2024. 03. 01., Péntek
Albin névnapja

Kemencék az udvaron

Kemencék az udvaron
2014-05-12
Lépten-nyomon elámulok rajta, hogy mi olyan gazdagok vagyunk, hogy az utcát is fűtjük. Csak erre tudok gondolni, amikor újra, meg újra udvari kemencékbe botlok. Bizonyára van létjogosultsága, mert óriási a kereslet iránta, egy ügyesebb mesterember ripsz-ropsz összetapaszt egyet.
 
Cikk: Emma Paradigma

A búbos kemence nem újkeletű dolog. Évszázadokon keresztül használták sütésre és fűtésre egyaránt. Az „enni vagy melegedni” örök problémát orvosolták vele. Praktikus berendezés volt, mert az olyan alacsony fűtőértékű anyagokkal, mint a nagy lánggal égő kukoricacsuhéj, gallyak vagy szőlővessző is jó hatásfokkal tudták működtetni, ráadásul sütőeszközként is funkcionált.

Az igazán tradicionális és ízletes ételeket kemencében lehet ma is a legfinomabban elkészíteni és bár ezerféle főzőalkalmatosság létezik, manapság újra virágkorát éli a kemencefolklór. Egy valamire való vendégház, tájház vagy tanya már nem is létezhet udvari kemence nélkül; népesebb társaságok, baráti összejövetelek hangulatos kelléke egy jól működő kemence. A tehetősebbek természetesen a saját rezidenciájukon is állíttatnak egyet, amit senki sem irigyel tőlük, bár időközben a lakosság egy jelentős része annyira lecsúszott, hogy egy saját odúra sem futja, nemhogy udvari kemencére.

Egy jól megépített, jól kihasznált kemence alkalmas arra, hogy akár száz család mindennapi kenyerét biztosítsa. Különösen azokon a vidékeken lenne létjogosultsága, ahol nehéz a megélhetés. Budapesten, a Kőbányai Széchenyi István Általános Iskolai kemence jó és követendő példa lehetne. Akár közmunkában is végezhető tevékenység, az iskolásoknak pedig szakköri oktatás, amiből profitálhatnak. A pékmesterség amúgy is felfutóban levő szakma. Jó nevű operatőr is adta már kenyérsütésre a fejét saját kis pékségében, meglovagolva az egyedi házi péksütemények hullámát. A kenyérféléknek csak az ízlés és a képzelet szab határt. Búza vagy rozs, magvas vagy kovászolt, natúr vagy ízesített, hántolt vagy teljes kiőrlésű - millióféle változat készíthető és mind népszerű, piacképes termék.

Mondjuk a következő kampány nem a politikusok felkarolásáról szólna, hanem a „Kemencét minden iskolának” mozgalomról. A szülői munkaközösségek, meg a nagymellényű alapítványok meg működtetnék az önkéntes sütödét - a reklámújságok pedig prímán elégnének benne.

Valamivel reálisabb elképzelés ez, mint a naposcsibe osztogatás azoknak, akiknél nincsenek meg a gazdálkodás feltételei.

(Hozzátéve, hogy ingyen ötlet - nem havi egymilliós, mint a Hegedűs Zsuzsáé)
 


Orbán Viktor kemencéje (4:58):

Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda