2021. 10. 20., Szerda
Vendel névnapja

Sok szép nő a színpadon eltűnik (Interjú Kriszt László rendezővel)

Sok szép nő a színpadon eltűnik (Interjú Kriszt László rendezővel)
2017-03-06
A HírAréna stábja két előadásra is meghívást kapott a Fészek Művészklubba. - Sok olyan csinos lány van, aki az életben szép, de ha a színpadra felmegy, eltűnik, semmivé válik, s fordítva, az életben szürke, de a színpadon gyönyörűvé válik - nyilatkozta Kriszt László, a Kazán István Kamaraszínház vezetője.
 
Fotók: Telegdy István

Egy színésziskola, ahonnan igazi színésznők kerülnek ki
 
 
A HírAréna stábja két előadásra is meghívást kapott a Fészek Művészklubba, és a két darabban, két nagyszerű színésznői teljesítményt is láthattunk.

Az egyik a Sárdi Mária könyvéből készült "Kislány a pokolban" holokauszt monodráma, aminek főszereplője Dombrádi Alina volt, a másik színésznő pedig a "Pulóvergyűjtő" című dráma női főszereplője, Major Bea. Nem volt számunkra meglepő ez a két magas színvonalú teljesítmény, hiszen több mint másfél éve kísérjük figyelemmel a Fészek Művészklubban folyó színészképzését a Kazán István Kamaraszínháznak.

A kamaraszínházat több mint tíz éve alapította Kriszt László, aki azóta egy figyelemreméltó színházi rendezővé és színészpedagógussá avanzsálódott. A színházról, a rendezésekről és az ott folyó színész képzésről beszélgettünk a művészeti vezetővel.

- Ügyes, tehetséges színésznőket lehet önöknél látni; van valamilyen recept arra, hogy nem csak szépek, hanem tehetségesek is?

- Nincs. Sok olyan csinos lány van, aki az életben szép, de ha a színpadra felmegy, eltűnik, semmivé válik, s fordítva, az életben szürke, de a színpadon gyönyörűvé válik. Azt hiszem, a színész tehetség egyik ismérve ez a tulajdonsága egy színésznőnek, a másik pedig az a szellemi és lelki munka, amit ebbe a szakmába beinvesztál. Sok színésznő csak beszél róla, de a színpadon semmi nem történik; őket hívjuk “büfé színészeknek”.

- Mi a titka - ha van egyáltalán - a színész pedagógiájának?

- Nincsenek csodák, csak mennyiségi és minőségi munka van, amit meg is követelek mindazoktól, akik erre a nehéz szakmára adják a fejüket! Egy színésznőnek az a dolga, hogy többé, jobbá és értékesebbé tegye magát, mert csak abból tud építkezni a szerepeiben. Aki csak kivenni akar, de beinvesztálni nem, az hamar eltűnik a színpadról. A volt tanítványaim közül volt, aki megértette ezt, és volt, aki nem, de ez mindenkinek a maga döntése volt.

- A rendezéseibe mindig valamilyen drámai-emberi fonalat lehet felfedezni, s valahogy ez végig le tudja kötni a nézőket!

- Persze, hiszen ez a színház lényege, hogy emberi dolgokat jelenítsen meg művészi szinten, amivel a közönség azonosulni tud, s akkor megszületik a színház csodája, ami vagy emlékezetest vagy maradandót ad a nézőnek.

- Mit lehet tudni a két színésznőről?

- A színészmesterség mellett tanulnak klasszikus balettet és járnak hangképzésre, több zenés produkcióban is bemutatkoztak már, mindezek mellett a kamaraszínházunk színészképző stúdiójában lettek hivatásos színésznők. Sajnos, többen voltak, akik azt hitték, hogy ha megvan a színész papírjuk, akkor ők már attól színészek is lettek; hát nagyot tévedtek! Róluk viszont elmondhatom, hogy nem a papírért jártak hozzánk, hanem a tudásért.

- Milyen szerepekben lehet őket majd látni a fenti két darabon kívül?

- Most folyik a következő színházi évad tervezése; biztos, hogy kapnak még nagy szerepeket, de ez függ az anyagi háttér megteremtésének alakulástól is. Aki szeretne többet megtudni a kamaraszínház munkájáról, az pedig keresse fel a www.kazanistvankamaraszinhaz.hu weboldalt!
 
Két tehetség – Dombrádi Alnia és Major Bea – egy színpadon
 
 
A kapcsolódó irodalomból:
 
 
 

Csillag Ösvény Jósda