2022. 10. 02., Vasárnap
Petra névnapja

MMR oltás: az igazoló tesztek 20 éve nyúlvérrel hamisítva

MMR oltás: az igazoló tesztek 20 éve nyúlvérrel hamisítva
2018-03-20
Az emberekhez el kell, hogy jusson az igazság! Mert ez a baromi nagy 'bambaság' a tudatlanságban és az egyoldalú (félre)tájékoztatásban gyökerezik. Úgy könnyű oltáspártinak vagy kötelezéspártinak lenni, hogy kizárólag az kerül be az emberek fejébe, hogy az oltások védenek, biztonságosak, megfelelően ellenőrzöttek, de közben semmit sem tudnak arról, hogy a gyártók bizony csalnak, a hatóságokat megvezetik, ráadásul a hatóságok is cinkosok e bűnben. A teljes kép ismerete nélkül nagyon könnyű megalapozatlan véleményt formálni. Sok helyről kapok olyan visszajelzést, hogy az embereknek igazából fogalmuk sincs arról, hogy mi folyik. A gyógyszerreklámokkal telített tv-ből és népszerű weboldalakról pedig nem fognak valós képet kapni erről.
Ez nagy baj.

 

Előszó és fordítás: Aczél Gergő (AG. szerkesztői megjegyzésben)

Kép- és cikkszerkesztés: Nagy Sándor (Naleksz)

Eredeti cikk: http://ahrp.org/former-merck-scientists-sue-merck-alleging-mmr-vaccine-efficacy-fraud/

A Facebook jegyzetben publikált fordítás:

 

A Merck egykori kutatói perlik a céget az MMR vakcina hatékonysági vizsgálatában elkövetett csalás miatt

A Merck egykori virulógusai, Stephen A. Krahling és Joan A. Wlochowski pert nyújtottak be a Merck & Co., Inc. ellen 2010. augusztusában. A tudósok állítása szerint a kanyaró, mumpsz, rubeola elleni oltás (MMR) hatékonysági vizsgálatait meghamisította a vállalat.
Ez nagyon komoly, az állami igazságszolgáltatás hatáskörébe tartozó, vakcinák tesztelésében elkövetett csalásról szóló ügy. A téma magában foglalja a tudományos kutatások kívánt eredmények elérése érdekében történő manipulálását, és újabb okot ad a “bizonyíték alapú orvoslás” hitelességének megkérdőjelezésére.
A per szerint a Merck tisztában volt vele, hogy az MMR vakcinája nem érte el a kívánt 95%-os hatékonyságot. Állításuk szerint a cég felső vezetése ismerte, mi több felügyelte azokat a teszteket, amikkel meghamisították a valódi hatékonysági vizsgálatokat. A perben foglaltak szerint a Merck az 1990-es évek végén kezdett bele egy olyan hamis eredményeket adó tesztelési módszerbe, amellyel lehetségessé vált a vakcina alacsony hatásfokának elkendőzése. A csalással végzett vizsgálatok célja egyszerűen az, hogy a vizsgált vakcina hatékonyságát a valódi hatás ellenére is 95%-osnak vagy ennél is hatékonyabbnak jelenthessék.
Krahling és Wlochowski panasza szerint börtönbe juttatással fenyegették meg őket, ha a csalást jelentenék az FDA-nak (US Food and Drug Administration, a Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet amerikai megfelelője)
2016. január 31-én a bíróság kiadta az utasítást az ügy kivizsgálására, 2017. március 1-ig össze kellett gyűjteni az ügyhöz kapcsolódó bizonyítékokat. A bíróság utasítása értelmében a szakértői tényfeltárásnak is be kellett fejeződnie 2017. október 31-ig. A tárgyaláshoz szükséges összes előkészületnek, a Merck védekezését is beleértve 2018. április 5-ig be kell fejeződnie.
A Merck ellen szóló vád szerint a vállalat több mint egy évtizeden át becsapta az Egyesült Államokat egy vakcina hatásosságával kapcsolatban, amely a valóságban jelentősen alacsonyabb, mint azt a vállalat hirdette.

 

Kattintson a képre! A film új ablakban fog elindulni vagy letölthetőséget felajánlani.

