2022. 10. 03., Hétfő
Helga névnapja

Százmilliókat kaszál egy angol cég a magyarországi parkolásokon

Százmilliókat kaszál egy angol cég a magyarországi parkolásokon
2014-02-02
Hajdú Attila esete óta tudjuk, hogy az autósokat gátlástalanul sápoló önkormányzati parkolós cégek vezetői és munkatársai, szabályosan maffiamódszerekkel lopkodják ki a közpénzeket a parkolási rendszerekből, amelyek által megtermelt, egyébként irdatlan összegű bevételekből éppen csak a közlekedés és az utak fejlesztésére nem jut soha elegendő forrás.
 
Kicsit sem csodálkozunk ezért azon, amikor arról olvasunk, hogy a külföldiek által elkövetett szabálytalan vagy jegy nélküli parkolások bírságainak jelentős része is, többnyire egy magánzsebbe folynak, hova tovább: ömlenek.  

Domján Tibor, Budapest
Forrás: Lencsés Csaba, Vezess.hu
 
 
Sokmilliárdos üzlet - egyesek szerint lehúzás - a fizetős parkolás, annak ellenére, hogy az autósok egy része hatalmas összegeket elbliccel - írják a Vezess.hu oldalon. 
 
Magyarországon kb. 40 millió alkalommal fizetnek közterületi parkolásért az autósok minden évben. Az ellenőrzések során lebukott bliccelők száma ennek a 10 százaléka körül van, azaz kb. 4 millió darab pótdíjat szórnak szét évente a parkolós cégek.
 
Debrecen városában, nemrég 0 helyismerettel, egy elhagyatottnak tűnő mellékutcában parkoltam mindössze húsz percet és álmomban nem gondoltam volna, hogy ott is megbüntetnek, főleg mert nem láttam parkoló automatát. Ahogy visszatértem az autóhoz, már rajta volt a "Mikulás-csomag", azon pedig az elképesztő összegek. Ha vettem volna jegyet, az 400 valahány forint lett volna, a büntetés pedig, melyre egy hónap türelmi időt kaptam már a tízszerese: 4 ezer valahányszáz forint, a türelmi idő lejárta után pedig már 12 ezer valahányszáz plusz egyéb költségek. Két hónap alatt tehát kétszer négyszereződik meg az összeg.

Az országosan jellemzően 150-525 forint/óra közötti díjakból átlagosan 5-6 milliárd forintot fizetnek be az autósok, amin felül körülbelül újabb 2-3 milliárdot szednek be a pótdíjakból. A "Mikulás-csomagban" a szélvédőre rakott pótdíjaknak átlagosan az 50-60 százalékát felszólítás nélkül befizetik a megbüntetettek, felszólításra további 20 százalék nyúl a pénztárcájába.

Marad tehát 20-30 százaléknyi kiszabott, de a felszólítás ellenére is befizetetlen bírság, ami olyan egymillió darab évente. Ezek bíróság elé kerülnek, de egy részük így is behajthatatlan lesz. 
A Vezess.hu gyűjtése szerint, országszerte 32 településen kell fizetni a parkolásért, ezek közül az alábbiak a legdrágább közterületi helyek:
525 Ft/óra - Budapest legdrágább zónája nem a Várnegyedben, nem is a belváros közepén van, hanem a Margitszigeten. 
500 Ft/óra - Balatonfüred központjában május 1. és szeptember 30. között ennyibe kerül a parkolás, amit viszont ki lehet kerülni a közeli, és ingyenes Huray utcában.
480 Ft/óra - Szegeden nem a díjszabás változik, hanem a parkolószelvény fejében leparkolható idő nő vagy csökken. A 480 forintos jeggyel a kiemelt övezetben egy órára hagyhatjuk ott az autót büntetésmentesen.
 
A magyarországi fizetős parkolóhelyeknek körülbelül a 10 százalékát külföldi rendszámú járművek foglalják el úgy, hogy a szórás szélsőséges. Sopronban 40 százalék, Budapesten 10, míg egyes vidéki városokban 1-2 százalék körüli.
 
 
A fizetési hajlandóságban is óriási különbségek vannak. Az EU-n kívüli járművek gazdáinak csak az 5-20 százaléka hajlandó parkolójegyet venni, míg az uniós autók után a skandinávoké a legmagasabb fizetési hajlandóság, az osztrák és szlovák rendszámos járművek üzembentartói már jóval kevésbé fizetnek, míg a diplomata rendszámos kocsik 0, azaz nulla százalékban vesznek parkolójegyet. Arányosítva is a magyar rendszámos sofőrök fizetnek a legnagyobb arányban.

"Jelentősen befolyásolja a külföldiek fizetési hajlandóságát a parkolós cégek hozzáállása. Mosonmagyaróváron osztrák ügyvéd segítségével hajtják be a pótdíjakat, Budapest VIII. kerületében pedig gyakran kerékbilincselnek, így ezeken a helyeken sokkal magasabb. Persze tisztában vagyunk vele, hogy a rendszeresen itthon parkoló külföldi rendszámos autók jelentős része magyar tulajdonban van" - nyilatkozta a Vezess.hu-nak Sipos László, a Magyar Parkolási Szövetség felügyelő bizottságának elnöke.
 
Brutális összegekkel tartoznak a külföldi autósok, amit nemigen képesek behajtatni a magyar parkolós cégek. Ezek legnagyobb részét 2004 óta az Euro Parking Collection (EPC) nevű angol vállalkozás segíti, amely Sipos szerint maga ajánlotta fel szolgáltatásait a hazai cégeknek.
 
Az EPC főleg az uniós országokba bejegyzett rendszámmal bliccelők ellen sikeres. A számos magyar várossal szerződésben álló behajtó 45-50 százalékos hatékonysággal szedi be azokat a bírságokat, amelyekkel nem tudnak mit kezdeni a magyar parkolási társaságok. (A maradék 50-55 százalék részben unión kívüli üzembentartóhoz kötődik, részben a magas költségek miatt már nem gazdaságos a behajtása.)

Feltételezhető, hogy szépen keres az EPC azokon a bírságokon, amikkel a magyar hatóságok nem tudnak mit kezdeni. Habár az EPC egyedi szerződéseket köt, a Vezess.hu információi szerint általában elmondható, hogy a behajtott pótdíjak 30 százalékát teszi zsebre úgy, hogy egyáltalán nem világos, mennyiért is veszi meg, azokat a bizonyos követeléseket.
 
Ez, tehát ismét egy többmilliárd forintos bevételi forrás egy olyan cégnek akinek megvannak a megfelelő kapcsolatai ahhoz, hogy a legtöbb állami-önkormányzati parkolási céggel egyeduralkodóként szerződjön le és kereshesse degeszre magát abból, amire a magyar autósokról a bőrt is lehúzó parkolási és behajtó cégek "nem képesek"!

 

Csillag Ösvény Jósda