2022. 10. 05., Szerda
Aurél névnapja

Nem jó most Kijevben rohamrendőrnek lenni

Nem jó most Kijevben rohamrendőrnek lenni
2014-01-20
Elképzelhető persze, hogy máskor sem az, de a Majdanon (Függetlenség terén), még vasárnap este tartott nagygyűlés után, komoly károkat okoztak a feldühödött tüntetők a kormánynegyedet védő rohamrendőröknek. Még a tömeget nyugtatni próbáló, de rendre az első sorokban tartózkodó Vitalij Klicskót, az Ütés (Udar) párt vezetőjét is, saját emberei fújták le poroltóval, majd felgyújtottak egy rendőrbuszt. 

Domján Tibor, Budapest
 
A rohamrendőrök könnygázzal töltött villanó és hanggránátokat lőttek a tömegbe, melyekre a tüntetők utcakövekkel és molotov koktélokkal válaszoltak, de támadnak mindennel ami a kezük ügyébe kerül, vascsövekkel, baseball ütőkkel, sőt, komoly csúzlikat is látni néhány kézben. 
 
 
Az egyik vezető civil aktivista a Facebook közösségi portálon arról számolt be, hogy a Majdan (Függetlenség tere) tüntetői között növekszik az elégedetlenség az ellenzéki politikusokkal szemben. Mint írta, a vasárnapi nagygyűlésen is több kritikus, csalódottságról tanúskodó megjegyzést hallott a körülötte állóktól, így kaphatott Klicskó is némi poroltót, amit a helyszínen azért el is intézett. 
 

Délutáni jelentések szerint a könnygáz bevetése után sem tágítottak a tüntetők, s további utcaköveket kezdtek el felszedni. Becslések alapján mintegy kétezren vesznek részt a rohamrendőrökkel folyó összecsapásban, ami azért elgondolkodtató mert a kijevi rendőrök ennek a többszörösét szét tudnák verni akár percek alatt is, de egyelőre inkább a 2006-os magyarországi TV ostromra hasonlít a történet, ahol mintha ők is hagynák magukat kalapáltatni. Ahogy  a videón is jól látszik, megvan a masszív rendőrsorfal, de azért négy öt szerencsétlen valamiért kiugrál a gyorsan közeledő,  több száz vascsöves és pajzsos tüntető elé, széjjelveretik magukat aztán visszarohannak a kordon mögé. 
 
 
A média, közben persze igen akciódús felvételeket tud ilyenkor készíteni, a lakosság ugyanis kedveli amikor a karhatalmat jól látható módon csépelik. Egészen más képek fognak születni azonban akkor, amikor a rohamrendőrök csendben megkapják a tűzparancsot, mert akkor - ahogy Torgyán doktor szokta mondani anno a parlamentben - patak vér fog folyni. 
 
 
 

Csillag Ösvény Jósda