Dr. Andrew Wakefield is említést tesz a csalásról - 26:25-től 30:18-ig

“A gyermekkori oltásra szánt vakcinák legnagyobb felvásárlójaként (az összes vakcinafelvásárlás több mint 50%-ával) az Egyesült Államok a Merck csalásának legnagyobb pénzügyi áldozata. De valójában az a sok millió gyermek az áldozat, akiket évről évre beoltanak egy olyan mumpsz ellen adott vakcinával, mely a valóságban nem ad megfelelő védelmet a fertőzéssel szemben. Annak ellenére, hogy a CDC mára a mumpsz eradikálását tűzte ki célul, a Merck vakcinájának alkalmatlansága lehetővé tette, hogy ez a betegség továbbra is komoly járványokat okozzon” (Forbes, 2012 június 6.)

 

“Az új eljárás alapján a gyermekektől vett vérmintákat az oltáshoz is felhasznált vírustörzzsel vizsgálták a vad törzs helyett. A vad törzs sokkal fertőzőbb, valamint ez a valódi kórokozó, ami a való életben megfertőzheti a gyerekeket. De még így sem érték el a 95%-os eredményt. Annak érdekében, hogy a vérminták átmenjenek a teszten, nyulakból származó antitesteket adtak a mintákhoz. Az utólag hozzáadott antitestekkel már 100%-os látszólagos hatékonyságot igazoltak. Ezzel még nem ért véget a történet, ugyanis a vizsgálatokat vakcinálás előtti- és utáni vérmintákon is el kellett végezni.
A nyulaktól származó antitestek hozzáadásával a vakcinálás előtti vérminták, amelyek eredetileg 10%-ban adtak pozitív eredményt, így 80%-ban pozitív reakciót adtak. Ez annyira egyértelműen bizonyította volna a csalást, hogy egy újabb beavatkozás vált szükségessé.
A kívánt eredmény a kontrollmintákban kimutatott alacsony mennyiségű antitest, míg a vakcináció utáni vérmintákból 95% vagy jobb hatásosság kimutatása plakk-redukciós neutralizációval. A folyamatban a következő csalás a vakcináció előtti (kontroll)mintákon végzett tesztek megismétlése volt, csakhogy a plakk számolásnál (plakk-redukciós neutralizáció-vírusok mennyiségi meghatározásának egyik módszere - AG.) kitalált mennyiségekkel számoltak. Így a kiindulási vérminták feltűnően magas antitest mennyisége matematikailag lecsökkent” (Court House News Service, 2012. június 27.)

 

Dr. Suzanne Humphries nefrológus, belgyógyász 19 éven át volt gyakorló orvos. Az International Medical Council on Vaccination (Védőoltások Nemzetközi Orvosi Tanácsa) igazgatóságának tagja szerint: “A benyújtott panaszukban a kutatók óriási részletességgel írják le, hogy a Merck pontosan milyen módon manipulálta a hatásossági vizsgálatokat a megfelelő eredmények elérése érdekében. Hogy elmondhassák, van egy 95%-ban hatásos vakcinájuk, amellyel elérhetik az irracionális célt, azaz az immunizálással kiváltott nyájimmunitást 2010-re.”

 

“Nyilvánvalóvá vált, hogy a vakcina nem alkalmas a CDC által tervezett cél eléréséhez, a mumpsz 2010-ig történő eradikálásának megvalósításához, mivel a vakcina a jelenlegi állapotában nem képes megfelelő hatékonysággal immunitást biztosítani. Mi több, az egy kevésbé potens változata az eredeti vakcinának, melyet egykor Maurice Hilleman készített az ötéves lánya véréből nyert vírus felhasználásával. 1967 óta ugyanaz a mumpsz vírustörzs kerül felhasználásra minden mumpsz- vagy MMR-oltásban melyet a Merck gyártott (Jeryl Lynn törzs, az 1967 óta eltelt években a vad törzsek és az technológiai folyamatok miatt az oltó törzs is megváltozott - AG.)”
“Amennyiben a kutatók állításai igazak, a Merck kétes tevékenysége járványok kitörését eredményezte. Ismeretes, hogy az MMR-vakcinák mumpsz elleni komponense a ‘90-es évek közepe óta nagyon alacsony hatásfokkal rendelkezik, obszervatív vizsgálat alapján legfeljebb 69%-ban hatásos (Harling és mtsi. 2005). Az Egyesült Királyságban és Európában 1998-ban, az Egyesült Államokban 2006-ban kezdődtek mumpsz járványok.”
“Ezeknél a helyi járványoknál már bizonyításra került, hogy nem a megfelelő átoltottság hiánya miatt következtek be, hanem az immunizáció alapvető eredménytelensége miatt. S most kiderülni látszik, hogy mindez a Merck monopolhelyzetének és a minél nagyobb bevételre való törekvésének az eredménye.” (Humphries 2012- Scientists Sue Merck: Allege Fraud for MMR Vaccine)

 

A virológusok - Krahling és Wlochowski - szerint a mumpsz-oltás hatékonysága a tojáson való szaporítás miatt csökkent az évek során (a PharmaOnline cikk vázolja a jelenséget, a tojáson való vírusszaporítás is az oltó törzs mutációjához vezet. AG.) Hogy továbbra is engedélyt kapjon az FDA-tól, a Merck meggyőzte a hatóságot arról, hogy a vakcina az évek folyamán továbbra is megfelel az ígért 95%-os hatékonysági mutatónak.
A Merck a hatásossági tesztek meghamisításával félrevezette az államot az MMR II-vakcinában lévő mumpsz-komponens hatásával kapcsolatban. A vakcina ugyanazt a mumpszvírus törzset tartalmazta amelyet Kanadában kivontak a forgalomból , mivel kiderült, hogy agyhártyagyulladást okozhat. A Merck 1978-ban állt elő az MMR II-vakcinával, amihez eltérő rubeola-törzset (elhajtott embriókból származó sejtkultúrán szaporított WI-38-as sejtvonal. AG.), de ugyanazt a mumpsz vírustörzset használták.
Az információk kiszivárogtatói állítják, hogy a Merck börtönbe kerüléssel fenyegetett, amennyiben értesítik az FDA-t, de azt is közölték velük, hogy milyen óriási bónuszra számíthatnak, ha a vakcina engedélyt kap.

 

2012-ben két másik per is indult a Merck ellen
Az egyiket egy klinika nyújtotta be, a másikat pedig két orvos, mivel szerintük a Merck megszegte többek között a Sherman Act-ot (amerikai versenyjog) a monopolizáló, piaci verseny ellenes magatartásával, egyéb törvényekkel együtt. A két eljárást együtt kezelik. (U.S. v Merck and Chatom v. Merck). Courthouse News Service, July 2012:
“A Merck egy évtizede tudta, hogy a mumpsz-oltás hatékonysága ‘sokkal alacsonyabb’ mint ahogyan arról a kormányt tájékoztatta. Teszteredményeket hamisított és milliószámra adta el kétes hatékonyságú termékét, ezzel elárasztva a piacot, miközben monopolhelyzetben maradt. Chatom a trösztellenes panaszában arról beszél, hogy a Merck állítása hamis, amely szerint a mumpsz elleni oltóanyaga 95%-os hatékonyágú. Ezzel az állításukkal kiszorították a versenytárs gyártókat, akik csak akkor léptek volna be a vakcinapiacra, ha képesek lettek volna a Merck állítólagosan hatásos termékénél jobb terméket előállítani.. A Merck az egyetlen gyártó az USA-ban, amely a mumpsz elleni oltás értékesítéséhez szükséges FDA-engedéllyel rendelkezik. Ha nem lett volna képes elhitetni a hatóságokkal, hogy a vakcina 95%-os hatékonyságú védelmet ad, elveszíthette volna jól jövedelmező monopolhelyzetét.
A beadvány szerint a Merck számára ezért volt kritikus fontosságú, hogy fenntartsa a magas hatékonysági mutató látszatát. Chatom szerint ez az oka, hogy a Merck képes volt a vizsgálati eljárásokat is megváltoztatni, valamint az eredményeket meghamisítani. Csak azért, hogy illúziót keltsen. Miközben tisztában voltak vele, hogy a gyártási folyamatok miatt a vakcinák készítéséhez használt attenuált (gyengített) vírus az évek során megváltozott, s ennek következtében romlott a vakcina minősége.” (Dr. Mercola)

