2022. 10. 03., Hétfő
Helga névnapja

Obamával pacsizott, majd beült egy ukrajnai gázóriás igazgatótanácsába Hunter Biden, az USA alelnökének fia

Obamával pacsizott, majd beült egy ukrajnai gázóriás igazgatótanácsába Hunter Biden, az USA alelnökének fia
2014-06-09
A Burisma Holding egy Ukrajnában működő privát olaj- és gázkitermelő vállalat, mely 2002. évi indulása óta, villámgyorsan Ukrajna legnagyobb független gázkitermelőjévé nőtte ki magát. 
 
Iparengedélye kiterjed az ország három fő szénhidrogén-medencéjére, beleértve a Kárpátok, a Dnyeper-Donyeck valamint az Azov-Kuban térséget. Ebből kettőt, most az oroszok - finoman szólva is - "veszélyeztetnek". A vállalat székhelye, természetesen a ciprusi Limassolban van.

Domján Tibor, Budapest
 
 
 
A vállalat nem túl bonyolult honlapja, egyelőre nem árul el túl sokat, ám azt igen, hogy a Burisma Holding egy magántulajdonban lévő vállalat, melynek napi termelése már 12.400 hordó olajjal egyenértékű, 1.9 millió m3 földgáz. A cég, teljes termelését Ukrajnának értékesíti, az új igazgatótanács vezetőinek pedig szilárd meggyőződése, hogy az ország képes lenne saját gázigényét kielégíteni. (Tehát, orosz import nélkül!)
 
 
A nemrég alakult új igazgatótanács, ennélfogva csupa érdekes figura. Ott van mindjárt Aleksander Kwaśniewski, a korábbi lengyel köztársasági elnök, akkor ott van Devon Archer, akit - miután Joe Biden, az USA alelnöke Ukrajnába, majd ahol a Burisma Holding székhelye van, Ciprusra látogatott - egy április 22-én közreadott londoni sajtóközlemény szerint a vállalat igazgatótanácsának új, független igazgatójává nevezték ki.  Később, május 12-én, egy újabb londoni sajtóközlemény szerint, a Burisma Holding jogi osztályának és a nemzetközi szervezetekkel kapcsolatot tartó osztály vezetőjévé meg R. Hunter Biden-t nevezték ki, aki nem véletlenül, Joe Biden USA alelnök fia. 
 
 
Persze Devon Archer sem kispályás, ő John Kerry, az USA külügyminisztere mostohafiának, Christopher Heinznek a kollégiumi szobatársa volt, tehát már idejekorán belekóstolhatott a "jóba", hiszen Christopher igazi papáját (Howard J. Heinz, a Heinz élelmiszerlánc alapítója) pedig majdnem mindenki ismeri, aki a kechupot. Az erős hátszéllel induló Devon, tehát egy darabig gyűjtötte a kampánypénzt Kerrynek, közben különböző bizottságokban meg igazgatótanácsokban ücsörgött, most meg hopp a Burisma Holding igazgatótanácsát vezeti. 
 
Végül vessünk egy pillantást az alábbi két ábrára:
 
A területek, ahol a Burisma Holding iparengedéllyel rendelkezik
 
 
 
A Burisma Holding termelési kapacitásának növekedése:
 

 
 
 
 

Csillag Ösvény Jósda