2021. 04. 13., Kedd
Ida névnapja

A kis- és középvállalkozások nem hirdetnek a Facebookon és a YouTubeon, mert megbízhatatlannak tartják őket

A kis- és középvállalkozások nem hirdetnek a Facebookon és a YouTubeon, mert megbízhatatlannak tartják őket
2019-12-23

Eddig 29 olyan média, valamint kis- és középvállalkozás válaszait összegeztük, akik adnak fel hirdetéseket saját tevékenységük reklámozására. A 29 válaszadó között egyetlen egy sem akadt, akik a Facebookon vagy a YouTubeon hirdetnék magukat. Mindannyian kizárólag más platformokon adnak fel hirdetéseket: tévé és rádióhirdetések, nyomtatott vagy elektronikus sajtó termékekben, utcai poszterek formájában vagy pl. társasházak liftjeiben stb.

A miért nem hirdetnek sem a YouTubeon, sem a Facebookon kérdésre minden esetben meghatározóan az volt a felelet, hogy azért nem, "mert nem bíznak bennük", "mert megbízhatatlanok". Valamint kis százalékban hozzátették, hogy "mert sok a fals/hamis hirdetés", amikben bűnöző csoportok lehúzásra mennek - ez utóbbit a Facebookról nyilatkozták.

Hogy miért tartják a hirdetők annyira megbízhatatlan partnernek a Facebookot és a YouTubeot, hogy hirdetni sem hajlandók rajtuk, minden válaszadó az ezen multik részéről alkalmazott cenzúrákra és a betiltásokra hivatkozott. Ezeken belül voltak, akik a saját vagy rokonaik, ismerőseik elleni betiltásokat nevezték meg, és határozták meg a YouTubebbal és a Facebookkal szembeni bizalom elvesztésének okaként. A médiumok, valamint a kisvállalkozások és középvállalkozások közül többen azt fogalmazták meg, hogy mivel a YouTube és a Facebook politikai vagy egyéb okokból tömegesen tiltja be azokat a hozzászólásokat, cikkeket, videókat stb., amiket tilos lenne betiltani, vagy a betiltásuk kifejezetten káros a környezetre és a társadalomra, ezért nem kívánnak sorsközösséget vállalni ezekkel a multikkal.

Voltak a válaszadók között, akik a betiltások miatt a kudarcélménytől is féltek, hiszen látták, hogyan tiltja be a YouTube és a Facebook a kifogásolhatatlan médiák, valamint vállalkozások, jogvédők és civil influenszerek tömegeit, valamint politikai pártokat teljesen önkényes szempontük alapján, máskor ezek bármelyikének hirdetéseit, a válaszadók szerint teljesen önkényesen és indokolatlanul, és ezért egyrészt nem akartak pénzt fizetni a betiltó multinacionális szervezeteknek, a multik támogatását erkölcstelennek vagy nemzetietlennek találták volna (hiszen sokszor a számukra védett értékek üldözői, azaz ellenségesek), másrészt illetve mások pedig a betiltások láttán eleve attól tartottak, hogy ha ők hirdetni akarnak, minden érv és indoklás nélkül őket is betilthatják az amerikai multik. Hiszen ezen amerikai multik minden indoklás nélkül tiltják a jogvédő szervezeteket, a baloldali és jobboldali, valamint független médiákat, a természettudományos csatornákat létrehozó civileket, bloggereket és vloggereket.

A válaszadók között gyakori nézet volt, hogy a Facebook és a YouTube ellenséges érdekeket szolgál, a válaszadók a Facebookot és a YouTubeot vagy hanyag, felületes ügyvitellel, vagy pedig tudatosan rosszhiszemű, manipulatív és rosszindulatú ügykezeléssel vádolták, és az összes megkérdezett szerint mind a YouTube, mind a Facebook antidemokratikus, a demokráciát akadályozó vagy kifejezetten üldöző szervezetek, vagy pedig kifejezetten a demokráciák esküdt ellenségei, akik túl sokat engednek  meg maguknak, illetve rátelepedtek az országokra és kényük-kedvük szerint, anyagi és hatalmi érdekek mentén csak a saját hasznukat keresik, bárki vagy mindenki más kárára.

A YouTubeon és a Facebookon való hirdetésektől elhatárolódó vállalkozások, közéleti véleményformálók és sok százezres nézettségű influenszerek között voltak, akiket miközben a Facebook és a YouTube időnként vagy olykor teljes egészében betiltott, ugyanakkor a nem amerikai multik és az olyan segélyszervezetek, mint pl. a Vöröskereszt viszont nyíltan fizetnek nekik azért, hogy létezésüket, tevékenységüket vagy termékeiket, illetve kiemelten közhasznú, a társadalom millióinak egészségét vagy életét védő tevékenységeiket reklámozzák és arra embereket toborozzanak.

 

 

 

 

---

Ha azt akarja, hogy a médiumaink és a jogsegélyszolgálat fennmaradjon, és kevesebb legyen körülöttünk a halott, 1-2 ezer forinttal is támogathatja a HÍRHÁTTÉR MULTIMÉDIA és a HírAréna Online munkáját:
Számlaszám:
11773322-00818357
IBAN: HU63117733220081835700000000
SWIFT-kód: OTPVHUHB
Code BIC: OTPVHUHB

Jogvédő egyesületünket is keresheti segítségért és védelemért: Magyar Érdekvédő és Jogvédő Egyesület. Telefon: +36/30/919-6386.

Aki bajban van, információi vannak vagy segítségre szorul, vagy Ő segítene nekünk bármiben: Tel.: +36/30/919-6386.

Ha Ön haragszik a (volt) munkahelyére, vagy ha rendőr, katona vagy hírszerző (volt) stb., várjuk jelentkezését együttműködésre: Telefon: +36/30/919-6386.

Hírháttér Multimédia: http://echelon8.org
HírAréna Online: http://hirarena.com
Tel.: +36/30/919-6386

Csillag Ösvény Jósda