2023. 09. 25., Hétfő
Eufrozina,Kende névnapja

Olimpiai megnyitó - Drónok is repülnek a sportolók fölött

Olimpiai megnyitó - Drónok is repülnek a sportolók fölött
2014-02-10
Rekordszintű biztonsági intézkedéseket vezettek be. Orosz hadihajók és két amerikai naszád is rajta tartja a szemét a terepen. Sőt, még drónok is repülnek majd a vendégek fölött.

Cikk: Emma Paradigma
 
 
"Lenne bár napfény mindig, lenne bár mindig ég is, lenne bár anyu mindig, s bárcsak én is lennék" - a fülbemászó orosz gyermekdal dallamát nagyon sokan fölismertük az olimpiai megnyitón. A Szocsiban rendezett, mintegy 11300 milliárd forintos költségvetésű XXII. Téli Olimpiai Játékok megnyitójába a rendezők beleadtak apait, anyait. Nem voltak szűkmarkúak; látványos, grandiózus, pompás - legjobban ezekkel a szavakkal lehet jellemezni a megnyitót. Ez nem a "kis ország, kis foci" kategória. Vlagyimir Putyin orosz államfő nyitotta meg a 16 napon át tartó versenysorozatot, melyen a béke és a nemzetköziség jegyében 88 ország csaknem 3000 versenyzője, köztük 16 magyar indul.

A csaknem háromórás program aztán Oroszország nagyságának bemutatásán keresztül, a sportolók seregszemléjén át bőségesen tartalmazott látványelemeket. A hagymakupolák, az orosz balett, a sarló és kalapács mellett neonfényeket, fényfestészetet, szimulált hóesést is láthattunk. Az olimpiai láng meggyújtása után pompázatos tűzijáték következett.

Főként klasszikus zene szerepelt aláfestésként. Filmzene is szólt: Tarkovszkij sci-fijének, a Sztalkernek a zenéjére LED fényű táncosok csillagképszerűen imitálták a bolygók keringését. Csajkovszkij "Hattyúk tava" művére pedig jött a Békegalamb, medúzaszerű táncosok képében.

Szó se róla, nagyon vigyáznak a békegalambra. Rekordszintű biztonsági intézkedéseket vezettek be a hatóságok, nehogy bármi is megzavarja az olimpiai játékok nyugalmát. A mieinkre a TEK vigyáz, de még megnyugtatóbb, hogy orosz hadihajók és két amerikai naszád is rajta tartja a szemét a terepen. Sőt, még drónok is repülnek majd a vendégek fölött.
 

Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda