2022. 10. 05., Szerda
Aurél névnapja

Rendőröket fejeztek le, civil épületek százait stb. gyújtották fel - Zavargások Kazahsztánban - Az elnök nyilatkozott

Rendőröket fejeztek le, civil épületek százait stb. gyújtották fel - Zavargások Kazahsztánban - Az elnök nyilatkozott
2022-01-07

Nazarbajev elnökségével, akit 2019-ben Tokajev elnök váltott, Kazahsztán - a politikai stabilitás mellett - a jelentős gazdasági növekedés, a kőolaj-, földgáz- és más ásványkincs-készletek feltárásának prosperáló országa. Azonban nem kerülte el a földgáz - Nyugat-Európában is megtapasztalt - jelentős áremelkedése. Ezt kihasználva az ellenséges erők - alvó ügynökökkel és külföldön kiképzett szó szerinti terroristákkal - Kazahsztán több városában zavargásokat robbantottak ki, civilek tömeges megtámadásával, üzletek százainak felgyújtásával, mentők, tűzoltóautók elégetésével és gyilkosságokkal.

Hiteles hírek Kazahsztánból, Kazahsztánról.

Kassym-Jomart Tokayev elnök nyilatkozata
2022. január 7.

Élő beszédében, az országos televízióban, Kasszim-Jomart Tokajev elnök elmondta, hogy terrorellenes hadművelet folyik Kazahsztánban. „A rendőrség, a Nemzetőrség és a Honvédség nagyszabású és jól összehangolt munkát végez az Alkotmánnyal összhangban álló közrend megteremtésére” - nyilatkozta.

Tokajev elnök szerint körülbelül 20 ezer bűnöző és terrorista támadta meg Almatit. „Cselekedeteik egyértelműen tervezett támadások a katonaság ellen, az adminisztratív és szociális létesítmények ellen szinte mindenhol, ezek jól összehangolt, koordinált akciók, magas harci készenlétet és kegyetlenséget deklarálva.” (...) „A fegyvereseken kívül ideológiai szabotázst folytató emberek tűntek fel, akik ügyesen használták a dezinformáció és a hírhamisítás eszközeit az emberek manipulálására.”

A Nemzetbiztonsági Bizottság és a Legfőbb Ügyészség nyomozást folytat eme törvénytelen cselekmények előkészítése és végrehajtása tárgyában.

Almaty, Aktobe és Almaty régió városaiban a helyzet stabilizálódott. A bevezetett rendkívüli állapot meghozza az eredményt: az alkotmányos rend helyreállítása országszerte folytatódik. A fegyveresek azonban még nem hagyták abba a harcot és továbbra is bűncselekményeket követnek el, megrongálják az állami és magántulajdont, valamint fegyveres támadásokat követnek el a polgárokkal szemben. „A bűnüldöző szervek és a hadsereg folytatja a munkáját a rend helyreállítására."

A CSTO békefenntartó kontingense [A CSTO a NATO keleti megfelelője, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete - a szerk.] rövid időre megérkezett Kazahsztánba, hogy segítsen az alkotmányos rend megteremtésében.

A tragikus események rávilágítanak a demokrácia és az emberi jogok újfajta problémáira, ami nem jelenti azt, hogy megengedhetőek a törvénytelen cselekmények és az ezekre való felbujtás. A törvény és a rend az ország jólétének legfőbb biztosítéka.

Azt mondta, hogy a műveletek nem a polgári szabadságjogok és az emberi jogok elleni támadások. Almati és más kazahsztáni városok tragédiája megmutatta, hogy a törvénytelenség és az anarchia az emberi jogok megsértéséhez vezet (2020. májusában Kazahsztán törvényt fogadott el a polgárok békés gyülekezéséről, ami nagy lépést jelent a demokrácia előmozdításban, mivel a törvény rendelkezik a bejelentett gyülekezésekről). Az elnök megjegyezte: egyes aktivisták felelőtlen cselekedetei tragédia kirobbanásához vezettek Kazahsztánban, és ők ezeknek cinkosai lettek. A fő cél most az, hogy ne engedjük meg, hogy az ilyen események a jövőben megismétlődjenek.

A helyzet stabilizálódását követően a kormány biztosította az internetet, bizonyos régiókban meghatározott időintervallumokkal.

Tokajev elnök arra a következtetésre jutott, hogy sok munka vár rájuk és a tragédiából való sok tanulság, beleértve a társadalmi-gazdasági helyzet javítását is. Hangsúlyozta, hogy a békés gyűlések követeléseit meghallgatták, a fejlesztéseket az akut társadalmi és gazdasági problémák terén folytatják, a változtatásokat hamarosan bejelentik.

Az államfő a következő lépéseket az Országgyűléshez intézett beszédében jelenti be, 2022. január 11-én. Megköszönte a polgároknak, hogy ez idő alatt betartják a törvényt, és kifejezte hitét, hogy a nemzet erősebb lesz, és a jövőben jobbak lesznek a gazdasági és a társadalmi feltételek.


---

Ha azt akarja, hogy a médiumaink és a jogsegélyszolgálat fennmaradjon, és kevesebb legyen körülöttünk a spórolásunk miatti halott (mint pl. Fejes-Forgács Mária halála, vagy a hajdúszoboszlói, a saját gyerekét kivégző, majd öngyilkos lett házaspár, akiket a Google-YouTube törvénytelen betiltásai miatti jogvédő munkánkra hivatkozva kellett elküldenünk, ezért az egész család az életével fizetett 2017. szeptemberében), 1-2 ezer forinttal is támogathatja a HÍRHÁTTÉR MULTIMÉDIA és a HírAréna Online munkáját. Továbbá míg az olyan fake news gyűlöletmédiák, mint pl. az RTL Csoport vagy a HVG hazugságokat és államilag megengedett tartalmakat tesznek közzé, addig mi soha, sehol nem látott ismeretekkel gazdagítjuk a lakosságot. Ezért (is) aki tenni akar a közjóért, anyagilag is segítheti munkánkat, hogy ne csak a HVG-hez hasonló klikkvadász hazugsággyárak és központilag engedélyezett szennylapok működhessenek, hanem azok is, akik páratlan információkkal és kordokumentumokkal szolgálhatnak.

Számlaszám (a főszerkesztő Molnár Ferenc Árpád nevére):
11773322-00818357
IBAN: HU63117733220081835700000000
SWIFT-kód: OTPVHUHB
Code BIC: OTPVHUHB

Csillag Ösvény Jósda