2022. 10. 05., Szerda
Aurél névnapja

Osztályrasszizmus, ahogy a kormány a szegényekkel bánik (Adamik Mária szociológus)

Osztályrasszizmus, ahogy a kormány a szegényekkel bánik (Adamik Mária szociológus)
2014-11-05
Adamik Mária szociológus arra is utalt, hogy olyan súlyos a mesterséges hanyatlás, hogy a szociológusoknak ideje a szótárukat felújítani, mivel a régi kifejezések és fogalmak már nem alkalmazhatók az új orbáni társadalmi modellbe.
 
Sz. L.

Jó ideje annak, hogy Molnár F. Árpád médiavezető és ingyenes jogvédő tételesen sorolta, milyen paraméterek szerint viselkednek a Fidesz vezetői úgy, mintha különálló, felsőbbrendű faj lennének, s hogy a társadalmat rasszista módon kasztokba, vagyon szerint és párthovatartozás szerint fajokba sorolják. Ez - mondta Molnár F. Árpád - a törvénykezésben és a Fidesz kommunikációiban is tömegével és élesen megmutatkozik. Gyakran említi a Fidesz esetében a faji viselkedést, valamint a "Fideszfaj" kifejezést, amit a Fidesz vezetői demonstrálnak a társadalommal szemben.

Ezzel koherens Adamik Mária szociológus napokban tett nyilatkozata, miszerint rasszizmusként is felfogható, ahogy a kormány a szegényekkel bánik.

- Ezzel kézen fogva egy olyan – magam kreálta kifejezéssel élve – olyan osztályrasszizmus, ami azt jelzi, hogy a nem a politikai elittel azonos gazdasági státuszú embert nem tekinti embernek - mondta Adamik Mária az ATV Híradójának. A szociológus szerint ideje lenne megújítani szótárukat a társadalomtudósoknak, mert azokra az intézkedésekre, amelyekkel az Orbán-kormány építeni igyekszik a munka alapú társadalmat, már nem alkalmazhatóak a régi szakkifejezések.

Közben Korózs Lajos szociológus a Parlamentben szólalt fel a szociális temetés ellen. Korózs Lajos kifogásolta, hogy az Orbán-kormány a temetésekben "azoktól vár el közreműködést, akiknek semmijük sincsen, mintha móresre kéne tanítani őket még gyászukban is."

A szociális temetés ellen az elsők között és hatékonyan fellépő Schmuck Andor volt, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt elnöke, a Tisztelet Társaság alapítója.

Korózs Lajos szociológus nemrégiben nyilatkozott nekünk Magyarország szociális hanyatlásáról (a cikkért klikk ide):
 
 
 
 

Csillag Ösvény Jósda