2020. 04. 02., Csütörtök
Áron névnapja

Tanultak Kishantosból, útzárakat építettek a gazdák és a polgármester Megyeren

Tanultak Kishantosból, útzárakat építettek a gazdák és a polgármester Megyeren
2014-05-18
A polgármester és a helyi gazdák, közös erővel emelnek útzárakat betonelemekből Megyeren, amellyel szeretnék megakadályozni a Kishatntoshoz hasonlatos, esztelen (és jogszerűtlen) betárcsázást. A veszprémi napló szerint egy osztrák megvette, egy amerikai vállalatnak bérbeadta, amely egy német céggel műveltetné a a megyeri földeket, ám három gazdának már (még) - Kishantoshoz hasonlatosan - zöldül benne a vetése, egészen pontosan az elvetett gabonája, a szóban forgó beszántásra ítélt területen.

Domján Tibor, Budapest
Forrás:Veol.hu
 
 
A kishantosi előljáróktól azonban eltérően, Pajer Kristóf, Megyer polgármestere és a képviselő-testület igyekszik segíteni a három gazdának, ahogy a polgámester fogalmazott: Hazánk legkisebb önálló közigazgatású települése, nem szeretne Kishantos sorsára jutni.
 
Minden törvényes eszközzel igyekeznek tehát megvédeni a már elvetett búzát és repcét a külföldi befektetők betárcsázási szándékától (Börzsöny Energy Plantation KFT), főleg, miután a P&P Pannónia Populus Bt., gógánfai telephelyén állomásozó traktorosok, már utasításba is kapták, hogy az eső elállását követően, haladéktalanul kezdjék meg a kijelölt táblák betárcsázását, attól függetlenül, hogy a földhasználati jogok tisztázva lennének. 
 

Pajer Kristóf hangsúlyozta, hogy még jogerőre nem emelkedett, be nem jegyzett földhasználat alapján próbálnak birtokon belülre kerülni az új használók, úgy hogy ezek a területek még a mostani mezőgazdasági év kezdetén, tavaly szeptemberében, az előző tulajdonossal kötött érvényes szerződés alapján az érintett gazdák földhasználatában voltak. A területek védelme érdekében a polgármester az önkormányzat tulajdonában lévő utakat a belvízi helyzetre való tekintettel lezáratta, hiszen az útzár a jogszerű földhasználók mezőgazdasági tevékenységét nem gátolja, csak megakadályozza az esztelen betárcsázást. 
 
 
A megyeri lakosok saját eszközökkel és anyagokkal torlaszolták el az utakat, ezzel is tiltakozva az ellen, hogy teljesen kizárták őket a hatósági engedélyezési eljárásából. A polgármester arról is tájékoztatta a sajtót, hogy akaratuk és a helyi rendeletek ellenére, az új befektetők, energia-nyárfákkal akarják beültetni a környező mezőgazdasági területeket, a térség jó minőségű termőföldjét. Mindez azért is érthetetlen, hogy mert az energianyárfákat eleve a gyenge minőségű területekre javasolt ültetni, ezért fölösleges a kiváló minőségű termőföldterületet ilyen célokra lefoglalni. 
 
Pajer Kristóf jelezte, hogy minden törvényes eszközzel fellépünk az ügyben, melynek további lehetőségeit a hétfői testületi ülésen vitatják meg. További képek és info: >>> ide kattintva látható <<<
 
 
 

Csillag Ösvény Jósda