2021. 01. 20., Szerda
Fábián,Sebestyén névnapja

Tömegkatasztrófát okozott viharok Észak-Koreában (Híreink Koreából)

Tömegkatasztrófát okozott viharok Észak-Koreában (Híreink Koreából)
2016-09-14
Aki adománnyal segítene, hívjon fel minket és megszervezzük (+36/30-919-6386), vagy forduljon Bécsben Észak-Korea ausztriai nagykövetségéhez (Bécs, Beckmanngasse 10-12.). (Részletek a cikkben!)

Cikk: Molnár F. Árpád
(Adatok a KCNA (Észak-Koreai
Hírügynökség) adatai alapján)
 
A tájfunnal kevert hatalmas esőzések augusztus végén kezdődtek Észak-Koreában, Észak-Hamgjongban és más területeken. A koreai Állami Hidrometeorológiai Hivatal durván 300 mm csapadékmennyiséget jelentett, 150 mm eső esett továbbá Onsong, Kyongsong, Kyongwon, Yonsa és Hwadae megyében, valamint Ryanggang tartományban, beleértve Taehongdan megyét. A Tuman folyó által elöntött területek között Hoeryong és Raszon városok, Musan, Onsong, Kyongwon, Kyonghung és Yonsa megye szerepel, hatalmas károkat okozva. Különösen jelentős árvíz sújtotta Hoeryong várost, Musan és Yonsa megyéket, Hoeryongből 15 ember eltűnt. Észak-Hamgyong tartományban 17 180 ház részben vagy teljesen megsemmisült, legalább 44 000 ember hajléktalanná vált. A mentési munkálatok és a kárfelmérések tovább folynak.

A KCNA (a koreai hírügynökség) szeptember 6-i jelentésében közölte, hogy a KNDK kormánya az árvízkárok felszámolására összpontosítja erőfeszítéseit Észak-Hamgjongban és az országban. Állami intézkedéseket hoztak, hogy stabilizálják a lakosság életét az árvíz sújtotta területeken, és a lehető leghamarabb újjáépítsék az elpusztult lakóházakat és középületeket. A humanitárius segítség és az építőanyagok szállítása gyorsan folyik a katasztrófa által sújtott területeken. Eközben sürgősségi helyreállítás is zajlik a tartományban. Élénk intézkedések folynak az elpusztult házak, vasutak, utak és hidak újra-felépítésére, és hogy megszabaduljanak a földeken - az áradás és az esők következtében - elterülő állóvizektől.

A tartományban az áradás következtében több, mint 60 ember halt meg, 25-en eltűntek, 7 980 hektár földterület kerület víz alá, 2 100 hektár földet pedig a katasztrófa eltemetett vagy elmosott. Emellett elpusztult vagy víz alá került 560 középület, 30 épület és közel 20 oktatási épület. Az árvíz elpusztított 79 800 méter utat, hidakat és gátat.

Az újabb áradások miatt több tízezer észak-koreai veszítette el az otthonát - jelentette szombaton a koreai központi hírügynökség (KCNA). Az észak-koreai és a kínai média által bemutatott képek beszámolnak a katasztrófa méreteiről és a mentési munkálatokról. A média beszámolt három KNDK polgárról is, akik úgy menekültek meg az árvíztől, hogy egy kis szigeten a két ország között.

A mostani nagy árvíz előtt egy másik nagy özönvíz tavaly, 2015-ben az ország észak-keleti területein több ezer embert tett hajléktalanná, amikor végigsöpört a Raszon különleges gazdasági övezet közelében. A heves esőzések akkor megölt legalább 40 embert, és több ezret hajléktalanná tettek.

Hoeryong város a katasztrófával erősen sújtott. A KNDK-nak sok családot sikerült az árvíz előtt evakuálnia, ami csökkenthette az áldozatok számát - nyilatkozta a katasztrófa-elhárításban tájékozott. - A katasztrófákra való felkészülés egyre nívósabb. Erre az elmúlt pár évben egyre nagyobb hangsúlyt fektettek, összpontosítva a katasztrófák kockázatának csökkentésére.

De a forrás arra figyelmeztetett, hogy a veszteséglisták még nem véglegesek, hozzátéve, hogy a hét heves esőzései okozta újabb rombolásokkal kell számolni.


A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) megköszöni azok segítségét, akik a katasztrófa ellen, valamint a hideg tél ellen, adománnyal tudnak szolgálni. Ehhez felkereshetik Ausztriában Észak-Korea nagykövetségét (Beckmanngasse 10-12, A-1140 Wien), de akinek nagy távolságra van Bécs, az keressen meg minket (+36/30/919-6386), és az adományozást, diplomáciai úton, Budapesten egységbe szervezzük.
 
 
 
A kapcsolódó irodalomból:
 
 

Csillag Ösvény Jósda