2023. 06. 06., Kedd
Cintia,Norbert névnapja

Orbán baltával műti a jogállamot (Bankszövetség, Felcsuti Péter)

Orbán baltával műti a jogállamot (Bankszövetség, Felcsuti Péter)
2014-02-12
Felcsuti Péter, a Bankszövetség volt elnöke: Magyarország 2008 óta kifelé lábalt a gazdasági világválságból. A piac érdekei felé tolódott el a hangsúly. Az Orbán-kormány baltával műti a jogállamot.

Gyorscikk: Molnár F. Árpád
 
 
Felcsuti Péter, a Bankszövetség korábbi elnöke az ATV-ben - Havas Henrik "Voks 2014" című műsorában - tegnap nyilatkozott.

Felcsuti Péter elismerte, hogy Magyarországon a lakosság és piac viszonylatában a piac érdekei kerültek túlsúlyba.

- Az állam és a piac viszonyában - mondta például - jellemzően a piac felé tolódott el a... hogy is mondjam; a preferenciák a piac működését kedvezményezték.

Miközben Felcsuti Péter a bankok aránytalan és a gazdaságot, az egész lakosságot fojtogató hitelezési szerződéseit próbálta mentegetni, aközben - akarva vagy akaratlan, de - sok mindenre rámutatott, amik miatt Magyarországot a világ egy instabil, megbízhatatlan, autokratikus államnak tekinti, amely nem véletlenül nyerte el az Európai Unió demokratikus sereghajtója címet:

- Ami [a Fidesz-kormány működésében - a szerk.] nem racionális - mondta Felcsuti Péter -, hogy alapvető, ha úgy tetszik, a kapitalista társadalom, a kapitalista gazdaság alapvető működését meghatározó elvekhez nyúlunk hozzá, amilyen a jogbiztonság, a szerződéses kapcsolatok biztonsága, a fékek és ellensúlyok rendszere. Ha ezekhez hozzányúlunk, akkor az a gyanúm, hogy valaki úgy fogalmazott, hogy egy műtéthez egy baltával állunk hozzá. És azt gondolom, hogy az Orbán-kormány tevékenységével az a baj, hogy műtétre ugyan szükség van - azt hiszem, ezen kár lenne vitatkozni -, de egészen biztosan nem a balta az alkalmas eszköz.

Felcsuti Péter szerint az Orbán-kormány hamisan állította, hogy 2010-ben - tehát a kormányváltáskor - az ország az összeomlás szélén állt, mert 2008 óta már kifelé lábalt a világválságból:

- Az például ennek a kormánynak egy súlyos bűne, ha úgy tetszik - mondta Felcsuti Péter -, hogy olyan környezetet teremtett, olyan kommunikációs környezetet teremtett 2010 óta, minthogyha Magyarország 2010-ben és az azt követő években az összeomlás szélén állt volna. De ez nem igaz - ingatta a fejét Felcsuti Péter. Majd így folytatta: - Magyarország valóban súlyos válsággal küzdött 2008 óta vagy akár még előbb is, de 2010-ben nem fenyegette az országot az összeomlás veszélye. Valójában - azt kell, hogy mondjam -, 2010-ben már kifelé jött abból a válságból, ami az összeomlás szélére vitte el Magyarországot.

Csillag Ösvény Jósda