2022. 10. 03., Hétfő
Helga névnapja

Szenzációs találmány a Quadski, de nem nálunk fog hódítani, az biztos

Szenzációs találmány a Quadski, de nem nálunk fog hódítani, az biztos
2014-02-26
Ha szereti az száguldó extrém sportokat és nem tud mit kezdeni a pénzével, akkor feltétlenül ruházzon be egy Quad-Jetski hibridre, amit - ki gondolta volna - Quadski-re kereszteltek. Az árából, ugyan mindkettőből megvehetnénk külön külön is majdnem a legjobbat, de azok egyikével sem lehet olyat villantani egy vízparton mint ezzel, amikor beugratunk vagy éppen kiugratunk a vízből. 
 
Sajnos, ezek a csodamasinák nálunk, az átgondolatlan és begyöpösödött turistpolitikának köszönhetően, amik mindenféle mondvacsinált indokkal a Balaton közelébe sem engedik a Jet-ski-t, sőt egy ideje már a Quadokra is vadásznak, akkor sem bukkannának föl a közelünkben, ha nem nyolc milla fölött lenne az áruk, mint egy jobb középkategóriás autónak. Azért messziről még csodálhatjuk őket.

Domján Tibor, Budapest
Forrás: Pöpecpost
 
A quadozás hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, van aki hobbi szinten használja csak, de már vannak komoly versenyek is idehaza. Főként olyan terepeken használják ahol kevésbé szilárd a talaj és nem árt ha egy kisebb emelkedőn is feltudja magát küzdeni a jármű. A másik közkedvelt jármű a jetski, igaz ezt csak vízen tudjuk használni de nagyon pöpec kis móka.
 
 
A kettő ötvözéséből készült el a Quadski ami egyszerre quad és jetski is, egy igazi kétéltű a sport szerelmeseinek. A képeket elnézve kissé olyan érzése van az embernek, hogy egy James Bond filmbe csöppent, de ez nem fiktív járgány ez megvásárolható lesz. Szárazföldön és vízen egyaránt 45 mérföldperóra (72 km/h) sebességre képes, ami egész dicséretes teljesítmény. A két üzemmód közötti váltás alig tart tovább pár másodpercnél, a kerekeket egyszerűen felhúzza vagy éppen leereszti.
 
 
Egy BMW 1300 köbcentis motor szolgáltatja az erőt a gépsárkánynak mely 140 lóerő maximális teljesítményre képes. Hátsókerék meghajtást kapott a quad, ez persze csak szárazföldön igaz, a lassítást pedig négy darab tárcsafék segíti, kerekenként egy. Vízben a gyártó saját fejlesztésű hajtóműve segíti az előrehaladást. Kizárólag egy személy utazhat rajta és súlyát maximum 100 kg-ban határozták meg, plusz 20 kiló felszerelés kerülhet a járműre. Száraz súlya 535 kilogramm amit egy személy nem fog fél kézzel megemelni egy esetleges borulás esetén.
 
 
Jó vastagon húzták a Quadski árát, mivel kereken 40.000$-t (~ 8.5 millió Ft) kell majd érte kifizetni. Azt figyelembe véve, hogy ezzel két járművünk is lesz egyszerre már kicsit jobban fest a kép, de ennyi pénzért már egy kisebb garzon is lehet venni akár a fővárosban. A lent található promo videó talán jobban szemlélteti a gép működését.
 

Csillag Ösvény Jósda