2022. 10. 05., Szerda
Aurél névnapja

Minimum, napi egy embert ölnek meg amerikai drónok, már hosszú évek óta

Minimum, napi egy embert ölnek meg amerikai drónok, már hosszú évek óta
2014-01-28
Miközben a magyar lakosság többnyire fantasztikus filmekből hallott csak róluk, a közel keleten már évek óta, naponta minimum egy embert drónok ölnek meg. Brandon Bryant, egy volt drónoperátor (pilóta nélküli repülő szerkeze) irányítóként már 1626 éles bevetésen vett részt, közel öt év alatt, melyben a célpontok, szinte kivétel nélkül emberek voltak, akiket meg kellett ölni. Átlagban, tehát napi egy embert tettek el láb alól csak az ő vezetése alatt. Egy ideje visszatérő rémálmok gyötrik. 

Szerkesztő: Domján Tibor, Budapest
Fordította: Komlómédia


A volt drónoperátort még mindig kísértik a gépén látott véres események, gyilkosságok képei. A most 27 éves férfi 2006-2011 között az amerikai hadseregben drón irányító volt. Előbb Nevada, majd Új-Mexikó bázisán, később Irakban szolgált.

Elsődleges munkája a drón irányítása volt, s ő társaival szemben még parancsot is adhatott az akcióra a szerkezetnek. Azt is látta hogyan semmisíti meg a drón a célt a parancs kiadását követően.

A férfi az NBC News egyik munkatársának Richard Engelnek adott interjút nemrég. Ebben felidézte az egyik szörnyű emlékét. Afganisztánban egy alegységnek három embert kellett likvidálnia két rakéta segítségével.
“Annak az embernek, aki menekült, már hiányzott a jobb lába, – emlékezett a képernyőjén látottakra – láttam, hogy ömlik belőle a vér, a képernyő jelezte, hogy a vér testmeleg.
 

Bryant azt is elmondta, hogy végig kellett néznie azt, hogy a férfi teste kihűl, a képernyőn az életet jelentő vörös szín egyre halványabbá vált, majd egy idő után eltűnt. “Csak be kell hunynom a szememet, s máris magam előtt látom az eset minden pillanatát” -mondta.

5 év szolgálat után stresszes idegállapotba került vagyis “háborús poszttraumás szindróma” lépett fel nála.

Eljött egy pont, amikor rádöbbent, hogy segítség kell ahhoz, hogy fel tudja dolgozni a munkája során tapasztalt érzéseit és a benyomásait. Ezzel kapcsolatban NPR-nek (National Public Radio) adott interjújában a következőt mondta: “azok az embereknek, akik a drónok “üzemeltetésével” foglalkoznak, van egy kellemetlen és egyben borzalmas tulajdonságuk – nem beszélnek arról, amivel foglalkoznak. Egyszerűen egy szót sem szólnak munkájukról.”
 
Érdekes: a jobb hátsó hölgy vállán az ördög csapatjelzése látható? (szerk.)
 
Az interjú során azt is elmesélte, hogy mit ígért neki a toborzó tiszt, ha vállalja a drónoperátori feladatot: "Olyan leszel, mint azok az okos fickók, akik a 007-es filmekben az irányító központban ülnek.”

De mikor igent mondott, később rájött, hogy a valóság merőben más. Kis idő elteltével Bryant-nak bűntudata lett, mert nem tálib harcosokat, hanem ártatlan civileket ölt meg. De tisztában volt vele, hogy nem ítélkezhet azok felett, akik a parancsot adják neki a rakéták indítására.

A volt irányítóval interjút készítő újságírók szerint is a férfinál erős paranoid jelenségek léptek fel, amik megalapozottak.

Az NBC informácói alapján a CIA a pakisztáni drónos bevetések 25 %-nál nem tudja, hogy milyen személyek ellen indul a támadás.

Mindezt megerősítette Jonathan S. Landay, a McClatcy újságírója is az alábbiakkal: 2011. szeptemberi adatok szerint az azt megelőző 12 hónap alatt 482 személy likvidálására kaptak utasítást az afgán-pakisztáni határ körzetében.

A megsemmisítettek között 265 semmilyen tisztséggel nem bírt az Al-Kaidában, a felderítés során, mint ismeretlen szélsőségeseket azonosították.

