2022. 10. 05., Szerda
Aurél névnapja

Obama felesége az amerikai oktatásért (A White Hall hírlevele)

Obama felesége az amerikai oktatásért (A White Hall hírlevele)
2014-01-23
Az Obama-kabinet hírleveleiből talán senki más nem fordít magyarra, hogy publikálja azokat, kizárólag mi! Ezúttal az amerikai First Lady, Michelle Obama küldött hírlevelet, amelyet bizonyára kizárólag nálunk olvashatnak!

Fordította: Emma Paradigma
Megbízó és munkatárs: Molnár F. Árpád
 
Üdvözlök Mindenkit!

Ma találkoztam egy fiatalemberrel. A neve Troy.

Troy és családja New Orleans-ban élte át a Katrina hurrikán pusztítását. Tizenkét éves koráig nem tudott olvasni, rendszeresen lógott az iskolából, mert a többi gyerek kötekedett vele. Amikor meglátták a suliban, felbuktatták a padok között, csak azért, hogy bunyó legyen - csak ennyit kapott az osztálytól.

Azután Troy látta, hogy a kisebb testvérei is hasonló módon indultak el lefelé a lejtőn. Akkor elhatározta, hogy változtat ezen. Az ötödik osztályos tanítójához csatlakozva feliratkozott egy olyan pályaválasztási programba, ami a Városi Csapat Főiskolája (Urban League) nevet viselte. A főiskola támogatásával, a tanárai segítségével és kemény munkával eljutott a főiskolai tanulmányokig - ma pedig amerikai irodalmat tanul és másodéves a Bard College-ben.

Rengeteg olyan gyerek van, mint Troy, szanaszét a világban; mindannyian ígéretes tehetséggel, de túl sokan elkallódnak közülük. Ők nem járják végig a főiskoláig vezető utat - vagy azért, mert az ő szüleik sosem jártak főiskolára vagy azért, mert sosem ösztönözték őket arra, hogy higgyenek benne, hogy sikerülhet addig eljutniuk.

Rajtunk múlik, hogy segítünk-e ezt megváltoztatni.

Ez az oka annak, hogy Barack és én meghívtuk a főiskolák és egyetemek rektorait, az üzleti élet vezetőit, filantrópokat és olyan szervezetek képviselőit, akik országszerte segítik gyermekeinket, hogy felismerjék a képességeiket és rávegyék őket a továbbtanulásra. Segítenek nekik eligazodni az ösztöndíjak között és a felsőoktatási felvételi eljárásban. Segítséget nyújtanak a képességeiknek és az érdeklődésüknek megfelelő iskola kiválasztásában és már értek el konkrét eredményt fiatalok főiskolára felkészítésében.

Az a helyzet, hogy nem kell egyetemi dékánnak vagy oktatónak lenni ahhoz, hogy ezt megtegyük. Van itt valami, amit mindannyian és mindegyikünk meg tud tenni a saját közösségében. Meggyőzni  gyermekeinket a potenciális lehetőségeikről és megmutatni a felsőoktatásba vezető utat. Ez jelenthet egy beszélgetést egy olyan fiatal szomszéddal vagy rokonnal, aki mentorul szolgálhat vagy a helyi középiskola önkéntesét, aki segít a tanulóknak a főiskolai felvételi nyomtatványok kitöltésében.

Ezért ma arra kérem Önöket, hogy szánják rá magukat és ismerjék meg azokat a kötelezettségvállalásokat, amelyeket az egyetemek és különböző szervezetek tesznek országszerte.

Én elszántan támogatom a fiataljainkat, mert én a saját történetem látom az övékben.

Szüleim egyike sem végzett főiskolát, de mindig arra biztattak, hogy folytassam a tanulást és hogy a főiskola elérhető számomra. Tudom, hogy nagyon sok olyan gyerek van, mint én: a főiskola elvégzéséhez támogatásra és egy kis bátorításra szoruló ígéretes gyerek.

Ez inspirál engem a mai kötelezettségvállalásra.

Az egyetemek lépéseket tesznek rá, hogy a gyengén tanulókat pénzügyi ismeretek oktatásával segítsék, vagy egyetemi tanácsadók új utakat keresnek abban, hogy hogyan támogassák azokat a diákokat, akiknek elkél egy segítő kéz. Sok főiskola olyan szervezetekkel dolgozik együtt, mint a Posse Alapítvány, azért, hogy olyan szociális és tanulmányi támogatást nyújtsanak a gyerekeknek, amelyre a diploma megszerzéséhez szükségük van.

Az ilyen programok nem csak ezeknek a fiataloknak jók, hanem mindannyiunk számára. Azért, mert miután ezek a gyerekek eljutottak a főiskoláig - és el is végzik -, rendelkezni fognak azokkal a készségekkel, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy a kibontakozhassanak a vállalkozásainkban, ügyvédi irodáinkban vagy laboratóriumainkban. És ez nem csak nekik és a családjuknak jó, hanem a közösségeiknek és az országunknak. Ez az, amiért Barack minden egyes nap dolgozik, hogy minden egyes fiatal esélyei növekedhessenek Amerikában. Ez az, amiért egybegyűjtjük az országot az "Északi Csillag" cél köré - azért, hogy 2020-ig ismét Amerikában legyen a világon a legmagasabb a főiskolát végzettek aránya.

Ennek a célnak az elérése azzal kezdődik, hogy mindannyian kivesszük a részünk belőle szülőként, diákként, oktatóként és polgárként.

Mi mindnyájan tudunk segíteni egy fiatalt, hogy megvalósítsa önmagát, ezért remélem igyekeznek minél többet megtudni az iskolák és a szervezetek elkötelezettségeiről országszerte - hogy azután a saját vállalásukat is megtegyék:

http://www.whitehouse.gov/share/college-opportunity

Előre is megköszönöm mindazt, amit az amerikai fiatalok érdekében tenni fognak.

First Lady Michelle Obama

Csillag Ösvény Jósda