2021. 01. 17., Vasárnap
Antal,Antónia névnapja

Többszáz fogvatartott nő szökött meg egy chilei börtönből, miközben a földrengés pusztított a városban

Többszáz fogvatartott nő szökött meg egy chilei börtönből, miközben a földrengés pusztított a városban
2014-04-03
A Richter-skála szerinti 8,2-es erősségű földrengés rázta meg Chile északi tartományait kedden este, mely után az ország mentőszolgálata, az északi parti területek azonnali kiürítését indítványozta, az esetleges szökőár további pusztításaitól tartva. 
 
A hatóságok cunami riasztást adtak ki továbbá: Ecuador, Peru és Honduras part menti területeire is. A földrengés epicentrumától nem messze, nagyjából 300 fogvatartott nő is megszökött egy börtönből. 

Domján Tibor, Budapest
 
 
Iquique, tengerparti város, mely a legközelebb helyezkedett el a 8,2-es erősségű földrengés - egyébként csendes óceáni - epicentrumához, ahonnan a katasztrófa ideje alatt, mintegy 300 fogoly szökött meg egy női börtönből, melyek ellen mozgósították már a különleges alakulatot, akik az esetleges fosztogatásoknak is igyekeznek gátat szabni   - mondta Rodrigo Peñalillo belügyminiszter, az AFP hírügynökségnek. 
 
 
A helyi hatóságok azt közölték, hogy a börtön egy olyan területen található, amely hajlamos arra, hogy elöntse az árvíz és emiatt eszkalálódott a helyzet.  A fogvatartottak többsége - a chilei sajtó értesülései szerint - a környék kábítószeriparában érintett. Az elszökött rabok jelentős részét, a különleges egységek azóta elfogták. 
 
 
A rengésben megsérült a repülőtéri irányító torony, ezért  a három legnagyobb északi város - Antofagasta, Iquique és Arica - összes járatát törölték. A telefonos összeköttetés jó és komolyabban az ivóvíz szolgáltatások sem sérültek, de a villamos energia szolgáltatás több régióban megszakadt és az anyagi kár is igen jelentős. Az eddigi jelentések szerint, öt embert nyilvánítottak halottnak a fölrengés következtében, a sérültekről egyelőre nincs pontos információ.
 

Csillag Ösvény Jósda