2024. 03. 01., Péntek
Albin névnapja

Kész őrület az ócsai lakópark (Korózs Lajos-Kálmán Olga)

Kész őrület az ócsai lakópark (Korózs Lajos-Kálmán Olga)
2014-01-18
A fideszes propaganda szerint a bedőlt hiteleseknek épített ócsai lakópark elképesztő anomáliáiról beszélgettek Korózs Lajos szociológus, az MSZP országgyűlési képviselője és Kálmán Olga, az ATV műsorvezetője.

Cikk: Molnár F. Árpád
 
A hírhedt fideszes ócsai lakópark már eddig is több milliárd Ft közpénzt emésztett fel. A Fidesz a tőle megszokott nagy elánnal és a megszokott, rengeteg hazugsággal bevezetett projectje kommunikációjában eredetileg a bedőlt devizahitelesek számára biztosítottak volna lakhatást. Ehhez közpénzen kivonultak az Ócsa melletti pusztába, ahol egy devizahiteles gettót vagy gulágot hoztak volna létre, tehát a szegregált, a társadalomból kirekesztett, pusztába vetett alsórendűeknek.
 
Nem így a haverok számára, akik viszont a beruházást végezték, ezért olyan haszonnal, ahogyan ezt kivétel nélkül az összes Orbán-Pintér-Finkelstein-beruházásról minimálisan megszokhattuk.
 
Aztán - ahogyan mindenféle orbáni ötletelésnél - fordult a szociopata kormány: inkább ne kapjanak a devizások lakást, hanem kapjanak az időnkénti katasztrófa (árvíz, belvíz stb.) esetén átmeneti elszállásolásra szorult személyek futó, akár pár napig tartó lakhatást. Magyarul a hatalmas mennyiségű közpénzből álljanak üresen a házak és menjenek tönkre, ahogyan azt mi emberjogvédőkként és újságírókként is megszoktuk a kilakoltatások tömegei kapcsán, ahol az időseket, a nagycsaládosokat, a halálos betegeket, a rokkantakat stb. miután az Orbán-Finkelstein-banda utcára dobja, utána lakásaikat bedeszkázza és átadja az enyészetnek. Mert jobb, ha ott rohadnak meg a százmilliárdokat érő ingatlanhegyek, semmint hogy bárki magyar állampolgár néhány négyzetméter fedett szállásra jogosult lehessen. Bencsik András "angyali értékrend"-ezésére emlékeztetve: ez lehet, hogy "angyali értékrend" az ördögöknél - minthogy az ördögök is angyalok, csak bukott angyalok -, de a mi angyali értékrendünk e téren is mintegy abszolút ellenkezője annak, mint amit Orbán Viktor képvisel.
 
Főleg az A közpénznyelő, hírhedt ócsai lakóparkócsai lakóparkról beszélgetett tegnap az ATV-ben Kálmán Olga, az "Egyenes beszéd" műsorvezetője és Korózs Lajos szociológus, az MSZP országgyűlési képviselője.
 
Korózs Lajos - emlékeztetett rá Kálmán Olga - már két évvel ezelőtt megjósolta, hogy az ócsai lakóparkból, ahogyan azt a kormány propagálta, nem lesz semmi. Hát úgy is lett.
 
- Ez az egész egy tragédia - jelentette ki Korózs Lajos. "Miközben a szociális szakma időben felhívta a figyelmet" a problémákra - mondta Korózs Lajos -, így arra is, hogy Magyarországon volt már 100 évvel ezelőtt egy hasonló építkezés, ami aztán olyan szociális botrányokhoz vezetett, hogy a szakma és a média majd' 50 évig rájárt megemlegetni, mint elrettentő példára, hogyan nem szabad, ennek ellenére a mostani figyelmeztetéseket is semmibe vette a Fidesz és ment a saját feje után.
 
- Nem hallgattak senkire! - kiáltotta Korózs Lajos. "Pedig" - mondta Korózs - "Győri Pétertől Ferge Zsuzsáig elmondták, akik értenek ehhez a szakmához, már a lakhatás problémáinak a megoldásához", mennyiféle problémát eredményez ez a fajta fideszes kivitel.
 
- Nem munkahelyhez közel, nem szolgáltatásokhoz közel és tovább sorolhatnám! - mondta Korózs arról, hogy a lakóparkot jó alaposan kihelyezték a "senki" földjére.
 
Kálmán Olga konstatálta, hogy tehát egyrészt szegregációról van szó, ahol a lakosság egy részét elkülönítik egy olyan nem integrált helyre, ahol nincs semmi. Majd ezt mondta:
 
- És a pecsétet is rányomjuk, hogy na, ti vagytok azok, akiknek bedőlt a hitelük, a nincstelenek és ez itt a nincsteleneknek a telepe! Számtalan ilyen példára hívták fel vagy veszélyre a szakemberek a figyelmet.
 
A beszélgetésből kiderült, hogy amennyi házban most laknak, így legalább 30 millió Ft-ba kerül egy épület, a házak másik felét pedig 5 millió Ft/hó összegért a kiválasztott őrző-védő cég őrzi.
 
