2020. 11. 25., Szerda
Katalin névnapja

Magyar választások, EU, Ukrajna és Putyin (Eörsi Mátyástól röviden)

Magyar választások, EU, Ukrajna és Putyin (Eörsi Mátyástól röviden)
2014-03-25
A választásokat ma már nem a választás napján csalják el, hanem a választást megelőzően. Szerintem a magyar lakosság kétharmadának fogalma nincsen, mi történik ebben az országban - mondta nyomatékosan Eörsi Mátyás, az SZDSZ volt, a DK mostani tagja, 2002 és 2009 között az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése liberális frakciójának többször újraválasztott vezetője.

Eörsi Mátyás tegnap - az ATV-ben - Rónai Egonnak nyilatkozott. Szavai szerint:

- A választásokat ma már nem a választás napján csalják el, hanem a választást megelőzően. Szerintem a magyar lakosság kétharmadának fogalma nincsen, mi történik ebben az országban, mert az a média, amely hozzá eljut, az kizárólag dicshimnuszokat zeng Orbán Viktorról és a problémákat a legkisebb mértékben sem jelzi.

Eörsi Mátyás (59 éves) jogász és politikus, aki egykoron az ügyvédi praxisát hagyta ott, azt a politizálásra cserélve. Országgyűlési képviselő 1990-től 2010-ig volt. A Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalícióba (DK) 2012-ben lépett be, amelyről azt nyilatkozta az itt idézett műsorban, hogy nem bánta meg. Elmondása szerint a legnagyobb sikereit külföldön élte meg. Mint mondotta: "Nem lehet senki próféta a saját hazájában."

Ukrajnáról így nyilatkozott:

- Nem tudjuk, hogy mi fog bekövetkezni, de arra lehet számítani, hogy Kelet-Ukrajna legalábbis egy igen destabil, tehát stabilitást nélkülöző övezet lesz, Putyinnak leginkább ez az érdeke.

Eörsi Mátyás szerint a Lisszaboni Szerződés értelmében, "ha külpolitikáról beszélünk, akkor az Európai Unió nem létezik" - mondta.

- Most ezt jogilag mondom - nyilatkozta Eörsi Mátyás, így folytatva: - A Lisszaboni Szerződés a külpolitikát nem központi, hanem tagállami hatáskörökbe utalta és ez az oka annak, hogy az Európai Unió nem tud egységes külpolitikát kifejteni.

Eörsi Mátyás reméli, hogy az EU tagállamai ráeszmélnek, mennyire nagyon fontos, hogy - idézve -: "megteremtsük az egységes európai külpolitikát, amelyre szerintem rendkívül nagy szüksége van nekünk is és a világnak is".
 
Villámcikk: Molnár F. Árpád

Csillag Ösvény Jósda