2024. 03. 01., Péntek
Albin névnapja

Nemzetközi bűnüldözés Orbán Viktor NAV-botrányában (Dr. Monostory Attila)

Nemzetközi bűnüldözés Orbán Viktor NAV-botrányában (Dr. Monostory Attila)
2014-11-18
A nemzetközi hírű jogászt, dr. Monostory Attilát kérdeztem ma az amerikai kitiltásokról és válaszára reagálva Hernádi Zsolt MOL-vezérigazgató nemzetközi körözése és Orbán részéről nyílt bűnpártolása kapcsán.
 
Cikk és interjú: Molnár F. Árpád
Executive producer: Domján Tibor
(A Monostory-fotók a HÍRHÁTTÉR és a HírAréna korábbi felvételei.)

Dr. Monostory Attila egy fölöttébb népszerű, Magyarországon halmozottan politikai üldözött jogász, aki nemzetközi hírnevét többek között a BAUMAG pénzintézeti maffiaügy áldozatainak ügyvédi képviseletével szerezte. Monostory Attila jelenleg egyebek mellett többek közt a legnevesebb devizahitelesekért civil szervezeteket is tömörítő Devizahiteles Karta megválasztott elnöke, tehát a valódi érdekképviseleti civil társadalom által igen nagyra becsült személy. Ezért is érthető tehát, hogy az állam ennyire üldözi.

Dr. Monostory Attila a Vida Ildikó NAV-vezért és társait ért amerikai kitiltási botrányról közölte:

- Elengedhetetlen, hogy az átláthatósággal kapcsolatos körülményeket meg kell teremteni.

Dr. Monostory Attila elmondta, hogy egy ellene folytatott koncepciós per miatt nemrégiben ő is feljelentést tett a NAV és konkrét személyei ellen hivatali visszaélés bűntette miatt. Ugyanúgy járt el, mint a Kónya Istvánnal, a Kúria elnökhelyettesével kapcsolatos, az ő védelmében indított kiterjedt állami üldözések bűnügyi botrányában, azaz évekig ült a bizonyítékokon és amikor az állam már úgy vélte, nyeregben van, akkor húzott elő egy sor, az igazát számos vonatkozásban és tételben egyértelművé tevő bizonyítékot.

Vida Ildikó NAV-elnök, aki sok éven át és visszatérően beosztottja volt Magyarország - Csányi Sándor és Pintér Sándor mellett - leghírhedtebb oligarchájának, Simicska Lajosnak, tehát Vida Ildikó és az amerikai kitiltások kapcsán dr. Monostory Attila úgy nyilatkozott:

- Ez egyébként alapvetően a nemzetközi jogba és a nemzetközi bűnüldözésbe is ütköző kérdés, tehát nem kizárólag egy ilyen lokálpatrióta dolog, hogy a magyar jog, az amerikai jog, hanem a nemzetközi jogot és a nemzetközi bűnüldözéssel kapcsolatos jogalkalmazást is figyelembe kell itt venni és a nemzetközi jog területén azokat az írott és íratlan szabályokat, melyek alapján a két ország között egy ilyen jellegű jogvitás ügy remélhetőleg idővel megoldható. Itt belépnek a nemzetközi bűnüldözéssel kapcsolatos nemzetközi jogi szabályok. Amelyek részben, adott esetben kötelezhetik az amerikaiakat, viszont részben kötelezhetik a magyar kormányt is. E tekintetben a magyar kormány nem hivatkozhat arra, hogy csak akkor fogja megtenni ezt vagy azt vagy amazt, ha az amerikaiak lépnek. Ugyanakkor fordítva is igaz a dolog: az amerikaiak nem mondhatják azt, hogy X, Y, meg Z így, meg így, meg így, de az amerikai jogszabályok alapján egy szót sem szólunk senkinek, és maguk menjenek oda, ahova.

Dr. Monostory Attila szavai kapcsán rákérdeztem Orbán Viktor egyik világszerte hírhedt oligarchája, Hernádi Zsolt nemzetközi bűnöző kapcsán is, akinek egyik bűntársa, egy másik miniszterelnök, tehát egyelőre nem Orbán Viktor, hanem Ivo Sanader horvát kormányfő már börtönben ül:

- Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója, Orbán Viktor oligarcha barátja ellen az INTERPOL adott ki nemzetközi körözést, és ugyanakkor európai elfogató parancsot is kiadtak ellene, tehát végül is a világ majd' összes állama körözte és külföldre nem igazán mehetett és nem is nagyon mer menni. Ugyanakkor azt láthattuk, hogy amikor ez a dupla körözés megvolt, akkor Orbán Viktor vidéken kiállt mellette, odaállt mellé, hogy íme, a nemzetközi körözött ember az én haverom és folytatjuk az üzletelést, ahogyan eddig. Ezt le is hozta a média, fotókkal, mindennel, és Orbán Viktor ott parolázott Hernádi Zsolttal; tehát ha egy nemzetközi körözés van, akkor sem látszik, hogy Orbán Viktor akár a füle botját mozdítaná, legfeljebb a nemzetközileg körözött bűnözők mellett.

- Erre mondja ki a jog az úgynevezett bűnügyi jogsegély egyezményt - válaszolta közbevágva dr. Monostory Attila -, ezt szokták ilyen esetekre alkalmazni, hogy van a megkereső ország, Horvátország, van a megkeresett ország, Magyarország (...), de valószínűleg azért nem kérték a horvátok Hernádi magyarországi meghallgatását, mert valószínűleg nem bíztak a magyar hatóságokban. Hogy joggal vagy jog nélkül, hát azt te is tudod - nevette el magát Monostory Attila.

- Igen - feleltem. - Tehát mennyiben várható, hogy Orbán Viktor egyáltalán bárki ellen eljárást indít, ha már mondjuk akár nemzetközi körözés volna ellene?

- Énszerintem nem várható - felelte lemondóan és tömören dr. Monostory Attila. Majd némi szünet után elismételte: - Szerintem nem várható...
 
 
 
 
 

Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda