2021. 11. 30., Kedd
András,Andor névnapja

Már a Marx-szobor is útban van az új magyar nagytőkéskormánynak

Már a Marx-szobor is útban van az új magyar nagytőkéskormánynak
2014-08-14
A Magyar Szociális Fórum szolidáris támogatásáról biztosítja a Marx-szobor védelmében péntekre meghirdetett megmozdulást, és képviselteti magát a tüntetésen – jelentette be az MSZF szerdán. A civil-politikai demonstrációval azt akarják elérni, hogy a kormány ne távolíttassa el Marx Károly szobrát, hanem a filozófus szobra a Corvinus egyetem aulájában maradjon.

Simó Endre, Budapest
Forrás: MSZF SZK
 
 
A Szociális Fórum szerint Marx filozófiája a XXI. Században is megkerülhetetlen, tekintettel az elnyomásra, a leigázásra és a kizsákmányolásra, melyet a globalizált tőkés rendszer gyakorol. Az emberi jogokért küzdő társadalmi mozgalom érthetőnek tartja ugyan, hogy a tőkés érdekek honi képviselői nem akarnak megbarátkozni Marx Károly nézeteivel, de úgy véli, hogy tanulniuk kellene a világ leghíresebb egyetemeinek gyakorlatából, ahol a marxizmus tananyag. A szobor eltávolításával nem kerülhető meg a kérdés, melyet A Tőke filozófusa feltett – írja az MSZF.
 
 
Magyarországon ma kb. öt millióan élnek a létminimum alatt, közülük egy millióan nyomorban.  Hazánkban évről-évre több százan szenvednek fagyhalált, tíz és tízezreket lakoltattak ki egyetlen otthonukból. A Lakosság csaknem egyharmada alultáplált. Gyermekek éheznek. Kb. három millióan szenvedik a hitelcsalás következményeit, melyet a rendszert képviselő kormányok engedtek meg a hazai és a külföldi bankoknak. A rendszerváltás másfél millió munkahelybe került a köztulajdonban volt gyárak és termelőszövetkezetek privatizálásával.  Az uralkodó társadalmi rendszernek nincs válasza az égető társadalmi problémák megoldására. A profit logika hajtja, ezért ellenérdekelt a többség gondjainak orvoslásával szemben.

A Magyar Szociális Fórum szerint helyénvaló a kiállás a szobor védelmében, de még fontosabb, hogy a magukat szociálisan érzékenynek tartó erők képessé váljanak alkalmazni Marx tanítását napjaink valóságában, az elnyomottak felszabadításáért vívott küzdelemben 
 
 

Csillag Ösvény Jósda