2023. 11. 30., Csütörtök
András,Andor névnapja

Nagykövet: Biztos, hogy Chavez elnök rákja generált volt

Nagykövet: Biztos, hogy Chavez elnök rákja generált volt
2016-12-09
Mondta el tegnap esti látogatásunkkor Venezuela nagykövete, Raúl Betancourt Seeland, aki Molnár F. Árpáddal azt is közölte: volt, hogy a világ nagyköveteit meg akarták mérgezni Venezuelában a kormánnyal szemben álló erők.
 
Bevezető: Sz. L.

Cikk: Molnár F. Árpád
Executive producer: Domján Tibor
Helyszíni fotók és filmfelvételek:
Molnár F. Árpád, Domján Tibor, Narciso Rojo, Krősz Zsuzsanna
 
 
Tegnap tartotta Venezuela a "Hugo Chávez Elnök-Parancsnok és a Haza iránt érzett szeretet és hűség napja" nevű ünnepet. Röviden: "A Hűség Napja". Ennek alkalmából tegnap este, december 8-án, 18 órától Magyarország Venezuelai Nagykövetsége is megemlékezést tartott, amelyen a Hírháttér Multimédia és a HírAréna Online munkatársai is részt vettek, 4-en. Az eseményen tiszteletét tette Kuba magyarországi nagykövete, Julio César Cancio Ferrer és felesége is.

A megemlékezés kezdetén levetítették és meghallgattuk a Venezuelai Bolivári Köztársaság nemzeti himnuszát, amit Hugo Chávez énekelt.

Hugo Chávez venezuelai elnöknél 2011-ben diagnosztizáltak rákot. Meghalt 2013. március 5-én. Chávez világtörténelmi jelentőségű vezető volt, és az Egyesült Államok legfőbb kritikusai közé tartozott, ezért ahogyan pl. Fidel Castro kapcsán ma már történelmi tény, hogy az USA számtalanszor tervezte meggyilkolni, az USA Hugo Chávez ellen is gyilkosságokat tervezett, Venezuela stabil és gazdag rendszerét pedig megpróbálta megdönteni. Volt például, amikor az amerikaiak által támogatott és pénzelt ellenzék katonai puccs útján elrabolta Chávezt, miközben rendszeresen a venezuelai felségvizeken állomásozó Egyesült Államoktól kértek tanácsokat és utasításokat. Az amerikai pancserpuccs azonban dugába dőlt, mert a venezuelai lakosság olyan tömegesen hömpölygött az utcákra, követelve Chávezt, hogy helikopterrel voltak kénytelenek visszahozni az őt elrabló katonák.

Chávez maga is gyakran hangoztatta, amit e cikk írójának kérdésére tegnap a venezuelai nagykövet, Raúl Betancourt Seeland is elmondott, hogy Chávez elnök rákja mesterséges volt.

A Hűség Napja tegnap tartott eseményén, a venezuelai Himnusz után Raúl Betancourt Seeland venezuelai nagykövet úr mondott köszöntőt és tartott megemlékező beszédet. Ebben - sok egyéb mellett - együttérzését is kifejezte Fidel Castro november 25-i halála miatt.

Utána a megjelentekkel Hugo Chávez főparancsnok utolsó elnöki beszédét láthattuk, magyar feliratozással. A nyugati média mindig perdöntően igyekezett elrejteni, hogy Chávez történelmi hős a venezuelai nép számára, akit az 1783-ban született dél-amerikai függetlenségi mozgalom vezetőjével, Simón Bolívárral szoktak együtt emlegetni. A reformer, imperialista-ellenes és szocialista Chávez sorra és fölényesen  nyerte a venezuelai demokratikus választásokat, ahogyan azt a népszavazást is, amelynek célja Chávez leváltása volt.

A levetített utolsó elnöki beszédben - mely egy napra pontosan ugyanekkor tartott tévébeszéd volt -, kormányának tagjai között ülve Hugo Chávez - európai politikusoktól teljesen idegen módon rendkívül közvetlen és baráti stílusban (és papír nélkül) - történeti és történelmi szemlét tartott, sokat beszélt a rákbetegségéről, ahogyan arról is, hogy 20 éve végre van valódi hazájuk, igazi Haza. Halmozottan kiemelte, mennyire fontos a hazafias nemzeti egység megőrzése, amely Venezuela számára lehetővé tette a függetlenség kivívását. A kereszténységet utáló Európai Unió politikusai számára nagyon ijesztő lehet, de Hugo Chávez is mélyen keresztény vallású volt; levetített elnöki beszédében is többször emlegette, hogy bízik a Jézus Krisztusban és az Úrban, és többször is elővette és megcsókolta a nála lévő kis méretű keresztet. Számos alkalommal utalt Dél-Amerika nagy történelmi alakjára, Simón Bolívárra is. A beszéd során Hugo Chávez többször kérte a venezuelai népet, hogy ha ő meghalna vagy kormányzásra képtelenné válna, akkor a balján ülő Nicolás Maduro-t válasszák Venezuela első emberévé. Ez meg is történt.

