2020. 11. 30., Hétfő
András,Andor névnapja

Kínából érkezik a legtöbb veszélyes termék

Kínából érkezik a legtöbb veszélyes termék
2014-03-27
Kedden ismertették azt a 2013-as statisztikai elemzést, melyből egyértelműen kiderült, hogy Kínából érkezik a legtöbb veszélyes termék az Európai Unióba.

Cikk: Kovács Adrienn Nikoletta
 
Az Európai Unió tagállamaiban a fogyasztóvédelmi hatóságok rendszeresen ellenőrzik a termékeket. 2013-ban összesen 2364 esetben adtak ki riasztást veszélyes termékek miatt. A legtöbb ilyen terméken, túlnyomó többségben a "Made in China" volt származási helyként megnevezve. Az ilyen termékek között bőven szerepeltek kisgyermekeknek szánt játékok, ami rendkívül veszélyes, hiszen a kicsik mindig a szájukba vesznek ismerkedésként mindent, ami csak a kezükbe kerül. Ezenkívül ruházati cikkek és mindenféle divat-kiegészítő szerepelt még a veszélyességi listán.

A vizsgálatok után kiderült, hogy a legtöbb terméken veszélyes vegyszereket azonosítottak vagy pedig fulladást és más testi sérülést szerezhettek volna a használók. A RAP-EX egy olyan riasztási rendszer, ami az Európai Unió tagállamai között regisztrált működőképes rendszer. Minden olyan esetben, ha bárhol feltűnik egy veszélyesnek megállapított termék, a rendszerben az országok fogyasztóvédelmi hatóságai riadóztatják a többi országot is, mivel ha átjutott a szigorúan ellenőrzés alatt tartott határon, akkor bárhol felbukkanhat. A riadóztatási rendszerben - az Európai Uniós országokon kívül - regisztrált Norvégia, Izland és Liechteinstein is.

A 2013-as adatokból még az is kiderült, hogy a veszélyes termékek között szerepeltek elektromos készülékek is és az is, hogy bizony, Uniós termékek is szerepelnek a veszélyességi listán, mint ahogy sok egyéb veszélyes termék van az Európai Gazdasági Térségből is. Több termékről viszont egyáltalán nem derül ki, hogy honnan is származik valójában.

Csillag Ösvény Jósda