- Ha így számítjuk - nyilatkozta Korózs Lajos -, hogy mennyi közművet kellett kiépíteni ahhoz, hogy fogadókész legyen az 500 otthonra, 500 lakásra vagy házra, illetve amennyi megépült és annak a felében laknak, akkor 70 millió Ft-ba került egy lakás.
 
- Hát egy csinosabb rózsadombi sincs ennyi - kontrázott Kálmán Olga.
 
- Hát hogy lenne! - kiáltott fel Korózs Lajos. - A Rózsadombon olyan 300-350 ezer Ft/nm2 áron már lehet lakásokat venni és ez több, mint 500 ezer Ft/nm2 ár. Talán a tévénézők emlékeznek arra, hogy több ingatlanosnak a honlapját megnéztem, hogy Ócsán kétszintes, emeletes, összkomfortos házat a töredékéből lehet, de kifogástalan minőségű házat!
 
- Hát ezt akartam én mondani! - vette át a szót Kálmán Olga. - Tehát a piac áll. (...) Sokaknak segítség lett volna, ha meg akarnak szabadulni az ingatlanjuktól, viszont a rossz piac miatt ezt évek óta nem tudják megtenni, hát mennyi ingatlant lehetett volna vásárolni! - mondta fennhangon Kálmán Olga. - És mindenkinek a lakóhelyéhez, az eddigi lakóhelyéhez közel! Tehát hogy ne kelljen, mondjuk, Nyíregyházáról Ócsára költözni, ha bedőlt a devizahitelem! A gyerek itt jár óvodába, iskolába, akkor Nyíregyházán veszünk(!), nem 500 ezer Ft négyzetméter áron, hanem 100 ezer Ft négyzetméter áron szuper jó házat.
 
- Ez pontosan így van - felelte Korózs Lajos. - (...) Több tízezer olyan ember vagy család van már, akinek a lakását kényszerintézkedésre kijelölték, és ehhez képest nem éri el az 50 főt azoknak a száma, akik Ócsára mentek, és egy-kétezres nagyságrendű azoknak a száma, akik bent maradhattak a saját lakásukban bérlőként; csakhogy a mérések azt mutatják, hogy azok, akik bérlőként bent maradtak, annyira rossz jövedelmi kondícióban vannak, hogy a megváltozott helyzetben sem képesek a törlesztő részleteket, az olcsó lakbéreket kifizetni és a kvázi olcsó rezsiket kifizetni. (...) Kiderült a népszámlálásból: több százezer üresen álló lakás van, (...) itt 4-500 ezer lakást be lehetett volna vonni a lakhatási problémák megoldásában! Mert a lakhatási problémáknak csak egy része a törlesztő részletek elmaradása!
 
Mint azt Kálmán Olga közölte: "Ez nem valósult meg, semmi nem indult, itt van az ócsai lakópark", ami át lett minősítve átmeneti szállássá, katasztrófák esetére a károsultaknak.
 
- Hát arra viszont cefet drága! - mondta az ATV műsorvezetője. - Tehát 70 millió Ft-os ingatlanokban, tehát ilyen helyzetekre mindenkinek van stratégiája, minden önkormányzatnak, kell is, hogy legyen...".
 
A vajon 'ki gazdagodhatott meg ezen' felvetésre Korózs Lajos így válaszolt:
 
- Az a cég építette, akik a kolontári újjáépítést is végezték.
 
A házak állapotát sorolva Korózs Lajos végül így nyilatkozott:
 
- Nekem azt mondták hozzáértő emberek, mérnök emberek, hogy tulajdonképpen jogilag ebben lakni se lehetne egyébként. De nem ez a lényege a dolognak, hanem méregdrágán, borzasztó pénzszórás az egésznek a vége, mert azok az ingatlanok, amelyekbe hétről hétre más és más család fog költözni, ezek le fognak pusztulni néhány éven belül! Egyébként is lepusztulnának, mert ezeknek az a természete, hogy szlamosodik az egész környék, ez lepusztul, gettósodik, az emberek onnan utána elszivárognak...
 
A fideszes reklamációkra Korózs Lajos többek között úgy reagált, hogy ez már őrültség!
 
- Hát nem tűnt föl nekik, hogy 4 éve ők kormányoznak?! - kiáltotta.
 
Mint azt Korózs Lajos is elmondta, a Fidesz ötlötte ki az egész ócsai projectet, ők vetették meg az alapjait, ők végeztek mindent, amelyhez a Máltai Szeretetszolgálatot is megzsarolták.
 
Korózs Lajos szociológus 1958-ban született. 2004 és 2006 között az Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára volt, 2004-től 2010-ig pedig - 6 éven át - az Idősügyi Tanács titkára. 2006-tól 2008-ig az Országgyűlés Ifjúsági, Családügyi és Szociális Bizottságának elnöke, 2008 és 2010 közt pedig a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára. Országgyűlési képviselő 1994-től 2010-ig volt.
 

Megjegyzés: Korózs Lajos kapcsán a mostani cikk szerzője, Molnár F. Árpád legutóbb az Alsóörsi Hírhatárban publikált a következő címmel: "Alkotmány a gyermekek ellen - Korózs Lajos szociológus".

Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda