2021. 02. 28., Vasárnap
Elemér névnapja

Szénné égették a Krónikás Kerényit

Szénné égették a Krónikás Kerényit
2014-01-10
Orbán Viktor miniszterelnök gyakorlatilag szénné égette Kerényi Imre rendezőt a Magyar Krónika alakuló szerkesztőségi ülésén - írta a Pestisrácok.hu.


Emlékezetes, hogy Kerényi, illetve a másik alapító, Bencsik Gábor a lap elindulásáról már kész tényként írt a Balog Zoltán minisztertől (akinek a nevét egyébként tévesen h-val írta az exszíniigazgató) a városvédő Ráday Mihályig száz reménybeli szerzőnek kiküldöttkörlevelében. Még az oldalbeosztásokat, fotóméreteket is rögzítették és lefektették, hogy a Magyar Krónika kizárólag pozitív, nemzetépítő híreket és publicisztikákat tartalmaz majd. A szerzőknek egyben mesés, cikkenként 50-200 ezer forintos honoráriumot ígért.

Ehhez képest információink szerint Orbán Viktor az alakuló szerkesztőségi ülésen, a Magyar Demokrata székházában leszögezte a jelenlévőknek, hogy egyetlen fillér közpénzhez sem juthat a kezdeményezés, Kerényi körlevelét pedig gyerekesnek és nevetségesnek minősítette. Furcsállta azt is, hogy a hatalmas veszteséggel csődbe vitt Nagyítás című konzervatív hetilap több vezetőjének is szerepet szántak a Magyar Krónikában. Orbán azt tanácsolta, hogy a választásokig egyáltalán ne is foglalkozzanak a lap tervével. Úgy tudjuk, Kerényi megpróbálta megvédeni az ötletét, ám válaszul több meghívottól, köztük Czakó Gábor írótól, Kondor Katalin műsorvezetőtől és Zárug Péter Farkas politológustól megsemmisítő kritikát kapott. Ezt követően a meghívottak már nem is a Magyar Krónikáról, hanem aktuális közéleti kérdésekről beszélgettek tovább a miniszterelnökkel.
 
 
A Magyar Krónika elindulását beharangozó körlevelet egyébként nem csak a gyermeteg szövegezése és elképzelései miatt érték kritikák. Információink szerint többen nehezményezték, hogy kakukktojások kerültek a jobboldal szellemi holdudvarának reprezentálására szánt szerkesztőség névsorába. A rendszerváltás után maga KerényiImre (aki most miniszterelnöki megbízottként “a kulturális értékek őrzéséért és a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásáért” felel)politikai pályafutása is meglehetősen változatos volt.Rendezői sikereit mint MSZMP-tag és alapszervi párttitkár biztosította be a nyolcvanas években, az első szabad választáson az MDF színeiben indult, majd átkeveredett az SZDSZ szellemi holdudvarába és a Charta-tüntetések egyik vezérszónokaként tűnt fel. 1998-ban még bőszen fasisztázta a Madách Színház felújítása körüli visszaélésekről kérdéseket feltevő jobboldali újságírókat, majd csak az ezredforduló környékén, a polgári körök mozgalmának hajnalán fedezte fel magában a fideszest. A másik lapalapító, Bencsik Gábor (Bencsik András Demokrata-főszerkesztő testvére) pályafutása sem volt kevésbé változatos. A rendszerváltás előtt az MSZMP-ben is megforduló újságíró a médiaháború idején az abszolút pártállami indentitású Magyar Újságírók Szövetségének (MÚOSZ) főtitkára volt és ilyen módon még szemben állt saját testvérével, az akkor a jobboldali Pesti Hírlapot főszerkesztő Bencsik Andrással. Furcsa az is, hogy Kerényi és Bencsik az egykori SZDSZ-holdudvarához soroltHankiss Elemérnek és a Demszky-érát a fővárosi közgyűlésben szintén szabad demokrataként végigasszisztáló Ráday Mihálynak is szerepet szánt a Magyar Krónikában.
 

Úgy értesültünk egyébként, hogy Kerényi Imre évi 420 millió forintnyi támogatásból szerette volna kiadni a lapot, így alighanem hideg zuhanyként érte Orbán Viktor kijelentése. Ennek ellenére az ATV-ben ma reggel igyekezett optimistának látszani. Azt állította, a kikerült körlevelet szatírának, pamfletnek szánta, a próbaszám pedig meg fog jelenni júniusban a Fidesz pártalapítványának, aPolgári Magyarországért Alapítványnak a támogatásával. Elmondta azt is, hogy nem érezte leszúrásnak Orbán Viktor tegnap esti szavait.
 
Pestisrácok.hu
 

Csillag Ösvény Jósda