2023. 06. 06., Kedd
Cintia,Norbert névnapja

Sosem gondoltuk volna, hogy a devizapiacot manipulálni lehetne - mondta a BaFin bankfelügyeleti igazgatója. Tévedtek

Sosem gondoltuk volna, hogy a devizapiacot manipulálni lehetne - mondta a BaFin bankfelügyeleti igazgatója. Tévedtek
2014-06-03
“Az idén biztosan nem érünk a végére” – mondta a Raimund Roeseler, hozzátéve - “sosem gondoltuk volna, hogy olyan likvid piacokat, mint amilyen a devizakereskedelem is, manipulálni lehetne”. A jelek szerint tehát nem csak Raimund Roeseler, a BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht) német bankfelügyeleti igazgatója volt - finoman fogalmazva - egy kicsit naív, hanem - mivel többes számban fogalmazott - a munkatársai is. 
 
Később, valamelyest megokosodva egy interjúban elmondta, hogy a devizaárfolyam manipulációk vizsgálata jóval tovább fog tartani, mint a londoni bankközi kamatláb (Libor) manipulálásával kapcsolatos vizsgálatok, mivel jóval nagyobb ellenőrizendő adattömegről van szó.

Domján Tibor, Budapest
 Forrás: MTI
 

“Minden (jelentősebb) devizakereskedelmet folytató német bankot felkértünk arra, vizsgálják meg alkalmazottaik esetleges részvételét devizaárfolyam manipulációkban” – mondta Raimund Roeseler, a BaFin bankfelügyeleti igazgatója egy frankfurti konferencián, május 20-án adott interjúban.
 

A német pénzintézetek közül eddig a Deutsche Bank ismerte el, hogy alkalmazottai “nem helyénvaló” devizaárfolyam kereskedelemi kommunikációt folytattak.

Raimund Roeseler elmondása szerint az érintett kereskedők kevésbé likvid dél-amerikai és ázsiai devizák árfolyamának befolyásolására tettek kísérletet. Olyan telefonbeszélgetések átirata került a BaFin birtokába, amelyekben “a kereskedők alacsonyabb, vagy magasabb fixing árfolyamokat kértek, partnereik pedig erre válaszul például 400 millió eurós ügyletet hajtottak végre az árfolyamok megmozgatása érdekében” – fogalmazott Raimund Roeseler.

Szerinte: Nincs semmi, ami arra utalna, hogy felső vezetőknek is tudomása lett volna a dologról a Deutsche Banknál.
 

 

Csillag Ösvény Jósda