2024. 03. 01., Péntek
Albin névnapja

Rabszolgaság az orbáni közmunka program (Az Együtt listavezetője, Horváth Sándor, Bicske)

Rabszolgaság az orbáni közmunka program (Az Együtt listavezetője, Horváth Sándor, Bicske)
2014-09-30
- A modern kori rabszolgatartást fejleszti ki a Fidesz - nyilatkozta lapunknak az Együtt listavezetője tegnap Bicske városában a közmunka programról. A Fidesz úgy dolgoztatja az embereket, hogy sem munkaruhájuk, sem munkavédelmi eszközeik, sem a higiéniai lehetőségeik nincsenek és nem is tudják, hogy milyen jogaik vannak - mondta a képviselőjelölt Horváth Sándor, aki maga is belülről ismerkedett meg a fideszes közmunka pogrommal. Cikkünkben az interjú rövidfilmjét is megtekinthetik.

Oláh Jenő, a Magyarországi Cigányok Fóruma (MCF) bicskei képviselőjelöltje fő szervezésében utazott tegnap Budapestről a 30 km-re fekvő fejér megyei, 12 ezer lakosú Bicskére Molnár F. Árpád és Domján Tibor jogvédők és tényfeltáró újságírók. A roma vezetők és cigány származású emberjogvédők, valamint többek között az ellenzéki összefogás közös polgármesterjelöltje, Szilágyi László aznapra szerveztek demonstrációt a bicskei, fideszes vezetés megvesztegetési és zsarolási botrányai miatt, amely a napokban robbant ki.

A helyszínre a szokványos parádézási önreklám keretében, jókora közpénz-konvojjal kivonult Orbán Viktor miniszterelnök is, az Európai Unió egyetlen diktátora, és pártvallási tömjénfüstöt eregetve dicsőítette önnön kiválóságát és példátlan tetteit. A tüntetők át is akartak neki adni egy petíciót beosztottjai hangfelvételen rögzített megvesztegetési és zsarolási bűnügyeiről, de azt - az Európai Unió egyetlen elnöki diktatúrája szintjének megfelelően - egy rendőr hadnagy vette át, azt ígérve, hogy - nyilván a párt hűséges katonájaként - át fogja adni Orbán Viktornak.

Bizony, katonai diktatúrákban sem lelni ennél nagyobb gyönyörűséget, nemhogy Európa legdiktatórikusabb országában, ahol a miniszterelnöknek szánt petíciót a rendőrség veszi át.

Nem is meglepő, hogy az egyik ellenzéki képviselőjelölt a HírAréna és a HÍRHÁTTÉR újságíróinak sűrűn beszámolt arról, hogy már az előző napokban is nagyon aggódott a felesége, reggel pedig sírt, annyira félt attól, hogy a tüntetés és az újságírókkal való tervezett és egyébként hétköznapi beszélgetés miatt elviszi férjét a rendőrség. A tüntető politikusok és roma jogvédők ugyancsak többen elmondták, hogy nagyon sokan egyszerűen közölték, hogy félnek. Annyira félnek, hogy nem mernek kimenni a tüntetésre.

Akik viszont eljöttek, nyilatkoztak. A közvetlen és baráti hangulat mellett érdekes volt megfigyelni, hogy Bicskén a politikusok és a cigány vezetők is attól tartanak, hogy pártállásaik miatt bármikor elvihetik őket.

De visszakanyarodva az orbáni közmunka pogromra. Az Együtt képviselőjelöltje, Horváth Sándor - amint azt az alábbi rövidfilmünkben is hallhatják - még szerencsésnek mondhatja magát - ha lehet ezt szerencsének nevezni -, mert a közmunka keretében megszervezetett beiskolázásokról beszél. Ilyenekről fölöttébb ritkán hallani, legalábbis ha nem azt vesszük alapul, hogy írni, olvasni és hangokat kimondani, valamint állatok hangját utánozni tanítja Orbán Viktor és oligarchatúrája a mélyszegénységbe, nyomorba és kilátástalanságba döntött szerencsétlen lakosságot.

