2022. 10. 05., Szerda
Aurél névnapja

Osho - Aki bort ivott és vizet prédikált?

Osho - Aki bort ivott és vizet prédikált?
2014-01-10
Erőteljesen növekvő fogyasztói igény mutatkozik az országban a spirituális dolgok iránt,  a különböző típusú szellemi felemelkedések lázában is egyre többen égnek, ami azonban leginkább az OSHO könyvek vásárlásában (olvasásában?) és a Facebook-on való "észosztásban" ki is merül. Nem volt ezzel máshogy maga OSHO sem, csak akkor még nem volt Facebook.

Domján Tibor, Budapest
 
Természetesen nem szándékozom tanait kétségbe vonni, sőt lejáratni sem akarom "szegényt", mert valóban fantasztikus dolgokat írt, de nem lehet elmenni a jelenség mellett, hogy a világszerte rendkívül sokmillió eladott példány mellett az olvasók sem igazán a tanítások irányába "fejlődnek". Kis országunk tekintetében meg pláne egyre kevésbé látszanak a megvilágosodás jelei, az eladási statisztikák viszont rendkívüli ütemben nőnek. 
 
Miközben az ország jelentős részét lassan hajléktalanná teszik, a hajléktalanokat viszont már bűnözőként üldözik, egyre élhetetlenebb és bestiálisabb törvényeket, rendelkezéseket hoznak, melyekkel szisztematikusan mindig a leggyámoltalanabbakat szalámizzák le a többiekről,  a lakosság csaknem száz százaléka, fagyasztott zombi módjára szinte meg sem rezzen, vagy maximum némán zizeg (otthon, a kocsmában vagy facebookon). Az OSHO könyvekből mindez idő alatt nagy bizonyossággal elfogyott már több tízezer, de lehet inkább százezer darab. 
 
A biznisz tehát biztos, a tanok megértése és befogadása ezek szerint kevésbé.
 
Nehogy szó érje a ház elejét, az alábbi Osho életpályát a Wikipédiáról prezentáljuk:
 
Rajneesh Chandra Mohan Jain, a későbbi Osho egy kis indiai faluban, a Madhja Prades állambeli Kuchwadában született 1931. december 11-én. Születésekor a csillagjós azt jósolta, hogy valószínűleg még hét éves kora előtt meg fog halni, ezért a szülei az anyai nagyszüleihez küldték, amíg el nem éri ezt a kort.
 

Elbeszélése szerint ez nagy hatással volt további fejlődésére, mivel a nagyanyja teljes szabadságot és tiszteletet adott neki, valamint a nagyapját és másokat is erre biztatott. Így Osho nagyrészt gondozás nélkül maradt, szigorú nevelés és merev szabályok nélkül.

Osho szerint a gyerekek fejlődését életük első hét évében jelentősen befolyásolja a tanulás erőltetése és a nekik kijáró tisztelet hiánya. Ideális esetben ennek fordítva kellene lennie: az emberek újra megtanulhatnának a gyerekektől azokat a dolgokat, amelyeket már elfelejtettek. Ha a gyerekek szabadon nőnek fel az első éveikben, elég erőt és intelligenciát szereznek ahhoz, hogy később képesek legyenek önállóan dönteni és véleményt alkotni.
 
1953. március 21-én, 21 éves korában, saját elmondása szerint, elérte a megvilágosodást. Elbeszélése szerint ez egy teliholdas éjszakán történt, és utána a kertben ült egybodhi-fa alatt. Az 1960-as években filozófia professzor volt a Jabalpur egyetemen. Ekkoriban kezdett a jóga tanításával és átadásával foglalkozni, s az általa kiválóan ismert filozófiai és vallási művekből egy személyes világnézetet összekovácsolni.
 
Az 1960-as évek elején Rajneesh nagyon különleges és újszerű előadásainak hatására egyre több ember szeretett volna a közelébe férkőzni, és állandó közeli tanítványává válni.Lakshmi volt az első, aki – miután a tökéletes bölcsességet és tisztaságot, a végső mestert látta Rajneeshban – megkérte őt, hogy fogadja tanítványává. Lakshmi volt a szellemi megalkotója mindannak, amit ma Bhagwan-, vagy Osho-jelenségnek nevezhetünk.
 

Az egyetemről, ahol Rajneesh Indiában tanított, csakhamar kitiltották a jóga-foglalkozásai kapcsán napvilágra került szexuális visszaélések, bírósági perek és kábítószer-terjesztés miatt (a hívek befolyásolására, hogy nagyobb adományokat csaljon ki tőlük, ecstasyt és MDMA-t használt). Ekkor tanítványai segítségével önálló vallási szervezet kialakításába fogott. Lakshmi megtervezte a hivatalos öltözetet, és állandó lakást szerzett az összejövetelek részére, valamint Rajneesh állandó lakás-gondjának a megoldására. Népszerűsítő könyvet írt a „megvilágosodott mesterről”, amellyel kiadóknál házalt.
 
Az Indiában történt botrányos események és a bíróság elmarasztaló ítéletének hatására Rajneesh kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba.
 

Amerikában a vagina gurujának hívták. Ő volt a szabad szerelem guruja, akinek a hatalma és mérhetetlen gazdagsága csúcsán 93 Rolls-Royce állt a rendelkezésére, karjait gyémántokkal kirakott színarany karórák borították, s aki arra biztatta híveit, hogy a legvadabb nemi kicsapongások segítségével keressék a megvilágosodást. Pályafutása során hatalmas lexikális tudásanyagra tett szert, s bár a különböző filozófiai tanok taglalása során nem egyszer súlyos ellentmondásokba keveredett önmagával, előadásai mindig egyedülállóak voltak a maguk nemében. A szegénység spirituális értékeit nyíltan bírálta, gyűlölte és megvetette a nyomort – s életvitele, főleg a kései éveiben, igazán erre vallott. Több magánrepülőgépe volt, s lépéseit gépfegyveres kísérők biztosították. Rajneeshpuram néven egy hatalmas város felépítésébe kezdett az USA-ban, mely a felekezetének adott volna otthont. Vállalkozásai több mint 100 millió dollárt halmoztak fel, szavain királyi hercegek, művészek, zenészek és filmsztárok csüngtek. Szemben azzal, mikor hívei Indiában még a tisztaság narancsszínű leplét viselték, az Amerikai Egyesült Államokban az elkeseredett hatalmi harcoktól a zsarolásokig, mérgezésekig, gyilkossági kísérletekig, nemi betegségekig és a közösség széthullásáig mindenben része lehetett.
 

Az Amerikai Egyesült Államok elleni, eddigi egyetlen sikeres biológiai terrortámadást – amelyről elkövetéskor még nem is derült ki, hogy miről volt szó tulajdonképpen – Rajneesh hívei követték el 1984-ben. Szalmonellával (Salmonella Typhiuriummal) fertőztek meg egy tíz étteremből álló salátabár-hálózatot, aminek következtében több ezer ember betegedett meg.

Az ellene folyó négy év megfeszített rendőrségi nyomozás eredményeképpen Rajneesht 1985. október 26-án az USA-beli Charlotte-ban letartóztatták, amikor éppen menekülni próbált Amerikából. Pár órával később, Németországban letartóztatták Ma Anand Síla-t, a Rajneesh-szervezet elnökét is, gyilkossági kísérlet és gyilkosság céljából történő összeesküvés vádjával. Bhagwant 1985-ben Portlandban tíz évi felfüggesztett börtönbüntetésre és 400 000 dollár pénzbüntetésre ítélték embercsempészet és ál-házasságkötések, valamint további harmincféle, bizonyított bűncselekmény vádjával.
 

Bhagwant akkoriban már sokféle súlyos betegség gyötörte, többek között cukorbetegség, asztma, és sokféle allergia, valamint szélsőségesen hipochonder volt.

Számtalan tanítványa hagyta ott a mozgalmat, s Bhagwan, miután rádöbbent, hogy szépen felépített mesés gazdagságú birodalma összeomlóban van, a következő szavakkal fenyegette a távozókat: „Ha elhagytok, örökre kísérteni foglak benneteket, soha nem lesz tőlem békességetek”. 1985 végén végleg kitoloncolták az Egyesült Államokból.
 
Rajneesh 1985 végén visszatért az indiai Púnába, s a Bhagwan név helyett a zen-buddhista Osho címmel szólíttatta magát. Ettől eltekintve változatlanul hirdette tovább a tanait. 1990. január 19-én, 58 éves korában hunyt el, hosszú betegeskedés után. Az általa alapított szervezet vezetését huszonegy tanítványa vette át.
 
Forrás: Wikipédia
 


 

Csillag Ösvény Jósda