amerikában okoz egyre mélyülő válságot, hanem idehaza is. Az okok viszont ugyanoda vezethetőek vissza.
 
A politikusok csupán végrehajtók, a szisztematikus züllesztés viszont pártfüggetlen, ráadásul - bár ilyen formában megfogalmazva képzavarnak tűnik - egymásra építő mechanizmus. 

Domján Tibor, Budapest
 
 
A hazánkban is átalakuló (rohamosan csökkenő színvonalú) oktatásban már nem csak a tanulókat, hanem a tanárokat is egyre nagyobb nyomás alá helyezik, a korábbi szintek teljesítésének ellehetetlenülését pedig inkább a mércék csökkentésével érik el. Így az egyértemű hanyatlás is simán eladható stagnálásnak vagy akár növekedésnek.
 
Jó példa erre, hogy egy Oktatáskutatási és Fejlesztő Intézetnek nevezett képződmény nemsokára oly módon változtatja az érettségi értékeléseket, hogy 2017-től a jó helyesírást jutalmazni fogják, a hibákért pedig nem jár hibapont. Mi lesz a következő? Megdicsérik, ha valaki helyesen olvassa fel majd a szavakat, esetleg jutalmazzák, ha még értelmezni is tudja?
 
De ha egyre több középiskolás gyereknek okoz gondot az írás, olvasás, szövegértés, akkor vajon mivel töltik a kicsik fejét reggel nyolctól kora délutánig az általános iskolákban?
 
 
 

Csillag Ösvény Jósda