Horváth Sándor - aki azért, mert ellenzéki politikus, nem pedig Simicska Lajos, Orbán vagy Pintér haverja, ezért szegény - azt mondja, ő három szakmát is szerzett, de ezekkel jóformán semmit sem ér. Mindegyikben alapképzést kapott; márpedig ahhoz - panaszolja -, hogy a képzéseket követően el tudjon helyezkedni, minősítést kell szerezni, ami 70-80 ezer forintba kerül.

- Amit nem engedhetek meg - nyilatkozta -, hisz' amit a közmunka programban keresek, 37 ezer forintot 6 órás műszakban, vagy pedig 8 órás műszakban 50 ezer forintot, ez pillanatnyilag a létminimumunkat engedi meg, hogy fenntartsuk magunkat.

Horváth Sándor kijelentette:

- ... a modern kori rabszolgatartást fejleszti ki a Fidesz...

Horváth Sándor, az Együtt bicskei listavezetője az újságírók által az ország minden részéből hallott panaszokat sorolta:

- ... az itteni kisebbségek nem tudják, hogy milyen jogaik vannak; ezt kihasználva úgy dolgoztatják, hogy sem munkaruhájuk, sem munkavédelmi eszközeik nincsenek, sem higiéniai dolgokról nem biztosítják az itteni dolgozókat, és van, akit még 1-2 hónapra rá jelentenek be az SZTK [TB] ellátással kapcsolatosan.

Horváth Sándor szavai szerint a közmunka "csak pillanatnyi megoldás 1-2 embernek, hogy éhen ne haljon, de sajnos, az országnak nem segít semmiben sem."

Az interjúban eztán Molnár F. Árpád emlékeztetett arra, hogy a Euronews beszámolt arról, hogy Magyarország az utolsók közt van [vagy az utolsó] a minimálbérek tekintetében is, egész Európából.

- Ugyanakkor - mondta Molnár F. Árpád - a Euronews is hamisan tüntette fel az adatokat, mert a közmunka pogromot nem számolták bele, ami a minimálbérnek is a fele. És ugye itt nem minimálbérért dolgoznak az emberek, hanem Orbán Viktor ezért találta ki a közmunka pogromot, hogy a minimálbérhez képest is feleannyiért lehessen dolgoztatni őket. Tehát ugye az Európai Uniót is jobb alaposabban tájékoztatni ezekről a dolgokról, és azokról a csalásokról, hogy ez valójában nem foglalkoztatás, [hanem] valóban, ahogy a Horváth úr mondja, rabszolgamunka. És nem elég arra sem általában, hogy valaki fenntartsa a saját lakhatását, a rezsit ki tudja egyáltalán fizetni.

A 4 perces interjút a következő média-lejátszón is végignézheti:
 
 
 
Nyilatkozik:
Horváth Sándor
Riporter:
Molnár F. Árpád (ÉLI)
Interjúoperatőr:
Domján Tibor
Executive Producer:
Emma Paradigma
Oláh Jenő

Zeneszerző:
Sid Modwooder
Társoperatőr
és Rendezte:

Molnár F. Árpád (ELI)

A filmben érintett nevekből, tartalmakból és fogalmakból:
közmunka, rabszolgaság, Bicske, Euronews, EU, minimálbér, létminimum, rabszolgatartás, Fejér megye, Fidesz, Orbán Viktor, riport, interjú, Együtt, cigányság, roma, Európai Unió, munkavállalók, Szilágyi László, emberi jogok, human rights, humanrigths, Tessely Zoltán, Fidesz-KDNP, Felcsút, Alcsút, Horváth Sándor, szegénység, szakma, alapképzés, minősítés, beiskolázás, iskoláztatás, jogok, munkaruha, munkavédelem, higiénia, kisebbség, TB, társadalombiztosítás, modern rabszolgatartás, pogrom, rezsi, hamisítások, csalás, rabszolgamunka, foglalkoztatás, foglalkoztatási mutatók, Domján Tibor, HÍRHÁTTÉR, HírAréna.
 

Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda