2021. 10. 20., Szerda
Vendel névnapja

Kishantosról üzenik - A Greenpeace hírlevele

Kishantosról üzenik - A Greenpeace hírlevele
2014-03-21
Helyzetjelentést küldtek a Greenpeace aktivistái Kishantosról, akik a helyszínen több hónapig fenntartott, 24 órás őrjáratozás megszervezésén túl, országjáró tájékoztató előadásokkal és az ügyben, az állami vagyon hűtlen kezelése kapcsán tett feljelentésekkel és egyéb jogi eljárások indításával is hozzájárultak, a Fideszes földrabló maffia nyílt garázdálkodásának megakadályozásához. 

Domján Tibor, Budapest
 Küldő: Rodics Katalin
regionális kampányfelelős
Greenpeace Magyarország
 
Utoljára az új év kezdetén írtunk, így itt az ideje, hogy ismét tájékoztatót adjunk arról, hogyan alakul a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ helyzete.
 
 
Eddig több szinten is komoly sikereket értünk el.

1. Februárban országjárásra indultunk a fenntartható mezőgazdaságról és Kishantosról szóló előadással, hogy a vidéken élő lakosságnak közvetlenül is el tudjuk mondani, mi is történik valójában. Eddig Nyíregyházán, Pápán és Kecskeméten voltunk: mindenütt nagy érdeklődéssel fogadták az eseményt, amelyet nagyon hasznos, hosszú, estébe nyúló, termékeny beszélgetések követtek. Aktivistáink pedig, a zord időjárás ellenére, sok száz újabb aláírót szereztek.

2. A Greenpeace önkéntesekkel megszervezett, több hónapon keresztül tartó, 24 órás őrjárata, amellyel a bio módon kezelt földek „tisztaságát” kívántuk megőrizni, szintén nagyon sikeres volt. Két alkalommal utasítottuk ki az új „nyertesek” traktorjait a területről.

Az ottlétünk azonban nem csak Kishantos védelme szempontjából volt fontos. Nagyon szép, lélekemelő feladat volt az ott járőröző fiatalok számára is, akik szabadidejüket áldozták fel erre a nemes célra. A földeket megismerni, védeni, bejárás közben egymással beszélgetni az őrtornyokban, a gazdálkodásról közvetlenül a kishantosi vezetőktől élményeket, ismereteket szerezni önmagában is igazi „népfőiskola” volt.

Mi rengeteget tanultunk Kishantostól, és ezt a tudást szeretnénk az ország minden lakosa számára elérhetővé tenni azzal, hogy megvédjük a Kishantosi Központot, a földeket és a népfőiskolát a pusztítástól.
 
3. Elindultak a különböző jogi eljárások, perek is Kishantos védelmében. A székesfehérvári jegyző azonban mind a nyolc új nyertes birtokvédelmi kérelmét elutasította, azzal a helytálló indoklással, hogy nincsenek birtokon belül, így annak védelmét sem kérhetik. Igaz, hogy pár héttel később Kishantos kérelmét sem hagyta jóvá, de azzal, hogy a nyolc új nyertesét már korábban elutasította, ez amúgy is okafogyottá vált.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ még decemberben indított pert a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ellen, az NFA-nak az ombudsman által is alkotmányellenesnek minősített és több más törvényt is megsértő eljárása kapcsán. Ennek első tárgyalására 2014. március 25-én kerül sor.

A Greenpeace is feljelentést tett az állami vagyon hűtlen kezelése miatt. Erről 2014. március 7-én kaptuk meg a Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának elutasító határozatát. Ezt a döntést természetesen meg fogjuk támadni, és az ügyet tovább visszük.

4. A Greenpeace mozgósító, tájékoztató kampányának köszönhetően egyre nő az ügyet támogatók száma. Jelenleg több mint 340 civil szervezet és közel 24 000 állampolgár áll mellettünk, akik készek tenni Kishantosért.

Köszönjük, hogy segítenek, támogatnak minket ebben az ügyben; amely meggyőződésünk szerint Magyarország jövője, egészséges környezetünk, élelmiszereink, jogállamiságunk, demokráciánk megőrzése szempontjából már szimbólummá emelkedett.  

Csillag Ösvény Jósda