Ez is az oka, hogy a drónok bevetésével kapcsolatosan egyre több kritika éri Obama elnököt.Az USA-nak jelenleg kb. 1300 drónoperátora van, ami négyszer annyi, mint 2008-ban.

Mivel a bevetések száma is megnőtt az USA hadvezetésének tudósai vizsgálni kezdték a távirányítású repülő szerkezetek alkalmazásának pszichológiai hatásait. A felmérés alapján megállapították, hogy az irányítóknál a következők tapasztalhatók: depresszió, nyugtalanság és riadalom-érzés, illetve harctéri poszttraumás szindróma. Mindez pedig hasonló a harctéri pilótáknál jelentkező érzelmi-pszichikai állapothoz.
 

“A távirányítású harci repülők kezelői sokszor napokon át élőben látják, hogy egy adott területen mi is történik” – nyilatkozta Jean Lin Otto, aki a felmérés egyik alanya volt. a NY Times-nak egy interjú során. “És véres tömeggyilkosságokat látnak. A harctéri pilótáknak nincs ilyesmiben részük – a lehető leggyorsabban elhagyják csapásmérésük színhelyét.”
 

Brandon Bryant volt drónoperátor a parancsnokságának adatai alapján a szolgálati ideje alatt 1626 ember likvidálásával végződött műveletben vett részt.

Az egykori irányító azóta már leszerelt, és Mountana államban él. De azóta sem tud megszabadulni borzalmas emlékeitől, a likvidálás során végignézett áldozatok látványától. Nyomasztják a számok, amelyek a képernyőjén megjelenve a megöltek számát jelezték.

“Úgy látszik, hogy nem vagyok képes úgy istenigazából közös nyelvet találni a hétköznapi emberekkel,” -mondta az NBC újságírójának. – ”Csalódottságot érzek, tehetetlenséget. Nem értik, hogy mi történik a drónok világában. Ha meg megértik, köpnek az egészre.” – tette hozzá.

Az amerikai elnöki adminisztráció dróntámadásokkal kapcsolatos politikája sok vihart kavart. A Fehér Ház képviselője Jay Carney a következőt nyilatkozta erről: “Az elnök igen komolyan veszi kötelességeit.”- nyilatkozta Carney az újságíróknak. – "Eme kötelességek közül elsődlegesnek tekinti az USA és az amerikai polgárok védelmét.” – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Carney-nak szinte csak egy témát érintő kérdést tettek fel az Igazságügyi Minisztérium sajtóban megjelent közleményével kapcsolatban. Az utóbbi időben ugyanis a minisztérium enyhítette azokat a feltételeket, amelyek alapján elrendelhetik a dróntámadást a „külföldön tartózkodó feltételezett terroristákkal együttműködő amerikai állampolgárok ellen.”

Carney a következőt nyilatkozta: Obama “teljesíti az “Al-Kaida” elleni háború vezetésének kötelezettségeit. Ennek során kongresszusi felhatalmazással olyan eljárásokat és eszközöket használ, amik teljes egészében megfelelnek alkotmányunk szellemének és érvényes törvényeinknek” -
 

Carney azt is elmondta, hogy a kormány továbbra is támogatja a “távirányítású repülő eszközök alkalmazását az “Al-Kaida” tényleges terroristáit célzó pontos csapások érdekében. A Fehér Ház képviselője azt is közölte, hogy a támadásoknak az a célja, hogy az USA elleni támadásokat meg tudják előzni és megvédjék az amerikai emberek életét.

“Azért mérjük ezeket a csapásokat, mert ezek feltétlenül szükségesek a valóban létező fenyegetések visszatartására, azért, hogy meghiúsítsuk a terveket (az USA elleni támadásokét), megelőzzük az ellenünk készülő támadásokat, s ismételten kiemelném; azért, hogy amerikaiak életét mentsük”- tette hozzá.

Carney nyilatkozata szerint”ezek a csapások törvényesek. Etikusak és megfontolt döntések előzik meg. Az USA kormányzata rendkívül alapos körültekintéssel jár el, csak azokkal szemben hoz ilyen döntést, akik bizonyítottan az “Al-Kaida terroristái, ezzel és a csapások pontosságával elkerüljük vétlen civilek halálát.”
 
PS.: éppen mintha Kocsis Mátét hallanánk szinte bármelyik ügyében nyilatkozni.
 
 
 

Csillag Ösvény Jósda