2023. 09. 23., Szombat
Tekla névnapja

Mit mond a maci? Mit mond a disznó?

Mit mond a maci? Mit mond a disznó?
2014-01-24
Az RTL Klub Házon kívül című műsor egyik forgatócsoportja egy közfoglalkoztatottaknak szánt kompetencia képzésen járt, ahol néhányan megosztották élményeiket és gondolataikat a tanfolyammal kapcsolatban. Közben a képzés egy - idézőjelben - húzósabb feladatsorát kiosztották egy általános iskola néhány negyedik osztályos tanulójának is, akik kevesebb, mint negyed óra alatt megoldották azt.

Domján Tibor, Budapest
 
"Mit mond a maci? Mit mond a disznó és mennyi 3*7?" - kezdte az összeállítását Boros Krisztina, az RTL Klub "Házon kívül" című műsorának riportere, majd folytatta: "biztos csodálkoznak rajta, ha azt mondom, hogy ezeket a feladatokat felnőtteknek kell megoldaniuk. Pedig ez van. Mostanában 52 ezer közmunkás tanulja ezeket a tanfolyamokon és nem tesznek különbséget aközött, aki csak pár osztályt végzett el vagy akinek érettségije van."
 
Hétfőtől péntekig, reggel nyolctól délután egyig tart az oktatás, ahol kb. egy hónapnyi képzés után jutottak el például az egyszerű szorzásig. Nem dobják őket a mélyvízbe; először pöttyökön, aztán a kezükön kellett számolniuk.
 
A videót az RTL oldalán vagy ide kattintva is megtekintheti.
 
Rézműves Sándor nyolc általánossal és vagyonőri végzettséggel nem igazán érti, hogy mindez vajon mire lehet jó:
 
"Ez a Türr István képző intézet mit gondol, hogy analfabéták vagyunk? Mert akinek egy-két osztálya van, annál ezt megértem, de akinek van iskolája, jogosítványa, targoncavezetői papírja van, annak ezeket kell tanulni, a kézmutatást, hogy öt, hat, hét meg nyolc? Mit képzelnek, hogy ennyire lealjasítják az embereket?"
 
Boldis Katalin (tanár) szerint őket is meglepte az a feladatsor, amit az úgynevezett bemeneti értékelő lapon kaptak meg vagy akár azok a tankönyvek, amelyek óvodai szinten rajzolták meg a megszámolni való pöttyöket, de beleszólásuk tulajdonképpen nincs a tananyagba. Mindössze annyit tehetnek, hogy az "egyszerűbb" részeken az előírtnál gyorsabban haladnak.
 
Az RTL Klub ripotere négy, általános iskolás, negyedikes gyereknek is kiosztott néhány "húzósabb" feladatsort, amit aztán ők nem egészen negyed óra alatt meg is oldottak.
 
Az alapkompetencia képzésre  a munkaügyi központok küldik a jelentkezőket abból az 52 ezer munkanélküliből, akik az elsődlegesen meghirdetett 9 egyéb szakirányú képzésre (kazánfűtőtől a rendezvényszervezőig) már nem fértek be,  ezekre ugyanis a férőhely limitálva volt. Így fordulhatott elő, hogy a több tízezer alapkompetencia képzésre internált közfoglalkoztatott között jócskán előfordulnak érettségivel, sőt, diplomával rendelkezők is.
 
 
Tary Ferenc, a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) munkatársa szerint a mai munkaerőpiacon az alapkompetenciák nélkül lehetetlen elhelyezkedni. Elmondta, hogy ha valaki nem ért meg egy utasítást vagy egy egyszerű használati útmutatót, az a magánéletben is, de nyilvánvalóan a munkakörében is hátrányt szenved, ezeket tehát fejleszteni kell.
 
Folytatva a gondolatmenetet a negyedikes gyerekekkel, a 13 felnőtteknek szánt  feladatot mindössze 13 perc alatt oldották meg, pedig szándékosan a "nehezebb", zárótesztből válogattak számukra példákat. "Még az elsőben volt, hogy az ujjunkkal számoltunk, mint most a felnőttek" - mondta az egyik kislány, akit láthatóan nem viselt meg a vizsga.
 
Feltehetően érzékelve a problémákat, a Türr István KKI nemrég a képzés azonnali továbbfejlesztésébe kezdett, aminek következtében illetve állításuk szerint hamarosan mindenki megtalálja a számára megfelelő tartalmat.
 
Arról, hogy munkája vajon mikor lesz a képzésről vagy inkább képzéstől sikeresen és ép elmével megszabadult embereknek, sajnos, senki nem tudott érdemben nyilatkozni.
 
Pedig, tudjuk, hogy mit mondott a disznó? Egymillió új munkahely lesz, bla, bla, bla, bla...

Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda