2019. 11. 14., Csütörtök
Aliz névnapja

Szívroham végzett Dubaj 34 éves koronahercegével

Szívroham végzett Dubaj 34 éves koronahercegével
2015-09-20
Rasid bin Mohamed bin Rasid al-Maktúm herceg, Dubaj uralkodójának legidősebb fia szombatra virradóra halt meg. A hírt az Egyesült Arab Emirátusok hivatalos hírügynöksége közölte.
 
A koronaherceg, a dubaji sejk legidősebb fia mindössze 34 éves volt, és a közlemény szerint szívrohamban halt meg, ami - teszem hozzá én - igen kedvelt ösztökélő eszköze a különféle titkosszolgálatoknak, de - teszik hozzá az arabok - bizonyára Allah is így akarta.

Domján Tibor, Budapest
Forrás: Globoport
 
Az ország főméltóságai, élükön Abu Dzabi uralkodójával, az Emirátusok elnökével, részvétüket fejezték ki Mohamed bin Rasid al-Maktúm sejknek, Dubaj jelenlegi uralkodójának.  Szombat este  gyászimát tartanak az elhunytért Dubajban a Zabil  mecsetben, vasárnap pedig, muszlim szokás szerint, már meg is tartják a temetést. Az országban háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el.

A koronaherceget – aki Moahemd bin Rasid al-Markúm 24 gyermeke közül a második legidősebb, egyben a legidősebb fiú volt – hazájában nem csak tisztelték, hanem szerették is. Rajongott a sportért, maga is versenyzett, a 2006-ban Dohában megrendezett Ázsiai Olimpián indult is.
 
 
Bár kedvelte a focit – különösen a Machester United-et – és az atlétikát,  igazi szerelme a lovaglás volt, saját istállója volt, amelynek lovai igen jó eredményeket értek el a térség lóversenyein.  Sokat tett a tömegsportért is – többször indított kampányt azért, hogy a kissé eltunyult emirátusiak mozogjanak többet, éljenek egészségesebben. Egy ideig vezette hazája olimpiai bizottságát is – később azonban lemondott, elszólították az üzleti ügyek. Több  befektetési cégnek volt tulajdonosa, vezetője. 

Csillag Ösvény Jósda