2022. 10. 03., Hétfő
Helga névnapja

Paks: a lányom nyugdíjas lesz, mire hazánk ismét dönthet

Paks: a lányom nyugdíjas lesz, mire hazánk ismét dönthet
2014-02-07
A külföldi sajtó minden magyar idők legnagyobb összegű beruházásról is beszél a titokban kötött Orbán-Putyin paksi paktum kapcsán. Rövid cikkünkben Rónai Egon, Németh Péter és Trencséni Dávid újságírók gondolatait idézzük.

Villámcikk: Molnár F. Árpád
 
 
A paksi paktum alaphangon 3000 milliárd Ft-ba kerül, ami - ha a többi magyar beruházást nézzük, amelyek végül rendre háromszor annyi pénzt emésztettek fel, mint amennyiért megállapították annak felépítési költségeit, akkor - okkal gyaníthatóan nem áll meg 9000 milliárd Ft alatt. Ez 9 billió Ft-ot jelent, ami akkora pénz, hogy a közgazdaságban és a politikában már nem is használják, mert az emberi elme számára megfelelően már nem leképezhető egy ekkora összeg. Ezért a közgazdászok is egybillió helyett ezermilliárdról stb. beszélnek.

Trencséni Dávid újságíró, aki dolgozott már a Napi Magyarországtól a Blikk politikai rovatán át, a 168 óráig számos lapnál, jelenleg pedig a Stop.hu szerkesztő-újságírója, az ATV "Csatt" című tegnapi műsorában elmondta:

- Arra jutottam, hogy nekem most a nagyobbik lányom 14 éves. Körülbelül nyugdíjas korú lesz a nagyobbik lányom akkor, amikor Magyarország újra energetikai döntési helyzetbe kerül.

Mint azt Rónai Egon - aki számos lapnál, számos rádiónál és több televíziónál dolgozott, jelenleg az ATV műsorvezetője - megfogalmazta:

- A legnagyobb vagy legerősebb érv az ellenzéki képviselőktől nem csak az, hogy mennyi időn keresztül tárgyalhatták vagy nem tárgyalhatták meg a kormányzattal vagy a kormánytöbbséggel a Parlamentben ezt a szerződést, hanem hogy semmiféle háttéranyagot nem kaptak. Nincsenek meg a számok. Nincsenek meg a háttérszámítások, hogy ez miért éri meg, kinek éri meg. Kimondott mondatok vannak és legfeljebb azokról lehet papírok nélkül vitatkozni.

Rónai Egon ezután - annak kapcsán is, hogy Orbán Viktor 10 évre titkosította a minden magyar idők legköltségesebb beruházásaként emlegetett Fidesz-paktumot - feltette a kérdést:

- Egy felelős parlamenti képviselő hogyan nyomhat igent vagy nemet úgy, hogy nem tudja, hogy voltaképpen mik azok az adatok?

Németh Péter a rendszerváltozás idején több, mint 4 évig a Magyar Hírlap főszerkesztője volt, aztán a Magyar Nemzet kiadójának vezérigazgatója; jelenleg a Népszava főszerkesztője.

- Én azt állítom - mondta Németh Péter -, hogy ebben, egy ilyen ügyben, minden demokratikus országban, ha [a kormányzó párt] belemegy a választások előtt ilyen módon egy ilyen beruházásba, egy ilyen szerződés aláírásába, belebukik. Belebukik, mert egyszerűen ekkora összeget, ekkora jövőt nem lehet eladni úgy, hogy nem vonom bele az egész, politikailag felelős osztályt, a szakmát, a társadalmat.


A kapcsolódó cikk- és filmajánlatokból:
Avar János a paksi Orbán-beruházást az elavult gőzmozdonyokhoz hasonlította (HírAréna)
Orbán-Putyin: Paks! Az unokáid is fizetni fogják... (Molnár - Domján - Hamar) (Hírháttér)

Csillag Ösvény Jósda