 

2014. szeptember 5-én Jones II bíró Pennsylvania keleti körzetének Szövetségi Kerületi Bíróságáról nem adott helyt a Merck elutasítási indítványának. A bíróság visszautasította a Merck azon állítását, miszerint az FDA megakadályozta volna a tagállami szabályozás érvényre jutását. Az amerikai False Claims Act (vagy "Lincoln törvény"; hamis követelésekről szóló törvény) célja, hogy magánszemélyek a kormány támogatásával tanúvallomást tehessenek.
2015. júniusában egy tanúvédelemmel foglalkozó ügyvéd információ visszatartással vádolta meg a Mercket és eljárást indítványozott a vállalat együttműködésre kényszerítése érdekében. A levélből vázlatosan:
A Merck az MMR-vakcináiban használt mumpsz-komponens hatásosságával kapcsolatban feltett kérdésekre egyenes válaszadás helyett kitérő, korábbi állításainak ellentmondó válaszokat ad. A ma használt vakcinák hatékonyságát az 50 évvel ezelőtti, eredeti rubeola elleni vakcina hatékonyságával mossa össze. Nem nyilatkozik a vakcina pillanatnyi hatékonyságáról és azzal védekezik, hogy jelenleg nem folynak a mumpsz elleni vakcina hatékonyságával kapcsolatos vizsgálatok.
“A Merck vagy ismeri a vakcinája jelenlegi hatékonyságát vagy nem ismeri. (...) Bármelyik is az igazság, a Merck számára megengedhetetlen, hogy védelmét arra építse, hogy a vakcina hatékonysága igen nagy, amit a mellékelt alkalmazási előíráson is feltüntet, miközben nem hajlandó nyilatkozni a vakcina jelenlegi hatékonyságáról.“

 

Ed Silverman nyilatkozata a The Wall Street Journal-ban:
“A per azért kapott ekkora figyelmet, mert az utóbbi időszakban a vakcina-biztonsággal kapcsolatos kérdések és a gyermekeiket nem oltató szülők folyamatos viták középpontjában állnak. Tavaly egy Disneyland-i kanyarójárvány kitörése után Kaliforniában újra nagy port kavart a téma, ahol 147-en fertőződtek meg (az oltott emberek között kitörő kanyarójárványokat már több mint húsz éve leírták - Poland GA, 1994., amelyet ‘kanyaró paradoxon’-nak nevezünk. Egy harvardi immunológus nyilatkozata a vakcinák körüli mítoszokról. AG.). A kaliforniai esetet természetesen a vallási nézetek tiszteletben tartásából eredő oltásmegtagadás lehetőségének korlátozására próbálták felhasználni.
A tavalyi évben a Merck saját bevallása szerint a mumpsz elleni oltóanyagok (MMR II, ProQuad - utóbbi kanyaró, rubeola, mumpsz és bárányhimlő elleni tetravalens) együttesen 721 millió dolláros forgalmat értek el. A szövetségi kormányzat nem kívánt az eljárásba beavatkozni - avagy csatlakozni. Megjegyezzük, hogy több orvos is indítványt nyújtott be és azt állították, hogy a vakcina alkalmazási előírása félrevezető, valamint, hogy a kormány és a vásárlók nem azt a terméket kapták, amiért fizettek. Bírósági dokumentumok szerint a Merck ezzel megsértette a False Claims Act-et.
Mindeközben a CDC (az Egyesült Államok ÁNTSZ-hez hasonló járványügyi hivatala) szerint a mumpsz mára egyáltalán nem gyakori az Egyesült Államokban, habár az új esetek száma emelkedőben van. Tavaly 1151, míg két éve 438 esetet jelentettek.” (Merck is Accused of Stonewalling Over Effectiveness of Mumps Vaccine 2015. június 8.)

 

 

Ajánlás:

ARCHIVUM SECRETUM

Csillag Ösvény Jósda