2022. 10. 05., Szerda
Aurél névnapja

Lilith - avagy démon a horoszkópban

Lilith - avagy démon a horoszkópban
2014-01-18
Lilith (vagy Lilit) egy ősirégi keleti istenség aki a teremtésben játszott homályos szerepe folytán először űzetett ki az édenkertből és vált mára a bennünk rejlő "másik énünk", az árnyoldalunk megtesteítőjévé. Lilithről, kinek jelképe igen gyakran a bagoly, nemcsak mitológiai és mágikus szövegek tesznek említést, hanem az irodalom is.

Krősz Zsuzsanna, Budapest
 
A mítosz szerint Isten először két embert teremtett: Ádámot és Lilithet. Sárból gyúrta őket és lelket lehel beléjük. Az első éjszakán Lilith közli Ádámmal, hogy nem akar "alul lenni". Ettől Ádám felháborodik és visszaviszi Istenhez, aki megparancsolja, hogy engedelmeskedjen. Lilith erre nem hajlandó, majd mivel megtudja és kimondja Isten különleges nevét száműzettetik a paradicsomból, szárnyakat növeszt és elszáll a Vörös tenger mellé a sivatagba.
 
Isten utána küldi három angyalát és rettenetes átkot mond Lilithre:
"Ha nem jössz vissza és nem engedelmeskedsz, légy átkozott, soha ne találj örömöt az ivadékaidban, sem semmiben, amit érintesz. Szülj minden áldott nap ötven démon gyereket. Az emberek vessenek meg és féljenek tőled. Ne találj nyugalmat és boldogságot sehol."

Lilith nem megy vissza, vállalja a kiátkozott szerepét, hogy önmaga maradhasson.
 
Az asztrológia három Lilith-et különböztet meg:
- Aszteroida Lilith
- Sötét Hold Lilith
- Fekete Hold Lilith
 
Aszteroida Lilith:

Ennek a lázadó pillanatnak a szimbóluma a nő, aki inkább vállalja a lázadást teremtője ellen, mint hogy elviselje a megaláztatást. A születési képletben azokat a helyzeteket mutatja meg, amikor el vagyunk nyomva, amikor nem tudjuk szabadon kifejezni magunkat, amikor nem értékelnek minket, azért amik vagyunk.
 
Nem cselekedhetünk szabadon, nincs mozgásterünk, nem választhatjuk meg az életkörülményeinket. A horoszkópban megmutatja, hol akarjuk megőrizni a szabad mozgásterünket, hol akarunk szabadon beszélni, cselekedni, dönteni, kimondani az igazságunkat.

Sötét Hold Lilith:

Minden hatodik hónapban a Nap előtt elsuhanó árnyékként észlelhető csak. Ez a Hold a legmisztikusabb, legmegfoghatatlanabb a három közül. Azt az állapotot mutatja, amikor dühünk belénk szorul és sötét magányunkban terveket szövünk. Ez az energia a frusztrált, elfojtott düh és tehetetlenség, amely gyűlik bennünk.

Ennek az állapotnak a szimbóluma amikor Lilith lázadásakor a teljes elszigetelődést és magányt választja, nem alkuszik  meg, nem hátrál meg, nem kér bocsánatot. De közben rettenetesen szenved és mélységes lelkiismeret furdalás is gyötri. Ez a befelé szorult energia megbetegíthet, saját magunk ellen fordíthat bennünket és okozhat önutálatot, önvádat.

A horoszkópban megmutatja, hol érezzük mindezt, hol tervezzük a bosszút, hol akarunk leszámolást, visszavágást, és ugyanakkor hol utáljuk önmagunkat ezekért. Tükröt tart elénk, megmutatja, hol tudunk visszavonulni, hol félünk és hol utáljuk saját szexualitásunkat.

Fekete Hold Lilith:

Egy térben mozgó pont, amely energia örvényként működik. A tudatos én bennünk lakozó Istennője, megtanítja hogyan vállalhatjuk teljes egészében önmagunkat. Ha képesek vagyunk önmagunkat vállalni, akkor nem leszünk hajlandóak mások kedvéért hamis képet mutatni magunkról csak azért, hogy elfogadjanak.
 

Elhelyezkedése a horoszkópban megmutatja, hogy tehetetlen, frusztrált dühünket hol tudjuk aktív, teremtő energiává alakítani. Nagyon hasonló a Plútóhoz. Karmikus jelentősége van, szoros kapcsolatban áll a Holdcsomópontokkal: minden 6. évben együtt áll velük. Megmutatja  a horoszkópban, hol kell megszabadulnunk illuziónktól, színlelt szerepeinktől. Ennek a szimbóluma amikor  Lilith kimondja Isten titkos nevét, tehát bizonyítja, hogy a tudás birtokosa. Neki nincs szüksége a kígyóra, mint az engedelmes Évának. Néhány festményen Lilith maga a kígyó, aki Évának az almát adja. Önkéntes száműzetése után tér vissza, hogy megkínálja tudatlan nővérét. Évát ezzel a tudással. Éva, aki engedelmes, szelíd oldalborda, el is fogadja a felkínált tudást.
 
A fekete Hold Lilith a képletben olyan harcot, dualitást jelképez, amit polaritásként kellene megélnünk. Főleg női horoszkópban okoz problémát, de a férfiaknál is érdemes figyelembe venni, különösen, ha Kos, Oroszlán, Skorpió vagy Bak jegy szülötte.

Csillag Ösvény Jósda