A nyugati, illetve a magyar lakossághoz nagyon szelektáltan jutnak el hírek Venezueláról is. A nyugati média pl. egészében igyekszik elfedni, ami Chávez egyetlen beszédének vágatlan végighallgatása után is Napnál világosabb, hogy Hugo Chávez egészen a haláláig hatalmas formátumú vezető volt, aki tisztában volt azzal is, hogy merőben történelmi jelentőségű. A beszédéből átütött a küldetéstudat, és annak mélybe vésett ismerete, hogy hatalmas tömegek állnak mellette, és tekintenek rá nem emberként, hanem Venezuela szíveként és lelkeként. Nagy hatású beszédéből nem egy politikus, inkább próféta benyomását keltette. Európai vezetők részéről szintén ismeretlen jelenség, hogy egyszerre volt rendkívül közvetlen, személyes és baráti, miközben átütött az is, hogy hatalmas tekintélye van, amivel ő maga is tisztában van.

Az elnöki beszéd megtekintése után a Carnavalito zenekar Hugo Chávez tiszteletére celebrált koncertje következett, venezuelai népdalokkal. A fülbemászó, vidám és nagyon ritmikus zeneszámokat a közönség időnként vastapssal honorálta. Énekeltek a hazáról, Che Guevaráról és Kubáról is.

A nagyjából 8-9 számból álló koncert után fotókiállítás, valamint ételek és italok várták a megjelenteket.

A rendezvényen kollégáink közül jelen volt Domján Tibor, a HírAréna lapigazgatója, valamint Krősz Zsuzsanna és Narciso Rojo mellett e cikk írója, a Hírháttér és a HírAréna főszerkesztője (Molnár F. Árpád).

Ugyanitt találkoztunk a svédországi bejegyzésű Jogállamért Egyesület elnökével, számos magyarországi devizaellenes tüntetés szervezőjével, Balog István barátunkkal, valamint feleségével, a banki és feudalista imperialista kilakoltatások elleni akciókból is ismert Balogné Heveli Máriával.


Beszélgetés Venezuela nagykövetével

A rendezvényt követő fogadáson megkérdeztem Raúl Betancourt Seeland venezuelai nagykövet urat, mi Venezuela álláspontja a mostani venezuelai gazdasági válság okairól. A beszélgetés gördülékenységét egy 40 éve Magyarországon élő kubai asszony biztosította, aki Kuba és Venezuela nagy barátja (a felvételen fehérben, hátizsákkal).

Raúl Betancourt Seeland tulajdonképpen azt mondta el, amit a magyarok elég jól megismertek több más ország jelenlegi gerjesztett válsága és polgárháborús helyzetbe sodrása kapcsán. Nevezetesen azt, hogy a válságot kirobbantó ellenzék mögött nagytőkések, bankárok, imperialisták állnak, valamint az Amerikai Egyesült Államok. Seeland nagykövet olyan, Venezuelában végrehajtott imperialista cselekményekről és - tulajdonképpen - szabotázsakciókról számolt be, mint az élelmiszerek stb. árának szervezett megemelése, vagy hogy pl. nemrégiben hekkertámadás útján bénították meg annak lehetőségét, hogy a lakosság hozzáférhessen a bankok által kezelt pénzekhez.

A venezuelai nagykövet beszélt arról a magyarok által nem igazán tudott esetről, amikor az ellenzék katonai úton elrabolta Hugo Chávezt, mialatt az egész puccsot filmre vették. Az ellenzék a Venezuela vizein állomásozó amerikaiaktól kért tanácsokat. Chávez elnök elrablása akkora nemzeti felháborodást váltott ki, ami miatt végül az elrablók helikopterrel hozták vissza az elnököt.

Venezuela nagykövete, Raúl Betancourt Seeland arról is beszámolt, hogy a venezuelai rendszert megdönteni akaró erők Venezuelában, egy a világ országainak nagyköveteit összehívott találkozón meg akarták mérgezni a világ nagyköveteit. Teszem hozzá, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy a tömeges mérgezést rákenjék Venezuela kormányára. Emlékezzünk arra a ma már régen nem vitatott történelmi tényre, hogy Fidel Castro kubai elnök ellen is rengeteg merényletet tervezett az USA és a CIA; jelenleg jobbára 600 körüli gyilkossági próbálkozásról szoktak értekezni.

Ebből is következik Seeland nagykövet úr válasza, amikor megkérdeztem, szerintük Hugo Chávez rákbetegsége természetes vagy mesterséges volt? Raúl Betancourt Seeland nagykövet azonnali válasza:

- Biztosak vagyunk benne, hogy generált [azaz gerjesztett, mesterséges] volt.

A kérdést azért is tettem fel ilyen egyértelműen, mert emlékeztem rá, hogy Hugo Chávez milyen gyakran emlegette a teljes nyilvánosság előtt, hogy az Egyesült Államok meg akarja ölni, valamint hogy mesterségesen okozott rákbetegséggel akarja őt likvidálni. Hugo Chavez a most távozó "demokrata" amerikai elnököt, Barack Obamát név szerint is megvádolta, hogy az USA rák útján meg akarja őt gyilkolni.
 
 

Csillag Ösvény Jósda