2021. 01. 20., Szerda
Fábián,Sebestyén névnapja

Mit mívelt az Isten - 170 éves az első távíró üzenet

Mit mívelt az Isten -  170 éves az első távíró üzenet
2014-05-25
Éppen 170 éve továbbították az első üzenetet a világ első távíró vonalán, Washington és Baltimore között. Bár az eszköz (telegráf) szabadalmaztatása már évekkel korábban megtörtént, az első közvetített jel az M betű morzejele volt, az első mondat pedig, 1844. május 24-én futott végig rajta:  "What hath God wrought" azaz, Mit mívelt Isten.
 
Samuel  Morse, bár elsősorban művésznek, festőnek vagy szobrásznak készült, az egyetemen elkezdte érdekelni a kémia és az elektronika, majd egy európában tett látogatás annyira megihlette, hogy nekilátott egy elektromágneses jeltovábbító eszköz megalkotásának. Ebből lett a távíró.

Domján Tibor, Budapest
 
 
Az évek alatt számtalanszor átdolgozott telegráfot végül 1837. szeptember 4-én mutatta be: fél kilométerrel távolabb levő munkatársa adni kezdte a jeleket, s erre az előadóteremben álló készülék ingája titokzatos tüskéket rajzolt a papírszalagra. Ezután Morse leolvasta a számokat, s mivel fejből tudta a kódokat, már azonnal mondta is a szöveget: "Sikeres kísérlet a távíróval 1837. szeptember 4-én".
 
Az egységes nemzetközi jelzésrendszerré vált pont-vonal kombinációt - a később róla elnevezett morzeábécét - csak 1839-ben dolgozta ki, a billentyűzetet pedig 1940-ben. A rendszer egészen az 1990-es évekig hivatalos használatban volt, de a tengeri hajózásban még tíz évig ezt használták. 
 
 
A továbbfejlesztett távírót 1838. február 20-án vizsgálta meg egy washingtoni bizottság, de a feltalálónak csak öt évvel később sikerült rávennie a kongresszust a Washington és Baltimore közti távíróvonal kiépítésére. A találmány jelentőségét fel nem ismerő honatyák alig hat szavazat többséggel hozták meg a döntést. 1844. május 24-én, azt nem tudni miért, a következő üzenetet került távírásra: "What hath God wrought" azaz: Mit mívelt Isten, mely idézet - talán - a Mózes IV. könyve 23:23-ból származik: 
 
Mert nem fog varázslás Jákóbon, sem jövendõmondás Izráelen. Idején adatik tudtára Jákóbnak és Izráelnek: mit mívelt Isten!
 
Talán onnét az idézet, talán nem, annyi bizonyos, ahogy kezdetben az amerikai honatyák jelentős része, úgy egy darabig a nép sem igazán tudta mire vélni-e technológiai mérföldkövet és mire amerikában rohamosan terjedni kezdett, addigra 1847. december 27-én, Bécs és Pozsony között már megnyílt Magyarország első távíróvonala.
 
A távíróval később még sok érdekes dolog történt, de ebből most csak egyet említenék, miszerint Morse felajánlotta a távíró szabadalmát az Egyesült Államok kormányának, egészen pontosan a postának, mindössze 100.000 dollárért, amelyért az akkori elnök, Polk igencsak lelkesedett volna, ám a szenátus, leginkább az akkori állami postamester, Cave Johnson hatására,  aki egyúttal brit (illetve egyéb) ügynök volt, elszabotálta az üzletet, mondván, hogy Morse találmánya és az elektromosság ördöngősség, hipnózis. A kormányzati támogatás híján, a távíró vállalkozás így magántulajdonban maradt és ebből lett a Western Union, ami a vezető távíró vállalattá növekedett az USA-ban, majd később világcég lett. 

Csillag Ösvény Jósda