2024. 07. 19., Péntek
Emília névnapja

Mire kötelezhető egy szülő?

Mire kötelezhető egy szülő?
2017-06-27

Hosszú kálváriát járt meg a Dora család kisfiuk 15 hónapos kötelező védőoltása után. A gyermek megbetegedett, súlyos ízületi gyulladásos autoimmun megbetegedést kapott és több mint egy éves gyógykezelés után vált tünetmentéssé. Az édesanya ezért nem szeretné, ha kisfia megkapná a további védőoltásokat. Fél, hogy megismétlődik a betegség, vagy még súlyosabb következménnyel fog járni. A jogszabályok lehetőséget adnak a mentesítésre, ám az tisztiorvosi szolgálat a lehetséges következmények vizsgálata nélkül mégis kötelezi a családot a hátralévő kötelező védőoltás beadatására.

 

KISKUNFÉLEGYHÁZA

Az édesanya, dr. Dora Márta végső elkeseredésében kereste meg szerkesztőségünket és mesélte el kisfia történetét.

– Nándika 2011-ben született és rendben megkapta a kötelező védőoltásokat. 2012. augusztus 16-án kapta meg az úgynevezett MMR és Prevenar 13 védőoltásokat egyszerre. Utána, ahogy letelt az orvos által elmondott 2 hetes lappangási idő belázasodott és piros pöttyök jöttek ki rajta. Természetesen azonnal hívtam a házi orvost, kérdeztem, hogy a tünetek összefüggésben lehetnek-e a védőoltással. Azt mondta: lehetséges – kezdte történetüket az édesanya.

A láz egy időre megszűnt, de egyik kiütés, a másik után jelentkezett a kisfiú lábán, majd testén, ezért a háziorvos 2012. szeptember 19-én elküldött bennünket allergia vizsgálatra. Még aznap délután elmentünk a bőrgyógyászhoz, de akkor már ismét lázas volt a kisfiam! A bőrgyógyász a bőrtünetekre írt fel gyógyszert, de azt nem tudta már megmondani, miért lázas a fiam! Este, mikor hazaértünk, akkor már nem bírt lábra állni a kisfiam. Egyik vérvételt követte a másikat, antibiotikumot kapott, de nem segített. Folyamatosan lázas volt, amit a lázcsillapítókkal, hűtőfürdőkkel sem tudtunk lehúzni, valamint izületi fájdalmai voltak.

Pár nappal később, vasárnap este elkezdett remegni, hirtelen nagyon fölment a láza. Bementünk a félegyházi kórházba, ahonnan az elhúzodó lázra tekintettel beutaltak bennünket a Kecskeméti Kórházba. Két napig vizsgálták, majd közölték, hogy fogalmuk sincs mi baja lehet a kisfiamnak. Vénásan kezelték antibiotikummal, de csak romlott az állapota – részletezte Márta.

Kisebb harc árán felkerültünk Budapestre a Tűzoltó utcai klinikára, ahol azonnal leállították az antibiotikum kúrát. Újabb vizsgálatok jöttek, de ott sem tudták megállapítani pontosan, hogy mi a baj. Szteroiddal kezelték vénásan a kisfiamat, de azzal is csak félnapos láztalan állapotot tudtak elérni. Mivel ez sem használt, immoglobulint, lényegében "ellenoltást" adtak neki, ezzel elérték, hogy láztalanná vált.  Utána még egy évig mesterségesen gyengítették az immunrendszerét, így vált tünetmentessé. Olyan gyógyszert kapott, amelynek a betegtájékoztatójában is le van írva, hogy mellette nem oltható, ennek ellenére már ekkor is harcolnom kellett azért, hogy ne oltsák, de végülis a kezelés ideje alatt mentesítették. Ahogy abbahagytuk a gyógyszerszedést jött az újabb tortúra, figyelmeztetett a tisztiorvosi szolgálat, hogy minél előbb adassam be az időközben elmaradt 18 hónaposan kötelező védőoltást – tette hozzá az anyuka.

Ezzel szemben kértem őket, hogy vizsgálják ki az esetünket. A vizsgálat azonban nem járt különösebb eredménnyel. Leírták, hogy habár a betegség a védőoltás után közvetlenül jelentkezett, szerintük nincs összefüggés a védőoltás és a gyerekem betegsége között, mert szerintük a gyerekem a védőoltás nélkül is megbetegedett volna. Ezután kirendeltettem egy igazságügyi orvosszakértőt, aki viszont alátámasztja, hogy van összefüggés a gyermekem betegsége és a védőoltás között. Egyébként a kisfiam összes tünete benne van az MMR betegtájékoztatójában, mint lehetséges mellékhatás – hangsúlyozta Márta.

Úgy gondolom, hogy egy újabb védőoltás újabb hasonló helyzetbe hozhatja a kisfiamat. A jogszabály úgy rendelkezik, hogy ha a gyermek egészségét, vagy meglévő betegségét hátrányosan befolyásolja egy újabb védőoltás, akkor azt mentesíteni kell. Ám ehhez egy orvosi nyilatkozatra lenne szükség. Az orvosok viszont nem hajlandóak nyilatkozni. Mivel nem nyilatkozik senki, a tisztiorvosi szolgálat azt állítja, hogy a gyermekem oltható, ugyanakkor sem a tisztiorvosi szolgálat, sem az orvosok nem kívánják vállalni a felelősseget egy védőoltás után jelentkező újabb szövődménynek!

Írásban felszólítottam a kisfiam kezelőorvosát, hogy büntetőjogi felelősségének tudatában nyilatkozzon a tekintetben, hogy egy újabb védőoltásnak milyen következményei lehetnek. Erre válaszként kaptam egy levelet a Kezelőorvostól, hogy nem kíván nyilatkozni a védőoltással kapcsolatban, és sajnálattal látja, hogy olyan fokú a bizalomvesztésem, hogy  a továbbiakban nem látja biztosítottnak, hogy a gyermekem egészségének megőrzése érdekében hatékonyan együtt tudjunk működni, valamint tájékoztatott, hogy a mi lakóhelyünk szerint Klinikájuk területi ellátási kötelezettséggel nem bír.

A Tisztiorvosi Szolgálat ügyintézője az időközben bíróság elé kerülő vita tárgyalásakor többször hangsúlyozta, hogy habár ők nem járulnak hozzá a kisfiam védőoltások alóli mentesítéséhez, ha egy újabb védőoltásnak szövődménye lesz, az csakis az oltóorvos felelőssége! A legszebb, hogy erről az oltóorvosokat nem tájékoztatják, s a véleményüket se kéri ki senki!

A bíró szerint nem elég részletes az általam csatolt igazságügyi orvosszakértő véleménye, amely egyébként kimondja, hogy valószínűsíthető egy újabb megbetegedés az újabb oltás után.

A bíróság annak ellenére velem kívánja bizonyíttatni, hogy a gyerekemnek árt a védőoltás, hogy annak beadatására a Magyar Állam kötelez, így ez alapján, neki kell vállalni a felelősséget az oltások biztonságáért, neki kellene igazolni, hogy az nem árt, de valamiért ebbe a bizonyításba nem kíván belemenni, s bíróság erre valamiért nem is kötelezi! - fűzte hozzá dr. Dora Márta.

 

Ajánlás:

ARCHIVUM SECRETUM

Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda