2021. 01. 24., Vasárnap
Timót névnapja

Oroszlán felmenővel is rendelkezik a világ legdrágább kutyája

Oroszlán felmenővel is rendelkezik a világ legdrágább kutyája
2014-03-21
Tizenkétmillió jüanért (431,6 millió forint) kelt el a világ egyik legdrágább kutyája Kínában. A tibeti masztiff boldog gazdája egy kínai ingatlanfejlesztő üzletember, akit az állat tenyésztője biztosított arról, hogy a kutyus felmenői között oroszlán is volt és a legtökéletesebb masztiffjegyeket hordozza magán. 

Domján Tibor, Budapest
 
 
Hangcsou városában elkelt aranyszőrű kutya 80 cm marmagasságú és 90 kilót nyom. Kínában egy ideje az újgazdagság egyik státusszimbóluma a tibeti masztiff, ezért ennek - és természtesen a tenyésztők árkartelljének - köszönhetően az áruk is csillagászati.  
 
 
2011-ben adtak először egy kutyáért 10 millió jüant, hasonlóan egy vörös tibeti masztiffért. A kiugró ár a kutya színének köszönhető, ami nagyon ritka az általában fekete és/vagy (arany)barna masztiffok között, így aztán az ára is az eget verdesi. Bár néhányan nálunk is tenyésztik,  éppen a kereslet miatt, nagyon nehéz hozzájutni egy-egy fajtatiszta kiskutyához, hiszen leginkább külföldre adnak el be belőlük, de nagyjából negyed millió forinttól lehet őket megvásárolni.
 
 
A fajta nagyon komoly múltra tekint vissza, hiszen a perzsák, a görögök és a rómaiak ugyanúgy kedvelték, mint a hunok vagy a mongolok. Dzsingisz Kán állítólag 30 ezer példányt vitt magával Nyugat-Európa meghódítását célzó hadjáratára. Marco Polo pedig a XIII. században így írta le őket: „akkora, mint egy szamár és olyan hangja van, mint egy oroszlánnak”.

Csillag Ösvény Jósda