2024. 03. 01., Péntek
Albin névnapja

Lvivben letérdeltették, Krímben ováció fogadta az ukrán különleges kommandót

Lvivben letérdeltették, Krímben ováció fogadta az ukrán különleges kommandót
2014-02-25
Az ukrán rendvédelmi erők különleges alakulata a Berkut (Kőszáli sas) akik elsődleges feladata a közrend védelme és a bűnözők elfogása volna, de az utóbbi hónapok kijevi eseményein is számos alkalommal vetették be őket a tüntetők ellen. Az ukrán Belügyminisztérium, népszerűség növelő célzattal, tavaly még egy közcélú reklámfilmet is forgatott róluk.
 
A Kijevben történt események után,  Lvivben letérdeltek őket ahol bocsánatért esedeztek, a Krím félszigeten viszont nemzeti hősöknek kijáró tiszteletadással,  tapssal és virággal köszöntötték őket.

Domján Tibor, Budapest
 
 
"Nem kellene ugyanakkor elfelejteni, hogy a Berkut fő feladata a fegyveres gonosztevők elfogása. A különleges alakulathoz tartozók százai naponta teszik kockára az életüket az állampolgárok biztonsága érdekében, amikor az utcákra mennek járőrözni" - hangzik el az ukrán belügy alábbi kampányfilmjében,  ami után nem sokkal számos egységük,  a Majdanon tüntetőkre lett vezényelve, legvégül már tűzparanccsal a mellényzsebben.
 
 
Az ukrán parlamentben a napokban éppen határozatot készítenek elő a Berkut likvidálásáról – nyilatkozta a Szabadság Párt frakcióvezetője, Oleg Tyjagnyibok a parlament ülésterméből, ahol megjegyezte az is, hogy ezt a speciális egységet meg kell szüntetni és „egy valóban népi patrióta egységet kell létrehozni, amely lelkiismeretesen fogja elvégezni a feladatait”.
 
 
A nyugat-ukrajnai Lvivben, nemrég - persze nem kifejezetten jószántukból - térden állva kértek bocsánatot a Berkut egységek tagjai a város lakosságától a kijevi összecsapások miatt. A mintegy 100 berkutos Tarasz Sevcsenko szobra előtt borult térdre a tömeg előtt, ahol az egyik berkutos elmondta, hogy amikor tűzparancsot kaptak, visszatértek Kijevből. A jelen lévő hallgatóság,  ezzel azonban nem igazán tudott azonosulni, hangos bekiabálásokkal szidalmazták a színpadon lévőket. 
 
A Krím félszigetre, Szevasztopolba visszatérő Berkut egységeket azonban tapssal, virággal, ünnepi köszöntővel várták a helyiek, lévén, hogy ők inkább az orosz adminisztráció elkötelezettjei, akiknek mit sem számít, a néhány tucat agyonlőtt "reakciós" ukrán halála.
 
 
 
 

Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda