2022. 10. 05., Szerda
Aurél névnapja

Mérgező vegyi anyagok világmárkák gyermekruháiban

Mérgező vegyi anyagok világmárkák gyermekruháiban
2014-01-24
A Greenpeace International új vizsgálati eredményeit január 14-én hozta nyilvánosságra. A vizsgálatok meglepő eredményekhez vezettek. Sajtóközleményük szerint a Magyarországon is forgalmazott luxusmárkájú gyermekruházatokban veszélyes vegyi anyagokat találtak.

Cikk: Kovács Adrienn Nikoletta
 
 
A Greenpeace Detox kampányának keretében 2013. májusában és júniusában 25 országban vásároltak bevizsgálásra gyermekruhákat, köztük Magyarországon is. A termékeket független, minősített laboratóriumokban vizsgálták. Azt vizsgálták, tartalmaznak-e a termékek vegyi anyagokat és ha igen, milyen mennyiségben.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyi anyag szakértője szerint elfogadhatatlan, hogy bár egyes gyártók - mint például az Adidas, aminek úszóruháiban a vegyi anyag magasabb volt, mint az előírt értékek - korábban a méregtelenítés mellett álltak, mégsem tettek semmit a méreganyagok kivonására a ruhákból.

A Greenpeace Detox kampánya felszólította a világmárkák gyártóit, hogy 2020-ig vonják ki a vegyi anyagokat a ruhákból. Világszerte már több ruhamárka tett ígéretet a méregtelenítésre, ami - lássuk be - sovány vigasz, ha még évekig mérgezett ruhákat kell egy kisgyermeknek a bőrén viselnie és az eddigi ígéreteiknek sem tettek eleget.

A Detox kampányhoz rengetegen csatlakoztak a világ minden tájáról. Az emberek világszerte egyetértenek abban, hogy a ruháknak nem szabad veszélyes vegyszereket tartalmazniuk.

A Greenpeace magyarországi hivatalos internetes oldalán elolvashatjuk és letölthetjük a jelentést a kampányról és eredményeiről. A "Kis mese a szekrényedben lakozó szörnyekről" bemutatja, milyen veszélyes vegyszerek találhatóak meg a 12 világmárkától vásárolt ruhákban.

A Greenpeace a kormányokat is felszólította: tegyenek a veszélyes vegyi anyagok használatára korlátozó intézkedéseket és akadályozzák meg a veszélyes vegyi anyagok használatát és gyártását, a megelőzésre fektetve a hangsúlyt.

Csillag Ösvény Jósda